Tagad ārsti var sūtīt VID elektroniskās kvītis ar pacientu datiem

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasВо время медицинского обследования
Во время медицинского обследования - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekšējā valdība lika slimnīcām sūtīt Valsts ieņēmumu dienestam informāciju par visiem darījumiem, kuros norādīti pacientu personas dati pat bez viņu piekrišanas, taču jaunais Ministru Kabinets šo prasību pielaboja; jaunievedums ļaus atvieglot pārmaksāto nodokļu atmaksu.

RĪGA, 11. aprīlis – Sputnik. Pēc ārstu paustā uztraukuma valdība atcēla obligāto prasību mediķiem atskaitīties Valsts ieņēmumu dienestam par visiem darījumiem ar pacienta personas datu norādīšanu. Tas daļēji bremzē iniciatīvu automātiski aprēķināt pārmaksātā nodokļa summu par veselības aprūpes pakalpojumiem, taču novērš iespējamo privātās dzīves neaizskaramības pārkāpumu, raksta Skaties.lv.

Tagad ārstiem būs jānoformē elektroniskās kvītis, taču pacientu dati tiks norādīti tikai pēc viņu rakstiskas piekrišanas saņemšanas.

Лекарственные препараты и градусник для измерения температуры - Sputnik Latvija
Latvijā cilvēki nevar ārstēties: bijušais ministrs vaino valsti

Saskaņā ar iepriekšējās valdības lēmumu, kurš tika pieņemts priekšvēlēšanu gaisotnē, ārstniecības iestādēm vajadzētu līdz 25. aprīlim iesniegt Valsts ieņēmumu dienestam atskaiti par katru sniegto pakalpojumu un pievienot kvīti, kur būtu norādīts ne vien tās numurs, bet arī pacienta uzvārds, vārds un personas kods. Turklāt, pacienta piekrišana nebūtu nepieciešama.

Viens no šāda lēmuma mērķiem bija padarīt iespējamu automātisku pārmaksāto nodokļu atmaksu par veselības aprūpes pakalpojumiem. Ar asu šādas normas kritiku uzstājās nelielas ārstu prakses, kuras izraksta papīra kvītis, jo jaunās prasības novestu pie papildu izdevumiem.

Turklāt, rastos pamats bažām, ka var tikt pārkāpta privātās dzīves neaizskaramība – tagad, ja pacients nepiekrīt, VID arī turpmāk nezinās, kādu ārstu viņš ir apmeklējis.

Bažas izteica arī lielo ārstniecības iestāžu pārstāvji. Viņi jau sāka gatavoties jauno prasību īstenošanai, bet tagad vienojās ar VID, ka dārgo kases aparātu sistēmas ieviešana nebūs obligāta, un tā vietā tiks izsniegta elektroniskā kvīts ar VID ģenerētiem numuriem.

Учеба - Sputnik Latvija
Mediķi atraduši piecdesmit kļūdas e-veselības sistēmā

"VID šī informācija sadalās divos ceļos, viens, mēs atskaitāmies par konkrēto numuriņu. Un otrs – viņš virtuāli aiziet uz, teiksim, Ināras Pētersones iedzīvotāju ienākuma nodokļa sagatavi un gaida," paskaidroja Veselības aprūpes darba devēju asociācijas pārstāve Ināra Pētersone.

Valdība pēdējā brīdī tomēr atstāja prasību noformēt elektronisko kvīti katram darījumam un, ja pacients piekrīt, norādīt viņa personas datus. Šī piekrišana pagaidām var tikt izteikta rakstiska iesnieguma veidā.

"Protams, tas ir administratīvais slogs," atzina Pētersone. Taču šāds jaunievedums var ieinteresēt tos, kas vēlēsies automātiski saņemt pārmaksāto nodokļu atmaksu par medicīnas izdevumiem.

"Tātad Valsts ieņēmumu dienests varētu saņemt informāciju automātiskai iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksai, ja persona būs lūgusi norādīt viņas personas kodu un vārdu, uzvārdu un piekritusi informācijas nosūtīšanai Valsts ieņēmumu dienestam," norāda VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktora vietniece Inese Bindemane.

Стетоскоп - Sputnik Latvija
Kā izmantot e-veselības sistēmu bez Interneta piekļuves

Papīra kvīts formātam šādas iespējas nebūs, un dokumenti nodokļu atmaksai nāksies iesniegt ierastā veidā.

Tuvāko divu gadu laikā Veselības ministrija cer pilnveidot elektronisko kvītu sistēmu ar e-veselības iespēju izmantošanu.

"Protams, ideālā pasaulē, ja e-veselība nebūtu lamuvārds, tad pietiktu ar to, ka šī informācijas apmaiņa notiek e-veselībā, uz to arī tiek iets," pateica veselības ministre Ilze Viņķele.

Informāciju elektroniskajām kvītīm veselības aprūpes iestādēs var iesniegt jau šobrīd, tad nākamgad, iesniedzot nodokļu deklarācijas, jau būs šo iestāžu dati par šī gada trīs ceturkšņiem.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, pēdējo piecu gadu laikā divas reizes pieaudzis Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri vēlas saņemt pārmaksāto nodokļu atmaksu, savukārt izmaksu summas ir trīskāršojušās, pērn sasniedzot gandrīz 150 miljonus eiro.

Ziņu lente
0