Deglava tilta balti ir bojāti: ieviesti ierobežojumi smagajiem transportlīdzekļiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trīs Deglava ceļu pārvada balsti atrodas kritiskā stāvoklī; sākotnējā rekonstrukcijas tāme neparedzēja to remontdarbus, tāpēc būs nepieciešami papildu izdevumi.

RĪGA, 10. aprīlis – Sputnik. Nesošo konstrukciju defektu dēļ Būvniecības valsts kontroles birojs lika apturēt Deglava tilta remontdarbus Rīgā, vēsta kanāls LNT.

Sākot ar 10. aprīli spēkā stājas aizliegums uzbraukt uz tilta transportam, kura pilnā masa pārsniedz 30 tonnas.

Sabiedrisko transportu ierobežojumi neskars.

"Ieviestie transporta līdzekļu masas ierobežojumi uz sabiedrisko transportu neattiecas, jo gan trolejbusi, gan autobusi, kas kursē pāri šim pārvadam, ir zem šī svara," paskaidroja Rīgas domes Transporta departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola.

Pašvaldība steidz nomierināt iedzīvotājus, ka tilts nevar sabrukt, savukārt ierobežojumi ieviesti, lai samazinātu slodzi.

Neparedzēti izdevumi ir neizbēgami

Lai izlemtu savu turpmāko rīcību, Rīgas dome 9. aprīlī sasauca speciālu sanāksmi.

Deglava tilta rekonstrukcijas izmaksas neplānoti palielinājušās. Par cik tieši izdevumi palielināsies, kļūs skaidrs nedēļas laikā, kad ekspertīze noskaidros, cik stipri ir bojātas tilta nesošās konstrukcijas. Vislielākie defekti atklāti trīs balstos.

"Protams, tas nenozīmē, ka nekas nav jādara ar pārējiem, bet kritiskākā situācija ir trīs balstos," pastāstīja Rīgas domes Būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Nesošo konstrukciju remonts nebija iekļauts sākotnējā rekonstrukcijas plānā – par 4,7 miljoniem eiro bija jāatjauno tikai tā augšējo daļu – ceļu segumus, ietves, veloceliņus, barjeras un margas.

Kā skaidro Rīgas domē, iepriekš atklāt balstu slikto stāvokli neesot bijis iespējams, jo zem tilta atradās noliktava, kura aizsedza balstus.

Грузовой автомобиль едет по разбитому дорожному покрытию - Sputnik Latvija
Naudas nav: Rīgas ielas nav iespējams uzturēt labā stāvoklī

Domē noliedz uzskatus, ka tilta izmeklēšana pirms remontdarbu veikšanas apzināti tika veikta pavirši, lai mākslīgi sadārdzinātu izmaksas darbu procesā, kad vairs nav atpakaļceļa. Kā norāda Rīgas domes Transporta departamenta Projektu pārvaldes vadītāja Rudīte Reveliņa, darbu veicējam uzdeva veikt tikai augšējās daļas remontu, nevis pilnu rekonstrukciju, savukārt izmeklēt balstus izdevies vien tad, kad tika pieņemt lēmums nojaukt noliktavu.

Rīgas domē neizslēdz, ka sakarā ar atklātajām balstu problēmām tiks izsludināts jauns iepirkumu konkurss, ja esošais darbu veicējs – Lietuvas uzņēmums Kauno tiltai – nespēs to veikt.

"Par ekspertīzi – tās noteikti ir papildu izmaksas, un tālāk jau skatīsim, cik papildu līdzekļi nepieciešami remonta darbiem," paziņoja Rīgas vicemērs Vadims Baraņņiks.

Ziņu lente
0