Politika

Pūce iesniegs ziņas par Ušakova pārkāpumiem Ģenerālprokuratūrā un KNAB

© Sputnik / Sergey MelkonovНа Ратушной площади прошел пикет за роспуск Рижской думы
На Ратушной площади прошел пикет за роспуск Рижской думы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pūce paziņoja par "sistemātiskiem un bezkaunīgiem" likumpārkāpumiem, kurus veicināja Rīgas vadības bezdarbība; Ušakovs aizstāvēs savu taisnību tiesā.

RĪGA, 5. aprīlis – Sputnik. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce uzstājās preses konferencē par Rīgas mēra Nila Ušakova atstādināšanu no amata pienākumu veikšanas.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, rīkojums par Ušakova atstādināšanu no amatu pienākumu veikšanas tika publicēts naktī uz 5. aprīli.

Митинг на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова - Sputnik Latvija
Ušakovs: es tikšu galā ar šiem pārbaudījumiem

Pēc Pūces rīcībā esošās informācijas, Nils Ušakovs veica sistemātiskus pārkāpumus kā Rīgas domes priekšsēdētājs un kā uzņēmuma "Rīgas satiksme" kapitāldaļu turētājs. Ministrijas veiktās pārbaudes laikā tika konstatēti nopietni pārkāpumi, savukārt Ušakova skaidrojumi nebija pārliecinoši.

Kā atsevišķu niansi, "kas apliecina Ušakova attieksmi", ministrs minēja faktu, ka Rīgas mērs sniedza skaidrojumus papīra veidā, kaut gan likums paredz, ka komunikācijai starp pašvaldībām un valsts iestādēm jānotiek elektroniskā veidā.

Pūce atzīmēja, ka lēmums par Rīgas mēra atstādināšanu neesot politisks – tas "pasargā rīdzinieku un nodokļu maksātāju intereses" no ilglaicīgas neefektīvas darbības un, iespējams, noziedzīgas izmantošanas. Pēc ministrijas rīcībā esošajām ziņām, Rīga vadības lēmumu dēļ pašvaldība guvusi zaudējumus, kuri mērāmi vairāku desmitu miljonos eiro.

Vislielākie pārkāpumi konstatēti "Rīgas satiksmē".

Нил Ушаков на съезде партии Согласие - Sputnik Latvija
Nils Ušakovs atstādināts no Rīgas mēra amata

"Slikta pārvaldība ir viens no iemesliem, kāpēc uzņēmumam bija tik problemātiski ar finanšu rādītājiem," norādīja Pūce.

Ministrs uzskata, ka Latvijas lielākās pilsētas vadība bezatbildīgi izturējās pret saviem pienākumiem.

"Ušakovs radīja situāciju, kurā Rīgas nodokļu maksātāji neatgriezeniski zaudēja naudu," paziņoja Pūce.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas secinājumi tiks iesniegti Ģenerālprokuratūrai un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Pūce norādīja, ka pēc Ušakova atstādināšanas pārbaudes tiks turpinātas.

"Tie bija sistemātiski un bezkaunīgi likuma pārkāpumi. Jāpārliecinās, ka šāda prakse netika izmantota citās Rīgas kapitālsabiedrībās," norādīja politiķis.

Rīgas mērs Nils Ušakovs ar dzīvesbiedri mītiņā Rātslaukumā - Sputnik Latvija
Pūce pieprasa Ušakova paskaidrojumus, bet Rīgas mērs draud ar tiesu

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, Nils Ušakovs negrasās padoties un cīnīsies par taisnīguma atjaunošanu tiesā.

Iepriekš Ušakovs norādīja, ka ir atbildējis uz visiem Pūces jautājumiem. Ministra pretenzijas viņš uzskata par politizētām. Pats Rīgas atstādinātais mērs uzskata, ka Pūces apsūdzības ir saistītas Rīgas vadības lēmumu būtiski ierobežot spēļu zāļu darbību, ar kurām ir saistīta Pūces partija "Attīstībai/Par!".

Ušakovs ir pārliecināts, ka viņa atlaišanas tiesībām jābūt tikai rīdziniekiem, kuri viņu ievēlējuši. Neraugoties uz plašo nomelnošanas kampaņu, atstādinātais Rīgas mērs ir un paliek vispopulārākais politiķis ne tikai Rīgā, bet arī visu Eiropas Parlamenta vēlēšanu kandidātu vidū – viņu ir gatavi atbalstīt 13% pilsoņu, kas praktiski garantē viņam Eiropas mandātu. Un, neraugoties uz rādītāju samazināšanos, tieši partija "Saskaņa" ir un paliek populārākā partija valstī visos reitingos.

Nils Ušakovs nonāca Rīgas domes vadībā pirms gandrīz 10 gadiem – šī gada jūlijā viņš varēja nosvinēt jubileju šajā amatā.

Pikets Rīgas mēra Nila Ušakova atbalstam - Sputnik Latvija
Kur ir nauda? Kāpēc Rīgas dome aizņemas 14 miljonus eiro

Rīgas domi satricināja skandāls saistībā ar korupciju pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmumā "Rīgas satiksme" (RS) – šīs nozares monopolu Latvijas galvaspilsētā, to pārvalda pašvaldība. Vairāki RS augsta līmeņa darbinieki tika aizturēti sakarā ar aizdomām par korupciju.

Pēc tam visi pieci uzņēmuma valdes locekļi un Rīgas vicemērs Andris Ameriks atkāpās no amatiem. Ušakovs paziņoja, ka likumu nav pārkāpis un negrasās atkāpties no amata.

Ziņu lente
0