Deputātus lūdz pamanīt petīciju par nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim

© Sputnik / Sergey Melkonov"Каменный колодец" Зиепниекалнса
Каменный колодец Зиепниекалнса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Petīciju iesniegšanas mehānisms, kurš ir paredzēts sabiedrības viedokļa paušanai un spriedzes mazināšanai sabiedrībā, reāli nestrādā.

RĪGA, 5. aprīlis – Sputnik. Sabiedrības iniciatīvu portāla Manabalss.lv pārstāvji vērsās pie Saeimas deputātiem ar lūgumu pieņemt vismaz kaut kādu lēmumu petīcijai par nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim.

Petīcija "Par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim" tika izveidota portālā 2016. gada martā. Petīcijas autore Liāna Hiršsone piedāvā paņemt par paraugu ES valstu pieredzi, kur nodoklis vienīgajam nekustāmajam īpašumam netiek piemērots vai arī sastāda 0,1% no nekustamā īpašuma vērtības.

Pensionāre - Sputnik Latvija
Bez bērnu palīdzības es nevarētu izdzīvot: pensionāri Latvijā pieprasa palielināt pensijas

Petīcijas iesniegšanai Saeimā nepieciešamie 10 tūkstoši parakstu tika savākti mazāk nekā trīs nedēļās. Saeima uzdeva Finanšu ministrija sagatavot piedāvājumus līdz 2016. gada 1. oktobrim, Finanšu ministrija solīja izanalizēt šo piedāvājumu tā paša gada rudenī.

Šonedēļ petīcijas parakstu skaits pārsniedza 50 tūkstošus. Lēmums par to joprojām nav pieņemts.

Tāpat šonedēļ Saeimas deputāti noraidīja Igora Pimenova ("Saskaņa") piedāvājumu atcelt nodokli vienīgajam mājoklim. Pirms balsojuma Pimenovs atgādināja, ka Latvijas iedzīvotāji pauduši acīmredzamu vēlmi, lai šis nodoklis tiek atcelts, un atsaucās uz petīciju. Līdz ar to Manabalss.lv autoru un parakstījušo pušu vārdā vērsās pie deputātiem ar lūgumu tomēr izskatīt jautājumu par nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim.

Spriežot pēc informācijas par petīcijas statusu Saeimas mājaslapā, šī iniciatīva acīmredzami ir "iestrēgusi" valsts iestāžu starpā. Tāda nenoteiktība, pēc portālu veidotāju domām, ir īpaši bīstama, jo iedveš sabiedrībā pārliecību, it kā "nekas nenotiek", un raisa cilvēkos nošķirtības izjūtu no valsts lietām.

Tiesībsargs Juris Jansons - Sputnik Latvija
Tiesībsargs piedāvājis atcelt nodokli vienīgajam mājoklim

Biedrības "Par nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim" pārstāvji tostarp vēlas atgādināt, ka lēmums par tiesību piešķiršanu pilsoņiem iesniegt Saeimai aktuālus jautājumus tika pieņemts pēc valodas referenduma kā mehānisms, kā ļoti augsta referenduma sliekšņa kompensācija, kuru praktiski nav iespējams pārvarēt. Taču šis instruments, kurš ir paredzēts sabiedrības viedokļa paušanai un spriedzes mazināšanai sabiedrībā, reāli nestrādā. No plaša mēroga nekārtībām valsti pasargā atvērtas robežas un sabiedrības apātija, kura tostarp saglabā Latvijas pēdējās vietas ES vairāku rādītāju ziņā.

Manabalss.lv uzskata, ka jebkurš lēmums attiecībā uz petīciju ir labāks, nekā nekāds, un petīcijas autoru un 50 130 ( dati uz 03.04.2019) to parakstījušo cilvēku vārdā lūdz deputātus iekļaut šo jautājumu 13. Saeimas darbadienas kārtībā un pieņemt politisku lēmumu attiecībā uz to.

Ziņu lente
0