Cigaretes pazudīs no Latvijas veikalu letēm

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasНадпись "Курение убивает" на пачке сигарет.
Надпись Курение убивает на пачке сигарет.  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sākot ar 2020. gada oktobri cigarešu pircēji varēs palūgt kasē speciālu katalogu ar cigarešu marku un cenu sarakstu, taču izlikt cigaretes uz letēm būs aizliegts.

RĪGA, 5. aprīlis – Sputnik. Latvijas Saeima 4. aprīlī galīgajā lasījumā pieņēma Tabakas izstrādājumu aprites likuma grozījumus, kuri aizliedz izlikt tabaku un tabakas izstrādājumus veikalu letēs un stendos. Norma stāsies spēkā 2020. gada 1. oktobrī, vēsta Dienas Bizness.

Grozījumi skar tabakas izstrādājumus, augu izcelsmes smēķēšanas produktu, elektroniskās smēķēšanas ierīces, to kārtridžus un šo produktu preču zīmes.

Курение - Sputnik Latvija
Jaunā Saeima var "paslēpt" cigaretes no latviešiem

Cigarešu pircējs varēs palūgt kasē speciālu katalogu, kur tiks norādīti cigarešu marku nosaukumi, cigarešu skaits pakā un cena.

Jaunievedums neattieksies uz tax free veikaliem, starptautisko reisu lidmašīnām un specializētiem smēķēšanas produktu veikaliem, kuri atrodas atsevišķās telpās ar atsevišķu ieeju.

Tāpat, saskaņā ar grozījumiem, tagad tabakas izstrādājumu un citu smēķēšanas produktu un ierīču noformējumā nedrīkstēs izmantot Latvijas valsts simbolus, fizisku personu un animācijas tēlu attēlus.

"Neredzamo cigarešu" grozījumu iniciators ir Saeimas deputāts Vitālijs Orlovs ("Saskaņa").

Grozījumu galvenais mērķis ir jauniešu audotorija un cilvēki, kuri atmetuši vai vēlas atmest smēķēšanu. Šādi ierobežojumi jau ir ieviesti vairākās Eiropas valstīs.

Iepriekš pret šo iniciatīvu uzstājās tirgotāji, sevišķi tie, kam pieder nelieli veiklai, piemēram, DUS. Kā saka Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas vadītājs Ojārs Karčevskis, par vienīgajām grozījumu sekām kļūs cigarešu tirdzniecības pārdalīšana starp maziem veikaliem un lielveikaliem, kā arī specializētiem veikaliem.

Девушка с сигаретой - Sputnik Latvija
Aptauja: ceturtdaļa Latvijas jauniešu regulāri smēķē

"Mēs neredzam mērķi un nepieciešamību tajā. Turklāt, nav pieļaujams, ka vieni tirgotāji šo noteikumu ievēro, bet citi – nē," saka Karčevskis.

Lielo pilsētu asociācijas vadītājs Viktors Valainis uzskata, ka šādi grozījumi ļoti stipri ietekmēs mazo veikalu pastāvēšanu reģionos.

"Smēķēt no tā mazāk nesāks. Man lieka, ka mēs pārāk steidzamies ar šādiem piedāvājumiem. Ja Rīga lielveikalos tas ir pieļaujams, tad attiecībā uz maziem veikaliem labi jāpadomā – jo tur jau tā ir ļoti daudz kontrabandas cigarešu," saka Valainis.

Problēmas var rasties arī lielveikaliem. Tirgotāju asociācija vadītājs Henriks Danusēvičs uzskata, ka cigarešu pircēja apkalpošanas laiks palielināsies piecas reizes, un pašiem tirgotājiem tas beigsies ar papildu izdevumiem 3 tūkstošu eiro apmērā uz vienu darba vietu.

Ziņu lente
0