Aptauja: ceturtdaļa Latvijas jauniešu regulāri smēķē

© GH Cheng / SmokeДевушка с сигаретой
Девушка с сигаретой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vidējā smēķētāja portrets izskatās šādi: vīrietis ar zemu ienākumu līmeni un pamatizglītību.

RĪGA, 22. septembris – Sputnik. Latvijā 50% jauniešu vecumā no 18 līdz 24 gadiem smēķē, no tiem 28% – regulāri, raksta portāls Grani.lv, atsaucoties uz Mana Aptieka & Apotheka sastādītā veselības indeksa datiem.

Vecākā paaudze smēķē retāk: 55-74 gadu vecuma kategorijā nesmēķē 59% respondentu. 

Latvijas Narkologu asociācijas vadītāja Astrīda Stirna uzsver, ka Latvijā smēķēšanas problēma ir aktuāla jauniešu vidū, un ir svarīgi saprasti iemeslus, kādēļ jaunieši smēķē. Viņa uzskata, ka jaunieši varētu smēķēt psihiski-emocionālo iemeslu dēļ, kā, piemēram, nevēlēšanās izcelties vienaudžu vidū.

Контрафактные сигареты. - Sputnik Latvija
Kontrabandisti ieveda Latvijā cigaretes gāzes cisternā

Vīrieši smēķē biežāk: 63% aptaujāto sieviešu nesmēķē un cenšas izvairīties no piesmēķētām telpām. Vīrieši smēķē biežāk, nekā sievietes: 39% pret 15%.

Biežāk smēķē respondenti ar zemu ienākumu līmeni (35%), retāk – ar augstiem ienākumiem (17%). Gandrīz trīsreiz biežāk smēķē aptaujātie ar pamatizglītību – 45%, kamēr ar augstāko izglītību – vien 16%.

Aptauja norisinājās 2018. gada aprīlī sadarbībā ar socioloģisko pētījumu centru SKDS, tajā piedalījās 1008 cilvēki vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Augustā auditoru kompānija KPMG paziņoja, ka Latvija saglabā līderpozīciju Eiropas Savienībā pēc kontrabandas cigarešu pārdošanas apjoma. Taču nelegālās cigaretes Latvijas iedzīvotāji smēķē nabadzības dēļ.

Pēc Muitas policijas pārstāvja Guntara Kokina domām, gadījumā, ja nākas atdot vairāk nekā 8% no saviem ienākumiem cigarešu iegādei, cilvēku apzināti iegādājas nelegālas cigaretes, lai samazinātu savus izdevumus. Tātad, ja nelegālās cigaretes būs pieejamas, tās pirks.

Ziņu lente
0