Kas notiek? Latvijā pieaug dīzeļdegvielas un benzīna cenas

© Unsplash / Maarten van den HeuvelАвтозаправочная станция
Автозаправочная станция - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā atkal pieaug benzīna un dīzeļdegvielas cenas, un šī tendence turpināsies: degvielas cenu ietekmējošo faktoru vidū ir Eiropas Komisijas CO2 izmešu samazināšanas prasības atmosfērā.

RĪGA, 4. aprīlis – Sputnik. Ja 2018. gada beigās tika ziņots, ka degvielas cenas Latvijā beidzot sākušas samazināties, un decembrī Cirkle K uzpildes stacijā Rīgā benzīna cena noslīdēja līdz 1,22 eiro par litru, tad šogad cenas atkal sākušas pieaugt.

Kā vēsta Rus.lsm.lv, 95. markas benzīna cena jau ir sasniegusi 1,26 eiro. Un ir pamats domāt, ka sākot ar aprīļa vidu dārgāka kļūs arī dīzeļdegviela. Latvijas Degvielas tirgotāju un ražotāju savienības vadītājs Sergejs Semjonovs pastāstīja, kāpēc Latvijas autoīpašniekiem atkal nāksies maksāt vairāk.

Автозаправочная станция - Sputnik Latvija
Latvija nozīmē kvalitāti? Autovadītājiem iesaka nedomāt par degvielu

Semjonovs skaidro, ka pirmām kārtām benzīna cenu ietekmējis naftas cenas kāpums. Ja līdz šim Brent markas nafta maksāja ap 60 dolāriem par barelu, šobrīd tā maksā 68-69 dolārus. Turklāt liela loma ir konkurencei.

"Teiksim, viena uzpildes stacija uzliek cenu, piemēram, 1,20 eiro par litru. Kāds steigšus cenšas nospēlēt ar 1,19 eiro, un tikmēr lieltirgotājs var samazināt. Šādā situācija mazumtirgotājam nekas neatliek, kā vien tirgot, jo viņa vairumtirdzniecības cena tuvojas lieltirgotāja mazumtirdzniecības cenai," paskaidroja Semjonovs.

Viņš neaizmirsa pieminēt arī ikgadējo akcīzes nodokļa izaugsmi. Un galvenai, pēc Semjonova sacītā, 15. aprīlī Latvijas iedzīvotājus gaida kārtējais cenu kāpums, sevišķi dīzeļdegvielai, jo tai tik pievienota biodegviela, kura maksā dārgāk, nekā fosilā. Tie degvielas tirgotāji, kuri neievēros šo jauno prasību, riskē saņemt naudas sodu vai pat zaudēt licenci.

"Ja šobrīd dīzelis maksā apmēram 1,19 eiro, tad aprīlī tas maksās 1,22-1,23 eiro," pateica Semjonovs.

Vērts atzīmēt, ka Latvijas Ekonomikas ministrija 2020. gadā grasās, saskaņā ar Eiropas Komisijas CO2 izmešu atmosfērā skaita samazināšanas prasībām, atjaunojamo enerģijas resursu daļu degvielas gala patēriņa novest vismaz līdz 10%.

Būs vēl dārgāk

Taču šis nodoms izraisījis Degvielas tirgotāju asociācijas sašutumu. Tur uzskata, ka jaunievedums novedīs pie asa degvielas cenu kāpuma Latvijas DUS. Degviela var kļūt dārgāka vismaz par 10%. Pēc asociācijas vadītāja Ojāra Karčevska sacītā, cena pieaugs arī tāpēc, ka atjaunojamo enerģijas resursu daļas novešanai degvielas gala patēriņā vismaz līdz 10% nāksies izmantot trīs dažādus biodegvielas veidus. Turklāt, ar to biodegvielu, kura tiek ražota šobrīd, vienkārši nepietiks visiem.

Заправка автомобиля на автозаправочной станции - Sputnik Latvija
ANO pieprasa: benzīna cenai jāpārsniedz 60 dolārus par litru

Kaut gan Latvijas biodegvielas ražotāji apgalvo, ka imports praktiski nebūs nepieciešams, jo viņi gandrīz pilnībā spēj segt Latvijas biodegvielas pieprasījumu ar rapsi.

Tāpat tiek atzīmēts, ka 2018. gadā Ventspils rūpnīcā "Bioventa" tika saražoti 86 tūkstoši tonnu biodegvielas, un no šī daudzuma tikai 5% pārdoti Latvijā, pārējie 95% tika eksportēti uz ārzemēm.

Kad 2018. gadā notika benzīna cenu sprādziens, eksperti skaidroja šo parādību ar saspringtu situāciju Tuvajos Austrumos. Pērn ASV paziņoja par izstāšanos no Irānas kodola vienošanās un par jaunu sankciju ieviešanu attiecībā pret Teherānu. Turklāt, bija vērojama arī straujš naftas produktu eksporta kritums no Venecuēlas. Tāpat faktoru vidū tika norādītas eiro valūtas kursa svārstības attiecībā pret dolāru.

Ziņu lente
0