Māju par skaidru naudu nenopirksi, mašīnu - gan: Saeima apstiprinājusi grozījumus

© PHILIPPE HUGUEN / AFPСнятие наличных в банкомате
Снятие наличных в банкомате - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skaidras naudas norēķini nekustamā īpašuma darījumos tagad ir aizliegti.

RĪGA, 4. aprīlis – Sputnik. Saeima vakar galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus par nodokļiem un nodevām, kuri paredz skaidras naudas norēķinu aizliegumu darījumos ar nekustamo īpašumu, tiek ziņots Saeimas mājaslapā.

Šis aizliegums tiek piemērots ar mērķi novērst fiktīvu darījumu noslēgšanu, kad puses ir ieinteresētas nekustamā īpašuma pārdošanā par lielākām naudas summām, nekā patiesā darījuma summa. Līdz šim skaidras naudas darījumu summas robeža Latvijā sastādīja 7200 eiro.

Евро - Sputnik Latvija
Latvija – čempione cīņā ar skaidru naudu

Likums paredz, ka nodokļu maksātājiem, tostarp fiziskajām personām, kuras neveic saimniecisko darbību, aizliegts īstenot nekustamā īpašuma atsvešināšanas darījumus ar skaidru naudu, neatkarīgi no tā, vai darījums tiek veikts ar vienu vai vairākām operācijām.

Taču Saeima noraidīja piedāvājumu ierobežot skaidras naudas izmantošanu, tostarp mehānisku transportlīdzekļu darījumos, kuru Finanšu ministrija arī bija iesniegusi.

Skaidras naudas darījumi nes sevī krāpšanās, noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu un terorisma finansēšanas riskus, kā arī krāpšanās risku ar PVN, uzskata Finanšu ministrijā. Kontrolējošās iestādes praktiski nevar pārbaudīt šādus darījumus, to summas un datumus.

Pēc Finanšu ministrijas speciālistu vērtējumu, šie pasākumi ļaus papildināt Latvijas budžetu par 675 tūkstošiem eiro šogad, savukārt sekojošajos gados tas var atnest 900 tūkstošus eiro.

Ziņu lente
0