"Runā angliski vai ej prom": žurnālisti izstaigāja Rīgas kebabnīcas

© Sputnik / Sergey MelkonovПакистанский кебаб в Риге
Пакистанский кебаб в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Raidījuma "Bez Tabu" žurnālisti nolēma pārbaudīt Rīgas kebabnīcu darbinieku latviešu valodas zināšanas un atmaskoja viņus nepietiekamā precizējošu jautājumu izpratnē.

RĪGA, 2. aprīlis – Sputnik. Latvijas mediju uzmanības centrā atkal nonākuši Rīgas kebabnīcu darbinieki. Asas reportāžas izveidošanai raidījuma "Bez Tabu" žurnālistus, acīmredzot, mudināja jaunākās ziņas no Valsts valodas centra, kura vadītājs pasūdzējās, ka kebabnīcās joprojām ir izplatītas latviešu valodas zināšanu problēmas.

Латышские национальные пирожки скландраусисы - Sputnik Latvija
Sociālie tīkli pret kebabnīcām: subsidēt latviešu virtuvi

Izrādījās, ka nepilna gada laikā Valsts valodas centrs izrakstījis sodus apmēram 40 dažādu kebabnīcu darbiniekiem, kuri neprata latviešu valodu nepieciešamā līmenī, raksta Skaties.lv

Raidījuma "Bez Tabu" žurnālisti nolēma uz pašu pieredzes pārliecināties par to, kāds latviešu valodas zināšanu līmenis ir Rīgas kebabnīcu darbiniekiem, kur strādā ārzemnieki.

Rezultāts bijis šokējošs, vēsta skatītājiem žurnālisti, neviens darbinieks nespēj uzturēt sarunu ar klientu latviešu valodā. Kaut arī video ir teicami redzams, ka kebabnīcu darbinieki klientam vaicā latviski – kādu kebabu viņš vēlas, taču kolīdz jautājumi kļūst nedaudz grūtāki, tie vairs nespēj saprast pircēju.

Piemēram, kebabnīcu darbinieki var pajautāt kaut ko elementāru: ar kādu gaļu klients vēlas kebabu un cik asu, taču nespēj, piemēram, saprast jautājumu: kāda gaļa jau ir gatava un vai var pasūtīt to? Šis jautājums darbiniekiem liek apjukt, un viņi lūdz klientu pāriet uz angļu vai krievu valodu.

Пакистанский кебаб в Риге - Sputnik Latvija
Latvieši regulāri sūdzas VVC par kebabnīcām, taču sodi nelīdz

Žurnālistu reportāža noveda pat pie neliela konflikta: kad raidījums "Bez Tabu" filmēja kādas kebabnīcas izkārni, pie viņiem iznāca iestādes darbinieks un sāka interesēties, priekš kam viņi to dara. Žurnālists atbildēja latviešu valodā, taču kebabnīcas darbinieks palūdz pāriet uz angļu valodu un pieprasīja parādīt ID karti. "Vai nu runājiet angliski, vai arī ejiet prom no šejienes," - uzstādīja ultimātu kebabnīcas darbinieks, piedraudot pretējā gadījumā izsaukt policiju.

Valsts valodas centra darbinieki, izrādās, nesēž rokas salikuši un jau kopš pērnā gada vidus sākuši izrakstīt sodus kebabnīcu darbiniekiem, kuri neprot latviešu valodu pietiekamā līmenī. Iepriekš šādiem darbiniekiem tikai izteica brīdinājumus. Šobrīd sodīti jau ir apmēram 40 cilvēki.

Pēc Valsts valodas centra pārstāvja Viestura Razumovska sacītā, viņi saņem ļoti daudz sūdzību. Jāņem vērā tas fakts, ka sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos klientiem var rasties papildu jautājumi, piemēram, par alergēnu klātbūtni ēdienā. Un ja darbinieks nespēj izvērstā veidā atbildēt uz šādiem jautājumiem, tad tas ir pamats pārkāpuma reģistrēšanai.

Tā ir sistemātiska problēma Rīgā, kā arī citās Latvijas pilsētās, kur sāk parādīties kebabnīcas, piemēram, Liepājā. Latviešu valodas aizstāvji precizē, ka par pirmo pārkāpumu šādu kebabnīcu darbinieki saņem sodu 100-130 eiro apmērā. Par atkārtotu pārkāpumu gada laikā sods kļūst lielāks no 280 līdz 700 eiro.

Kafijas tase un kases čeki - Sputnik Latvija
Kafejnīcas īpašnieks spiests atlaist sevi no darba pēc VVC inspekcijas

Naudas sods tiek izrakstīts arī uzņēmumam, kurš pieņēmis darbā šādu cilvēku. Juridiskajām personām sods sastāda no 140 līdz 350 eiro, savukārt atkārtota pārkāpuma gadījumā gada laikā – no 700 līdz 1400 eiro. Saskaņā ar Razumovska aprēķiniem, drīzumā sodus saņems arī pirmie kebabnīcu īpašnieki.

Tikmēr Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē "Bez Tabu" žurnālistiem pateica, ka ārzemnieki, kuriem izsniegta uzturēšanās atļauja Latvijā, nevarēs izvairīties no soda apmaksas. Piemēram, ārvalstu studentiem reizi gadā jāierodas uz pārrunām pārvaldē, un ja tur tiks atklāts, ka viņš nav apmaksājis administratīvo sodu, viņam vienkārši nepagarinās uzturēšanās atļauju, un students būs spiests pamest Latviju.

Ziņu lente
0