Uz Latvijas robežas sāks atņemt naudu: kā, kam un kāpēc

© pexelsЕвро
Евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā Latvijas muitnieki identificēs nelikumīgi iegūtu skaidro naudu un kas notiks, ja noskaidrosies, ka nauda ir "netīra".

RĪGA, 31. marts — Sputnik. No 2019. gada 1. jūlija muitas darbiniekiem tiks piešķirtas tiesības pieprasīt skaidrās naudas deklarēšanu, kas tiek ievesta Latvijā vai izvesta uz ārvalstīm, informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) direktore Ieva Jaunzeme.

Vienlaikus no 1. jūlija stāsies spēkā Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma un likuma "Par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas" grozījumi, vēsta Db.lv.

Grozījumu mērķis – novērst nedeklarētas un noziedzīgi iegūtas skaidras naudas ievešanu vai izvešanu.

Kas pieprasīs deklarāciju un kas tajā jānorāda

Pēc grozījumu stāšanās spēkā atbildīgā persona noteiks informācijas apjomu, kas jāieraksta deklarācijā, šķērsojot Latvijas robežu.

Снятие наличных в банкомате - Sputnik Latvija
"Dod bankām pelnīt": Latvijas iedzīvotāja pret ierobežojumiem skaidras naudas darījumiem

Normatīvo aktu grozījumos tiks precizēta fiziskās personas administratīvā atbildība par skaidras naudas nedeklarēšanu uz valsts robežas. Tajos norādīts arī soda naudas apmērs un precizētas kompetentās iestādes – VID un Valsts robežsardzes – tiesības pieprasīt skaidras naudas deklarācijas aizpildīšanu par naudas līdzekļiem, kas ir personas rīcībā, šķērsojot valsts robežu.

Deklarācijas aizpildīšana tiks pieprasīta, ja radušās pamatotas aizdomas, ka skaidra nauda saistīta ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju vai terorisma finansēšanu, vai pārvadāta ar mērķi noslēgt noziedzīgu darījumu.

Prasību aizpildīt deklarāciju var izteikt fiziskai personai, kura, šķērsojot valsts iekšējo robežu, ieved Latvijas Republikā vai izved no tās skaidru naudu līdz 10 tūkstošiem eiro apmērā vai vairāk.

Pirms skaidras naudas izvešanas no Latvijas vai pēc ievešanas, pēc kompetentās amatpersonas pieprasījuma, personai rakstveidā būs jāaizpilda skaidras naudas deklarācijas veidlapa, apliecinot sniegto ziņu patiesumu ar parakstu un jāiesniedz deklarācija attiecīgajai amatpersonai.

Skaidrās naudas deklarācijas aizpildītājam būs jānorāda vārds, uzvārds, dzimšanas datums, vieta un valstspiederība, kā arī jānorāda skaidras naudas īpašnieks, domājamais skaidras naudas saņēmējs, skaidras naudas summa; skaidras naudas izcelsme un izmantošanas nolūks, kā arī informācija par transportu – transporta veids un maršruts.

Kas draud

Евро - Sputnik Latvija
Pāri robežai pārved pusmiljardu eiro gadā: Latvija pastiprinās skaidras naudas kontroli

Ja skaidras naudas deklarācijas veidlapā norādītā informācija ir nepatiesa, tas nozīmēs, ka skaidras naudas deklarēšanas pienākums nav izpildīts un skaidrā nauda nav deklarēta.

Ja pārbaudes gaitā neizdosies noskaidrot skaidrās naudas izcelsmi un radīsies aizdomas, ka skaidrā nauda saistīta ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju vai terorisma finansēšanu un proliferāciju, vai ar noziedzīgā nodarījuma mēģinājumu, nauda tiks aizturēta. Ja aizdomas apstiprināsies, skaidrā nauda tiks konfiscēta.

Čempions skaidrās naudas apkarošanā

Iepriekš vēstīts, ka Latvija ir vienīgā starp Baltijas valstīm, kur ieviesti ierobežojumi skaidrās naudas izmantošanai fiziskām personām. Pagaidām skaidrās naudas darījumu maksimālais apjoms Latvijā ir 7200 eiro. Šī norma ieviesta no 2017. gada 1. janvāra. Skaidrās naudas darījumi paredz krāpšanās risku, noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu, kā arī krāpšanos ar PVN. Kontrolējošās iestādes nespēj pārbaudīt tamlīdzīgus darījumus, to summas un darījumus.

Покупатели оплачивают покупки в гипермаркете - Sputnik Latvija
Negodīgi pircēji Latvijā norēķinās skaidrā naudā, savukārt godīgi ar bankas kartēm

Iepriekš Latvijas Finanšu ministrija ierosināja samazināt skaidrās naudas darījumu limitu pat līdz 3000 eiro gan fiziskām, gan juridiskām personām. Visiem darījumiem par lielākām summām jānotiek elektroniski. FM piedāvāja arī pilnībā aizliegt transporta līdzekļu un nekustamo īpašumu pirkšanas un pārdošanas darījumus ar skaidrās naudas norēķiniem.

ZAB BDO Law pētījums liecināja, ka Latvija varētu kļūt par valsti ar stingrākajiem skaidras naudas darījumu ierobežojumiem, ja šie ierosinājumi tiks atbalstīti likumā.

Cīņa pret atmazgāšanu

Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas ekspertu padome Moneyval ieviesusi Latvijai pastiprinātas kontroles režīmu, jo valsts saņēmusi zemus vērtējumus virknē kritēriju šajā jomā. Moneyval speciālisti uzskata, ka Latvijas varasiestāžu darbības ir neefektīvas patieso labuma guvēju noteikšanas jautājumos un masveida iznīcināšanas ieroču finansēšanas izplatīšanas novēršanā.

Moneyval rekomendāciju izpildei izstrādātajā plānā iekļauti vairāk nekā 100 pasākumi, ko Latvija apņēmusies izpildīt līdz šī gada beigām.

 

 

Ziņu lente
0