Golubeva: reģistrēt bērnus kā nepilsoņus ir amorāli

© Foto : pixabayНоворожденный
Новорожденный - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Likumprojekts par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem ir visas Latvijas interesēs, uzskata Saeimas deputāte Marija Golubeva.

RĪGA, 26. marts – Sputnik. Tas fakts, ka Latvijā joprojām dzimst nepilsoņi, traucē valsts attīstībai, pateica Saeimas deputāte no partijas "Attīstībai/Par!" Marija Golubeva intervijā radio Baltkom.

Kultūras ministre Dace Melbārde - Sputnik Latvija
Kultūras ministre: pilsonība ir jānopelna

"Tas ir pretrunā ar mūsu interesēm, kā valsts, kura tiecas pie sabiedrības apvienošanas," - paziņoja deputāte.

Pēc viņas sacītā, Latvijas prezidenta likumprojekts par automātisku pilsonības piešķiršanu jaundzimušajiem bērniem būs lietderīgs visiem valsts iedzīvotājiem.

"Šeit nav runa tikai par bērnu interesēm, jo to skaits ir samērā neliels. Pērn tie bija 33 bērni, kurus vecāki neuzskatīja par nepieciešamu uzreiz reģistrēt kā Latvijas pilsoņus. Šeit ir runa par visiem mums, par nāciju, par valsti, par to, vai mēs vēlamies atvadīties no padomju pagātnes," - paziņoja Marija Golubeva.

Iepriekš apvienības "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts runāja par nolūku piešķirt Latvijas pilsonību visiem nepilngadīgiem nepilsoņu bērniem, nevis tikai jaundzimušajiem.

Pēc Golubevas sacītā, par vispārēju pilsonības piešķiršanu netiek runāts, jo pieaugušajiem pastāv izvēle: kļūt vai nekļūt par pilsoņiem.

"Un, ja agrāk tas varēja būt piekļuves jautājums kaut kādiem resursiem, piemēram, labiem latviešu valodas kursiem, tad šobrīd, protam, grūti teikt, ka šādas piekļuves nav. Kas attiecas uz bērniem un pusaudžiem, mēs uzskatām, ka no valsts puses tas ir amorāli pieļaut šādu variantu, kad vecāki, īpaši nedomājot par viņu nākotni, vienkārši var viņus atstāt limbā, nedz ellē, nedz paradīzē, tukšumā," - norāda deputāte.

Latvija ir vienīgā Eiropas valsts, kur tiek reģistrēti jaundzimušie nepilsoņi. Lietuvā, pateicoties pirms ceturtdaļgadsimta pieņemtajam "nulles" pilsonības variantam, jēdziens "nepilsonis" neeksistē, savukārt Igaunijā kopš 2016. gada pilsonība tiek piešķirta visiem tur dzimušajiem nepilsoņu bērniem.

Ziņu lente
0