Eirofondu pēdējie līdzekļi tiks atvēlēti Latvijas mežiem

© Kevin Bishop‏ / twitterУраган в Сигулде, 20 июня 2017
Ураган в Сигулде, 20 июня 2017 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā 7 miljoni eiro, ko Latvijai piešķīruši eirofondi, tiks atvēlēti mežu stādīšanai, atjaunošanai pēc ugunsgrēkiem un zāģētavu nomaiņai.

RĪGA, 17. marts — Sputnik. No 1. aprīļa mežu īpašnieki var iesniegt pieteikumus Lauku atbalsta dienestā, lai saņemtu finansējumu, vēsta Rus.lsm.lv.

Priedes - Sputnik Latvija
Latvijas mežos valda katastrofāls stāvoklis

Vairāk nekā 7 miljoni eiro tiks piešķirti mežu apstādījumiem, ugunsgrēkos un dabas katastrofās cietušu mežu platību atjaunošanai, jaunaudžu retināšanai un neproduktīvu apstādījumu nomaiņai.

Līdzekļi tiks piešķirti no eirofondiem, un tā ir pēdējā iespēja mežu īpašniekiem iegūt atbalstu no ES budžeta pašreizējā plānošanas periodā. Par to pastāstīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra pārstāvis Raimonds Bergmanis. Viņš piebilda, ka priekšroka tiks atdota mazajām un vidējām saimniecībām.

Viņš uzsvēra, ka līdzekļu vairs nav un gadījumā, ja īpašnieki aktīvi izmantos visu rezervēto finansējumu, līdz 2020. gada beigām nekas vairs netiks pieteikts.

Priekšroka tiks dota mazajiem mežu īpašniekiem, kuru rīcībā ir nelielas platības. Turklāt par priekšrocību tiks atzīts, piemēram, ja ar krūmiem apaugusi teritorija tiek attīrīta meža iestādīšanai. Bergmanis uzsvēra, ka atbalsts vērsts uz platību. Līdzekļi tiks piešķirti, ņemot vērā apstrādātos hektārus, kur stādi tiek kopti, atjaunots un stādīts mežs. Līdzekļi tiks piešķirti par hektāriem.

Ugunsgrēki izdedzinājuši mežus

2018. gada vasarā un rudenī karstā un sausā laika dēļ Latvijā plosījās mežu ugunsgrēki. Valsts meža dienests ziņoja, ka ugunsgrēki skāruši 2863 hektārus.

Meža ugunsgrēks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Nedēļas laikā Latvijā izdeguši vairāk nekā 26 hektāri meža

Lielākais ugunsgrēks plosījās Talsu novada Valdgales pagastā. Uguns pārņēma 1353 hektārus kūdras purva un meža. Dzēšanu apgrūtināja sarežģītie laikapstākļi: karstums sausums un spēcīgs mainīga virziena vējš. Ugunsgrēku nebija iespējams likvidēt gandrīz mēnesi.

Liels ugunsgrēks jūnijā izcēlās arī Ādažu armijas poligonā. Izdega 770 hektāri meža. VMD ziņoja, ka zaudējumi, ko Ādažu armijas poligonā jaunaudzei nodarīja ugunsgrēks sasnieguši 1 357 000 eiro.

Vēl viens liels ugunsgrēks 240 hektāru platībā plosījās Ramatā. Ugunsdzēsēji ar to cīnījās no 31. jūlija līdz 8. augustam.

Ziņu lente
0