Linkaits: Rīgas domes vadība dzīvo sapņu un iedomu pasaulē

© Foto : из архива автораЭксперт транспортной отрасли Талис Линкайтс
Эксперт транспортной отрасли Талис Линкайтс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Satiksmes ministrs Tālis Linkaits ir neapmierināts ar rezultātu, ko sniegušas pārrunas ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu.

RĪGA, 15. marts — Sputnik. Satiksmes ministrija būs spiesta rūpīgi izvērtēt valsts dotācijas sabiedriskā transporta pakalpojumiem Rīgā, jo līdz šim nav novērsti ar "Rīgas satiksme" reputācijas atjaunošanu saistītie riski, atklāja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija), vēsta BNN.

Ceturtdien Linkaits tikās ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu un apsprieda "Rīgas satiksmes" finansiālo stāvokli, domes viedokli par "Rīgas satiksmes" tālāko darbību un ar to saistīto Eiropas Savienības projektu īstenošanu, kā arī sadarbības atsākšanu "Rail Baltica" aspektā starp Rīgas domi un ministriju.

Низкопольный трамвай в Риге - Sputnik Latvija
Rīgas satiksme pārtraukusi iepirkumus "kapu tramvaja" projektā

"Secinājām, ka mums viedokļi atšķiras par to, kā "Rīgas satiksme" tiek pašlaik pārvaldīta un kādi varētu būt riski attiecībā uz darbību pašlaik un nākotnē. Mēs saredzam riskus saistībā gan ar ES projektu īstenošanu, gan ar uzskaiti un atskaiti par valsts piešķirtās dotācijas izmantošanu. Saredzam arī riskus kapitālsabiedrības pārvaldē," – skaidroja ministrs un piebilda, ka nav novērsti arī riski, kas saistīti ar uzņēmuma prestiža atjaunošanu un ar kreditoru pārliecināšanu par uzņēmuma veiksmīgu darbību nākotnē.

"Līdz ar to arī mums kā valsts dotācijas piešķīrējiem ļoti rūpīgi jāizvērtē, kā mēs turpmāk varam maksāt par "Rīgas satiksmes" pakalpojumiem un būt pārliecināti, ka uzņēmums pildīs uzliktās saistības," – uzsvēra Linkaits.

Politiķis atklāja, ka ņemot vērā "Rīgas satiksmes" "reputācijas problēmas", ministrija saskata lielus riskus ES projektu aspektā – pastāv iespēja neiekļauties paredzētajos termiņos un nesaņemt ES finansējumu projektiem.

"Mēs piedāvājām dažādus risinājumus, kā Rīga varētu īstenot citus projektus, kā varētu saņemt papildu līdzekļus to projektu vietā, kuru īstenošana pašreiz ir problemātiska. Mēs piedāvājām, piemēram, īstenot projektus samazinātā apjomā, piedāvājām palielināt finansējumu Torņakalna multimodālā pārsēšanās punkta projektam, piedāvājām arī citus variantus, kā "zaļo" autobusu iegāde, trolejbusu papildus apjoma iegāde. Mums prātā ir arī citi risinājumi, piemēram, arī velo infrastruktūras atbalsta projekti, kurus varētu piedāvāt pilsētai. Diemžēl dzirdīgas ausis par šiem jautājumiem nesasniedzām," – norādīja Linkaits.

Евро - Sputnik Latvija
Rīgas un Daugavpils projekti pazaudējuši ES finansējumu

Taujāts, vai Nils Ušakovs ierosinājis iespējas atrisināt pašreizējās problēmas, Linkaits teica, ka "Rīgas domes vadība vēl joprojām dzīvo savā sapņu un iedomu pasaulē, cerot, ka visas problēmas atrisināsies pašas no sevis un viss, ko viņi ir iecerējuši, īstenosies".

Pēc korupcijas skandāla uzņēmumā "Rīgas satiksme" Ušakovs tiekas ar ieinteresētajām personām – koncerna Škoda pārstāvjiem, kurā uzņēmums iegādājies trolejbusus un tramvajus, un uzņēmuma kreditoriem, kuru vidū ir SEB, Swedbank, Nordea, banka Citadele un Valsts kase.

Plānots, ka maijā vai jūnijā nomainīsies "Rīgas satiksme" vadība, turklāt, saskaņā ar auditoru ieteikumu, to veidos neatkarīgas personas. Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja amatā uz laiku ieceltais Anrijs Matīss atkāpās no amata marta sākumā. Savu lēmumu viņš pamatoja arī ar Rīgas domes vēlmi "paslaucīt visu zem tepiķa".

Ziņu lente
0