"Trojas zirgs": nacionālpatrioti iebilst pret automātisko pilsonību bērniem

© Sputnik / AlexTikhomirovСтраница паспорта гражданина Латвии
Страница паспорта гражданина Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vētrainā diskusija par pilsonības automātisko piešķiršanu nepilsoņu bērniem turpinās: nacionālpatrioti un viņu piekritēji apgalvo, ka pilsonība ir jānopelna, bet "pareizie" krievi brīnās, cik ilgi vēl Latvijā uzturēs nepilsoņa statusu.

RĪGA, 13. marts — Sputnik. Jautājums par pilsonības automātisko piešķiršanu nepilsoņu bērniem no jauna saasinājies, kad kļuva zināms, ka Latvijas prezidents Raimonds Vējonis gatavojas vēlreiz iesniegt likumprojektu Saeimā.

Šoreiz valsts vadītāja mēģinājums var vainagoties panākumiem. Aptuvenie aprēķini liecina, ka iniciatīva var saņemt 58 balsis – par to gatava nobalsot "Saskaņa", "Attīstībai/Par!", KPV LV un "Jaunā Vienotība".

Iecerei joprojām nikni pretojas Nacionālā apvienība, tāpēc viņi bija vieni no pirmajiem, kuri cēla sašutuma vilni sociālajos tīklos. Piemēram, Nacionālās apvienības ģenerālsekretārs Raivis Zeltīts ar tēzēm aprakstīja savu attieksmi pret automātiskās pilsonības ideju.

"Patiesība par Vējoņa ideju dāvināt Latvijas pilsonību nepilsoņu bērniem: ir "Trojas zirgs" tālākai pilsonības dāvināšanai pārējiem nepilsoņioem, bet nākotnē – ārvalstu "studentiem", jeb imigrantiem.

Jau šobrid nepilsoņu vecāki var uzraksīt iesniegumu un viņu bērni var kļūt pat pilsoņiem.

Паспорт гражданина Латвии - Sputnik Latvija
Latvijas pilsoņi strauji maina pilsonību

Bērni tiek izmantoti cilvēku iežēlināšanai, jo Vējonis nav gatavs atzīt patieso mērķi – iegūt "Saskaņas" balsis savai pārvēlēšanai!

Mums nevajag "Saskaņas" prezidentu un mums nevaljag skriet pakaļ ar Latvijas pilsonību tiem, kas to nevēlas! Tūkstoši atdeva savas dzīvības par brīvu Latviju – piederība tai nav tirgus objekts!" – klāsta Raivis Zeltīts.

Nacionāli noskaņoti līdzpilsoņi nekavējoties atbalstīja publikācijas autoru ar tādiem komentāriem, kā "pilsonība ir jānopelna!", "Pilsonība ir ekskluzīva, un it sevišķi Latvijā! Tā ir jānopelna vai ļoti, ļoti jāgrib!". Tiesa, netika gan precizēts, kā viņi paši nopelnījuši Latvijas pilsonību, izņemot to, ka dzimuši Latvijā.

Pilsonības tēmu apspriež arī Twitter apmeklētāji, taču šeit viedokļi ir daudzveidīgāki un daļa nacionālpatriotu pat piekrīt tam, ka pilsonība ir jāpiešķir, tikai, piemēram, ar motivāciju "Vateņiem izvēle nav jādod".

​"Domāju, ka nepilsoņu bērniem jādod pilsonība automātiski. Tiem vateņiem, kuri līdz šim izvēlējās, reģistrējot bērnu, nedot bērnam Latvijas pilsonību, šāda izvēle nav jādod. Bērns nav vainīgs, ka viņš piedzimis vates galvu ģimenē," – raksta advokāts Artūrs Zvejsalnieks, it nemaz nemulsdams par to, ka ar saviem epitetiem viņš aizvaino cilvēkus.

Komentētāji advokātu gan tūlīt nolika pie vietas – sak, nevajagot velti cerēt, tik un tā izaugšot pilsonis "vatesgalvu ģimenē".

​"Ok. Bet tālāk? Ja bērns pilsonis augs nepilsoņu vatesgalvu ģimenē....Tie viņa galvu piebāzīs ar savu naida pret Latviju un latviešiem vati? Vai mums kāds labums būs no šāda pilsoņa? Augs nākamais zdanokovics vai rubikovics..." – pārdomā Ieva.

Arī polittehnologs Jurģis Liepnieks ieguldīja savu artavu, teikdams, ka rit ģeopolitiskā cīņa par Latvijas krievu sirdīm.

​​"Piebildīšu, ka notiek ģeopolitiska cīņa par Latvijas krievu prātiem un sirdīm - Krievijai ļoti svarīgi šos krievus paturēt par "saviem" krieviem, Latvijas stratēģiskā interese ir, lai tie būtu Latvijas krievi. Daudzi Latvijas Saeimā te spēlē Krievijas pusē," – skaidro Jurģis Liepnieks. Tiesa, viņš gan neprecizēja, par kādiem politiskajiem spēkiem viņš runā.

Asāko diskusiju radīja Latvijas televīzijas žurnālistes Olgas Dragiļevas publikācija.

​"Ko tik neizlasa par "nepilsoņu bērnu grozījumiem". Piešķirot jaundzimušajiem pilsonību Latvija sevi pazemošot, tā būšot "pilsonības mešana pakaļ". Piedodiet, bet WTF. Tie ir zīdaiņi. Bet nu, mūsu ir tik daudz Latvijā, ka varam atļauties šķirot arī bērnus lojālos un nelojālos," – sarkastiski iebilda Olga Dragiļeva. Viņa uzpūta  kritikas liesmu, jo pieder pie tā saucamo pareizo krievu kategorijas.

​"Pilsonību Latvijā piešķir individuāli, tas nevar būt kolektīvs process! Pirms dažiem gadiem šādu spriedumu pieņēma arī Augstākā Tiesa," – atzīmēja latviešu nacionālistu veterāns Aleksandrs Kiršteins.

​​"Tā būs ne tikai pilsonības mešana pakaļ, bet arī uzspiesta pilsonība. Jau tagad jaundzimušie var iegūt pilsonību, ja to vēlas viens no vecākiem, ja šā vecāka pastāvīgā dzīvesvieta ir LV, bet, ja vecāks LV ieradies pēc 1992.gada 1.jūlija, viņam jābūt pastāvīgās uzturēšanās atļaujai," – acīmredzamus faktus skaidro Arturs Pērkons.

​"Tas ko es nesaprotu, kāpēc nepilsoņu statuss ir mantojams kā tāds? Šie zīdaiņi nekad nav bijuši PSRS pilsoņi un nav ieceļojuši," – savu viedokli precizēja Dragiļeva.

Latvijas nepilsoņiem tipisku situāciju aprakstīja apmeklētājs ar lietotājvārdu Matiizs.

​​"Jā, kosmoss. Man bija kolēģis dzimis 1994. gadā Latvijā nepilsoņu ģimēnē, tātad automātiski arī nepilsonis. Audzināts kā latvietis. Lielāks patriots par daļu tautiešu. Bet 20+ gados gāja kārtot naturalizāciju. Kas viņam bija maksimāli pazemojoši. Kosmoss!" – bija pārsteigts Matiizs.

​​"Problēma ir tā, ka cilvēkie iedomājas, ka nepilsoņu institūcija ir kaut kas normāls un mūžīgi nepieciešams. Nē, normāli katram cilvēkam ir jābūt kādas valsts pilsonim. Tas bija īpašs pagaidu risinājums PSRS sabrukuma dēļ. Vajag plānu, kā atteikties no šī (kaut 100 gadu laikā)," – titulētās nācijas pārstāvim netipisku viedokli pauda Edgars Jēkabsons no partijas "Attīstībai/Par!".

Tomēr Jēkabsons ātri tika nolikts pie malas – pārējie paskaidroja, kāpēc to darīt nedrīkst.

​"Tāpēc ka vecāki ir stulbi krievi ,kuri l nejēdz iemācīties valodu un nokārtot pilsonību," – uzrakstīja Magnuss.

​"Zīdaiņi 18 gados pieaugs,dzīvojot nepilsoņu vidē,un tad sāks diktēt nepilsoņu prasības. Vai Latvijai tas ir vajadzīgs? Vai nepilsoņi runā valsts valodā? Vai pilsoņu rīcība 9. maijā Pārdaugavā ir Latvijas valsts nostiprināšanas interesēs?" – vaicā Guna Skangale.

Izrādījās, ka 9. maija jautājums ir viens no sāpīgākajiem nacionāli norūpējušos pilsoņu prātos pat šajā aspektā.

​"Zīdaiņi mēdz izaugt un pārņemt vecāku vērtības. Piemēram 9. maija svinēšanu un krievu tanku gaidīšanu," – savu satraukumu pauda Kaspars.

Дети идут по пешеходному переходу 1 сентября - Sputnik Latvija
Levits novērtējis skolu reformu: tā pievērsīs bērnus Latvijai

Viņam atgādināja, ka runa ir aptuveni par 0,17% jaundzimušo Latvijā.

Jāpiebilst, ka statistikas dati liecina: vidēji Latvijā nepilsoņa statusu saņem mazāk nekā simt jaundzimušie.

Piemēram, pērn bija tikai 33 bērni, iepriekš mazliet vairāk – no 77 līdz 47 jaundzimušie. Tagad jaundzimušajiem pilsonība tiek piešķirta, ja šāsu vēlmi pauž vecāki – nepilsoņi.

Ziņu lente
0