"Atņem telpu latviešu svētkiem": Twitter apmeklētāji apspriež Masļeņicu

© Sputnik / Valeriy Titievskiy / Pāriet pie mediju bankasБлины с красной икрой
Блины с красной икрой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviešu nacionālpatriotiem izdevies saskatīt draudus ne vien 8. marta un 9. maija svētkos, bet pat tādā jautrā pavasara izpriecā kā Masļeņica.

RĪGA, 6. marts — Sputnik. Nacionālpatriotu satraukumu radījis lielais reklāmas apjoms, kas saistīts ar Masļeņicas nedēļas svētkiem.

Sociālajos tīklos un interneta izdevumos ir papilnam visdažādāko sludinājumu par to, ka Masļeņicu svin, piemēram, JūrmalāVentspilīRēzeknē un citās Latvijas pilsētās. Daudzi uzņēmumi sagatavojuši speciālos piedāvājumus, kas veltīti šiem svētkiem.

Taču Masļeņicas popularitāte Latvijā, šķiet radījusi milzu neizpratni nacionāli norūpējušos cilvēku prātos.

​"Masļeņica? Kāds sakars Jūrmalai ir ar oficiālu "masļeņicas" svinēšanu? Tad iekļaujam arī "helovīnus" un "melno piektdienu" kā oficiālu, pilsētas atbalstītu svinēšanu. Pankūkas varu paēst arī ikdienā..." – sašutumu pauž Guntis.

​"Augu vietā, kur tiek svinēti Aizgavēņi. Skolā iemācījos, ka var svinēt arī Meteņus. Dzīvojot Rīgā, izrādījās, ka te gan, šķiet (raugoties reklāmās un skatlogos), teju visur tiek svinēta Masļeņica," -  savus vērojumus stāsta Laura.

Asākā diskusija izvērsās pēc Twitter apmeklētāja AK LV publikācijas – lietotājs secināja, ka ikvieniem ar krieviem saistītiem svētkiem nāk līdzi "okupantu nācijas" smaka, jebkurš krievs sirds dziļumos esot "lielkrievu šovinists", kurš Latviju uzskata par savu teritoriju. 

​​"Kārtējie svešu svētku svinētāji," – AK LV pārpublicēja Twitter kafejnīcas Double Coffee reklāmu.

Neapmierinātajam publikācijas autoram iebilda, ka tāda reklāma ir tīrais bizness, nekas vairāk.

​​"Komersanti svin jebko, kas ienes naudu. Tas ir biznesa pamatprincips. Ko var ņemties? Tāda pati diena naudas kāšanai kā #ValentineDay #Thanksgiving #SaintPatrics #helouvīni vai sazin kas vēl," – atzīmēja Ieva Roze.

​"Apmēram 30% no iedzīvotājiem šos svētkus svin. Tā kā pie mums ir kapitālisms, tad, ja ir pieprasījums, tad būs arī piedāvājums," – piezīmēja Jānis Circenis.

​​"Tas kas Tev svešs, viņiem nav svešs. Svini savus svētkus. Neviens taču nejautā kad un ko Tu svini. Tu taču nesatraucies kad svin Halloween, Valentīndienu utt, kas točna ir rietumu murgs, nevis mūsu svētki. Pasaule ir liela un tajā ir daudz tautu un svētku!" – savukārt atgādināja KDS.

​"Ja paši nesvin Meteņus, tad labi, ka vismaz kāds Masļeņicu - kas būtībā ir viena un tā pati gadskārta, turklāt ārkārtīgi āriska. Mūsdienu svinēšanas forma, protams, ir pilnīga degradācija, kā jau visi pārējie svētki," – sprieda vēl viens Masļeņicas aizstāvis ar lietotājvārdu Ed.

Tomēr Masļeņicas pretinieki ir pārliecināti, ka tā nes sevī ļaunumu un apspiež latviešu svētkus.

"9. maijs kādam arī ienes naudu! Vai tāpēc mums būtu jāpieļauj tā svinēšana? Masļeņica ir urlu svētki, kas atņem telpu latviešu svētkiem," – pārliecināts Twitter apmeklētājs GaumīgsJoks.

​Diskusijas autors precizēja, ka nesvin Valentīna dienu, Masļeņicu, 23. februāri, 8. martu, sv. Patrika dienu, 9. maiju, Helovīnu utt.

​"Turklāt jebkuriem ar krieviem saistītiem svētkiem (vienalga vai sovoklaika vai citiem) nāk līdzi smaka, jo tie ir okupantu nācijas svētki, un lielākā daļa krievu, lai vai viņi būtu putinisti vai amtiputinisti, iekšā sēž lielkrievu šovinisms un mūs viņi uzskata par savu teritoriju," – secināja AK LV. Šķiet, viņš atgādināja galveno domu: pats par sevi saprotams, jebkurš krievs Latvijā ir svešs.

8 марта на Центральном рынке в Риге - Sputnik Latvija
"Latvijas sievietes nav pelnījušas to pazemojumu": atkal iesaka atteikties no 8. marta

Atgādināsim, ka iepriekš nacionālpatrioti pauda neapmierinātību ar atsevišķiem pasākumiem, kas Latvijā iekrita 23. februārī. Piemēram, nacionāli norūpējusies publika pievērsa uzmanību lauku diskotēkai Veclaicenes tautas namā 23. februārī.

Kritikas uguns trāpījusi arī Starptautiskajai sieviešu dienai, kas Latvijā tiek svinēta oficiāli: nesen Latvijas universitātes jurisprudences zinātņu doktore un LPSR VDK pētniece Kristīne Jarinovska atgādināja sievietēm un Saeimai, ka 8. marts esot pazemojošs "okupācijas režīma" mantojums. Taču lielākā daļa sociālo tīklu apmeklētāju Jarinovskas iniciatīvu neatbalstīja un iebilda, ka Starptautiskā sieviešu diena tiek atzīmēta dažādās pasaules valstīs.

Ziņu lente
0