"Latvijas sievietes nav pelnījušas to pazemojumu": atkal iesaka atteikties no 8. marta

© Sputnik / Sergey Melkonov8 марта на Центральном рынке в Риге
8 марта на Центральном рынке в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Universitātes juridisko zinātņu doktore un LPSR VDK darbības pētniece Kristīne Jarinovska atkal atgādinājusi Latvijas sievietēm un Saeimai par to, ka 8. marta svētki ir pazemojošs okupācijas režīma mantojums.

RĪGA, 4. marts – Sputnik. Par gaidāmajiem 8. marta svētkiem, izrādās, domā ne tikai vīrieši: juridisko zinātņu doktore un bijusī Latvijas VDK zinātniskās izpētes valdības komisijas priekšsēdētāja vietniece Kristīne Jarinovska kārtējo reizi atgādināja par savu pozīciju sakarā ar "sieviešu dienu".

Pēc zinātnieces domām, šim datumam jābūt izdzēstam no Latvijā svinēto saraksta, jo tie ir "okupācijas svētki".

​"8. marts ir daļa no PSRS totalitārā okupācijas režīma ideoloģiskās propagandas sistēmas, Latvijas sievietes nav pelnījušas to pazemojumu, ka tas atrodas neatkarīgas Latvijas Republikas likumā. Saeimai tas jārisina," uzrakstīja Kristīne Jarinovska, papildinot savu tvītu ar hipersaiti uz likumu, kur 8. marts skaitās kā Latvijā svinēta Starptautiskā Sieviešu diena.

Taču, izskatās, galvenā 8. marta pretiniece Latvijā kārtējo reizi neguva savas iniciatīvas atbalstu. Komentāros juridisko zinātņu doktorei palūdz nedēmonizēt Starptautisko Sieviešu dienu un nerunāt visu Latvijas sieviešu vārdā.

​​"Nevajag runāt visu Latvijas sieviešu vārdā. Ja Jūs neviens neatceras šajā dienā, tad, ticiet man, tā nav visas Latvijas sieviešu vaina,​" sarkastiski atzīmēja Daina Šadre.

​"​Ir sievietes, kuras atceras visu gadu, nevis vienu padomju kauna dienu," atbild Kristīne Jarinovska.

​​"Jūs esat juridisko zinātņu doktore, strādājiet Latvijas Universitātē, dziedat korī? Sakiet paldies sufrāžistēm, bez viņām Jūsu vieta būtu virtuvē bez tvitera,​" iebilda autorei Jana Simanovska.

​"Varbūt var ieguglēt un palasīt par sufražistēm, kuras ir priekš mums izcīnījušas tiesības balsot? Un jebkādas citas līdzvērtīgas iespējas? Man ir kauns par Jūsu rakstīto, nevis 8. martu kā tādu. Vēsturi zināt nekad nav par sliktu," pievienojās komentētājiem Iveta.

Pēc kā Kristīne Jarinovska aizmētāja komentētājus ar tvītiem, pārliecinot viņus tajā, ka sufražistēm-teroristēm nav nekāda sakara ar Klāru Cetkinu un Rozu Luksemburgu, kuras arī nav tie labākie sekošanas piemēri. Un vēl padalījās padomju plakātos un pašas Aleksandras Kollontajas skaidrojumos.

​Taču Kristīnes Jarinovskas pozīcija, izskatās, nepārliecināja pat vīriešus, kuri arī iestājās par 8. martu.

​"8. marts ir daļa no Eiropas Savienības. Būsim reālisti, izbeigsim palielināt "grēka un ienaida liesmas" (U.Neiburgs) Latvijā - sekos civilizētu valstu piemēriem!" uzrakstīja Edgars, pievienojot hipersaiti uz ziņu, ka Berlīne taisās Starptautisko Sieviešu dienu pasludināt par brīvdienu.

Atgādināsim, ka juridisko zinātņu doktore Kristīne Jarinovska jau ne pirmo reizi uzstājas ar 8. marta svētku kritiku. Iepriekš viņa piedāvāja pārcelt svētkus uz 16. martu, kad Latvijā notiek leģionāru gājiens. Šo datumu viņa piedāvāja izvēlēties par godu dzejnieces Aspazijas dzimšanas dienai, kura veltīja sevi Rainim. Pēc Jarinovskas domām, 16. martā sievietes visnotaļ veiksmīgi var novērst uzmanību no leģionāru gājiena sev.

Ziņu lente
0