Čakša paziņoja, ka vienmēr uzstājusies par vienu medicīnisko pakalpojumu grozu Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр здравоохранения Латвии Анда Чакша и новые машины неотложной помощи
Министр здравоохранения Латвии Анда Чакша и новые машины неотложной помощи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Anda Čakša paziņoja, ka jābūt reālistiem – nodrošināt medicīniskos pakalpojumus visiem Latvijas iedzīvotājiem uz tā finansējuma rēķina, kuru saņem veselības aprūpes nozare, nav iespējams.

RĪGA, 2. marts – Sputnik. Bijusī Latvijas veselības ministre Anda Čakša paziņoja, ka vienmēr bijusi par vienādu medicīnisko pakalpojumu kopumu visiem Latvijas iedzīvotājiem, taču problēma tajā, ka valsts nevar to finansiāli atļauties, vēsta raidījums "Rīta panorāma" telekanālā LTV.

Čakša, kura savulaik izvirzīja ideju par medicīnisko pakalpojumu iedalīšanu divos grozos, paziņoja, ka Latvijas ekonomika nav tik liela, lai atļautos vienu universālu pakalpojumu apjomu visiem. Un bija jāsaprot, "vai turpinām tēlot, ka varam to nodrošināt, vai meklējam citu risinājumu", pateica bijusī ministre.

Бывший министр благосостояния Латвии, депутат Сейма Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Ministre: Latvijai nav jāārstē savi emigranti bez maksas

Arī Pasaules Veselības organizācija uzskata, ka vienmēr jābūt reālistiem, piebilda Čakša.

Pēc viņas sacītā, pirmā ideja viņas ministres darba laikā bija vispārējās obligātās veselības apdrošināšanas sistēma un vienots grozs – bet to neizdevās īstenot.

Kopš 1. janvāra Latvijā bija jāstājas spēkā tā dēvētajai divu grožu sistēmai, kura saista piekļuvi veselības aprūpes pakalpojumiem ar sociālā nodokļa nomaksu. Taču atbildīgās iestādes nespēja sakārtot datu bāzu darbu, tāpēc reformu bija nolemts atlikt uz pusgadu.

Attiecīgu likumprojektu Saeima steidzamā kārtā pieņēma 17. janvārī, savukārt 22. janvārī prezidents Raimonds Vējonis to izsludināja.

Pēc jaunās valdības apstiprināšanas par veselības ministri kļuva Ilze Viņķele. Viņa paziņoja, ka centīsies panākt medicīnisko pakalpojumu iedalīšanas divos grozos atcelšanu.

Veselības ministrija piedāvā nodrošināt Latvijas iedzīvotājiem vienādu medicīnisko pakalpojumu kopumu, pielīdzinot nodokļu izmaksas tiem, kas strādā ar darba līgumu, un tiem, kas strādā, mikrouzņēmumu režīmā, saņem autortiesību honorārus, veic patenta izmaksas un tā tālāk. Pērn valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksu likme tika paaugstināta par 1% tikai tiem, kas strādā vispārējā nodokļu režīmā, un, pēc Viņķeles domām, tas ir netaisnīgi.

Доктор - Sputnik Latvija
VM vadītāja uzskata, ka viņai izdosies atcelt divus medicīnas pakalpojumu grozus

Finanšu ministrs Jānis Reirs, komentējot Veselības ministrijas iniciatīvu, paziņoja, ka patlaban veselības aprūpes sistēmu uztur apmēram 600 tūkstoši strādājošo vispārējā nodokļu režīmā, kaut gan kopumā Latvijā ir apmēram miljons strādājošo. Pēc viņa domām, nodokļu režīmu skaitu Latvijā var samazināt. Šobrīd tie ir septiņi.

Savukārt iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens aicina padomāt par tādu nodokļu režīmu, kas liks cilvēkiem maksāt nodokļus. "Ja pastāv kaut kāda nodokļu likme, kura nemudina maksāt nodokļus, tā ir jālikvidē," - paziņoja viņš.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš, rezumējot ministru sacīto, paziņoja, ka varasiestādes atklāj publisku diskusiju par nodokļu izmaiņām Latvijā.

Ziņu lente
0