Labklājības ministrijā zināms, kā uzlabot demogāfisko situāciju Latvijā

© Foto : pixabayМладенец, ребенок, отец
Младенец, ребенок, отец - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labklājības ministrijā valda uzskats, ka cīņā ar demogrāfisko problēmu Latvijā ir divi galvenie darba virzieni.

RĪGA, 25. februāris — Sputnik. Latvijas labklājības ministre Ramona Petraviča paziņojusi, ka universāla paņēmiena demogrāfiskās problēmas risināšanai valstī nav, vēsta Rus.lsm.lv.

Politiķe uzsvēra, ka nav vienas ministrijas spēkos atrisināt problēmu.

Petraviča atzīmēja, ka valstij ir jāuzlabo ģimeņu finansiālā atbalsta mehānismi.

Ребенок - Sputnik Latvija
Latvijas simtgades antirekords – dzimstības sarukšana

"Vienkāršāk sakot, ģimenēm, kas domā par bērnu radīšanu, ir jābūt skaidrībai, ka vismaz daļēji valsts viņiem palīdzēs materiāli," - norādīja politiķe.

Petraviča atzīmēja, ka finansiālais aspekts šajā jautājumā nav noteicošais, - politiķe atklāja, ka, pēc demogrāfijas pētnieku paustā, valsts pabalsti ģimenes plānošanā ir svarīgs aspekts, taču nav noteicošais. Petraviča sacīja, ka, plānojot ģimenes pieaugumu, topošie vecāki ņem vērā arī savas karjeras iespējas, veselības aprūpes kvalitāti un pieejamību, kā arī bērnudārzu pieejamību.

Demogrāfiskās situācijas uzlabošanai Latvijā jāpanāk, lai valstī dzimtu pēc iespējas vairāk bērnu, taču tikai ar to problēmu atrisināt neizdosies, atzīmēja ministre.

Petraviča pauda, ka otrais svarīgākais aspekts ir reemigrācija, jo tā tieši saistīta ar valsts ekonomisko attīstību.

Demogrāfijas bedre

Iepriekš vēstīts, ka Latvija ierindojusies starp desmit pasaules valstīm ar iedzīvotāju skaita straujāko sarukumu, un starp ES valstīm šajā ziņā ieņem trešo vietu.

Здание банка Citadele в Тукумсе - Sputnik Latvija
Uzlabojiet demogrāfiju un nāciet vēlāk: bankas atsaka kredītus Latvijas ciemiem

2017. un 2018. gadā Latvijā bija vērojams dzimstības kritums. Centrālā statistikas pārvalde uzskata, ka tas saistīts ar fertilā vecuma sieviešu skaita samazināšanos valstī.

Demogrāfi prognozēja, ka līdz 2030. gadam Latvijā varētu palikt tikai 1,7 milj. cilvēku, līdz 2050. gadam – 1,52 milj. Eksperti paskaidroja, ka iedzīvotāju skaits samazināsies dzimstību apsteidzošās emigrācijas un mirstības dēļ.

Viena no partijas KPV LV priekšvēlēšanu nostādnēm paredz, ka līdz 2050. gadam jāpanāk iedzīvotāju skaita pieaugums līdz 2,5 milj. cilvēku.

Ziņu lente
0