Latvijā ir pārāk daudz pašvaldību, tāpēc ceļi ir slikti

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce pašvaldību reformu valstī pamatoja ar ceļu slikto stāvokli.

RĪGA, 10. februāris — Sputnik. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce ir pārliecināts, ka ceļi Latvijā cieš nepietiekama finansējuma dēļ. Savukārt bez labiem ceļiem nav iespējams īstenot normālas reģionālās attīstības programmas, informēja Grani.lv.

J.Pūces izteikumi ir pamatoti, jo ceļu problēma ir akūta, un par to Latvijā diskutē bieži. Tiesa, bedres no šīm runām nekur nepazūd.

Разбитые дороги - Sputnik Latvija
Nejaukais laiks sabojājis tūkstošiem kilometru ceļu Latvijā

VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" valdes priekšsēdētājs, bijušais valsts premjerministrs Andris Bērziņš ne vienu reizi vien norādījis valdībai, ka budžeta sadales darbā lielāka uzmanība jāvelta ceļu jautājumam. Saeima pat atbildēja, ka līdzekļi jau tiek meklēti.

Taču J.Pūce uzskata, ka problēmas sakne meklējama pārlieku lielajā pašvaldību skaitā. Ministrs atzīmēja, ka vairāku pašvaldību pastāvēšana ir ekonomiski nepamatota. Taču lēmums esot acu priekšā – gaidāmā teritoriālā reforma atbrīvos valsti no liekajām pašvaldībām.

Pūce ir pārliecināts, ka reģionālās attīstības jautājums ir viens no galvenajiem valdības deklarācijā, taču tas cieši saistīts ar finansējumu no ES fondiem.

ES fondi tiek piešķirti Latvijai, lai tā sasniegtu Eiropas vidējo līmeni, pastāstīja Pūce, un dažos reģionos situācija ir sliktāka nekā vidēji Latvijā, piemēram, Latgalē, kur nepieciešams koncentrēt eirofondu palīdzību un īpaši vajadzīgas investīcijas infrastruktūrā.

Politiķis atgādināja, ka pēdējo 15 gadu laikā liels apjoms Eiropas naudas jau ieguldīts reģionu infrastruktūras attīstībā, daudzi ceļi ir uzlaboti, arī situācija kopumā ir uzlabojusies.

Ādažu poligona rajons - Sputnik Latvija
Ceļi Latvijā ir slikti, jo ceļmalās mētājas atkritumi

Taču tas viss pārsvarā attiecas uz lielajām valsts trasēm. Mazo un vietējās nozīmes ceļu stāvoklis pasliktinās, taču vietējo ceļu kvalitātes uzlabošana ir pašvaldību pienākums.

Ministrs uzsvēra, ka daudzas pašvaldības valstī nav ekonomiski pamatotas, un tām bieži vien nav nekādas attīstības stratēģijas, tāpēc tām jākļūst par lielāka reģiona daļu.

Iepriekš vēstīts, ka valsts uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) ziņoja: šoziem avārijas stāvoklī nonākuši valsts galvenie autoceļi 296 km gadumā, kā arī 1440 km reģionālo un 3764 km vietējās nozīmes ceļu, un LVC secināja, ka pie visa vainīgi mainīgie laikapstākļi. Mainīgo laikapstākļu un gaisa temperatūras svārstību ietekmē uz ceļiem sliktā tehniskā stāvoklī var intensīvi veidoties bedres, taču labot tās nav jēgas, līdz gaisa temperatūra stabili pārsniegs +5 grādus.

Autovadītāji lūgti informēt LVC dispečerus par bojātiem ceļu iecirkņiem pa diennakts bezmaksas informācijas tālruni 80005555 un, acīmredzot, gaidīt pavasari.

Ziņu lente
0