Bez īpašām cerībām: Lietuva nepalīdzēs Latvijai aizstāt Krievijas kravas ar baltkrievu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dzelzceļa līnijas Mažeiķi – Reņģe atjaunošana diez vai palīdzēs Liepājas ostai piesaistīt vairāk kravu no Baltkrievijas, kad aizies Krievijas labība.

RĪGA, 8. februāris – Sputnik. Liepājas ostā nelolo lielas cerības uz kravu apgrozījuma pieaugumu līdz ar dzelzceļa līnijas Mažeiķi – Reņģe atjaunošanu, raksta diena.lt.

Dzelzceļa posma atjaunošanas konkursa gala rezultāti vēl nav paziņoti. Viszemāko cenu piedāvāja uzņēmums Skinest Baltija, kuru kontrolē igauņu firma Skinest Rail.

Рабочая поездка министра транспорта РФ М. Соколова в Мурманск - Sputnik Latvija
Latvijas kompānija piegādās aprīkojumu Rīgas ostas konkurentam Krievijā

Taču Lietuvas Nacionālai drošībai svarīgo objektu apsargāšanas koordinācijas komisijai radušies jautājumi Skinest, kuras vadība it kā saistīta ar Krieviju.

Bet agri vai vēlu Lietuvai nāksies atjaunot sliedes šajā līnijā. Līnija tika izjaukta pirms vairāk nekā 10 gadiem, lai naftas produkti no uzņēmuma Orlen Lietuva Mažeiķos neietu uz Liepāju, bet uz Klaipēdas ostu. Par to Eirokomisija izrakstīja Lietuvai gandrīz 28 miljonu eiro lielu sodu par konkurences pārkāpumu.

Vai Orlen Lietuva kravas aizies uz tuvāk esošo Liepājas ostu, kad dzelzceļu satiksme tiks atjaunota? Tāda varbūtība pastāv, taču Liepājas osta nav tik dziļa, un tās infrastruktūra nav tik lielā mērā attīstīta.

Ar ko lai aizstāj kravas no Krievijas

Šobrīd apmēram pusi visa Liepās kravu apgrozījuma veido Latvijas kravas. Cita daļa – tranzīts, lielākoties tie ir Krievijas labība un nedaudz ogļu.

Taču ostai nākas rēķināties ar to, ka Krievijas kravas aizies no tās. Turklāt pašā Latvijā Liepājai kļūst arvien grūtāk konkurēt ar Rīgu un Ventspili, jo tur esošās ostas arī cenšas kompensēt Krievijas tranzīta iztrūkumu.

"Latvijā ir ļoti liela konkurence starp ostām. Liepājas osta ir nekonkurētspējīga, kad runa ir par masveida kravām, jo mums ir mazs dziļums. Turklāt, mēs esam tālu, līdz mums vest kravas pa dzelzceļu ir dārgāk gan no Krievijas, gan no Baltkrievijas," skaidro viens no Liepājas ostas kompānijas "Ekers Stividors LP" valdes locekļiem Gatis Svētiņš.

Cerību ir maz

Līdz ar Krievijas tranzīta aiziešanu Liepāja arvien biežāk skatās Baltkrievijas virzienā.

Перевалка угля в Рижском порту - Sputnik Latvija
Kā lai iztiek bez Krievijas kravām: Latvija ieguldīs galvenajā ostā pusmiljardu eiro

Ja baltkrievu kravas varēs iet uz Liepāju caur Lietuvu, pa dzelzceļa posmu Mažeiķi – Reņģe, tad attālums līdz ostai ievērojami samazināsies.

Šobrīd Baltkrievijas kravas uz Liepājas ostu iet caur Daugavpili, tādā ceļā no Minskas līdz Liepājai ir 700 kilometri. Ja kravas ies caur Lietuvu, tad attālums samazināsies līdz 560 kilometriem. Salīdzinājumam: no Minskas līdz Klaipēdai ir apmēram 500 kilometri.

Liepājā šādu shēmu jau ir izanalizējuši un izturas pret to skeptiski. Pastāv bažas, ka Klaipēdas ostas prioritāruma dēļ kravu pārvadājumiem, kuri ies caur Lietuvu uz Latviju, tiks piemērots liels uzcenojums.

"Mums nav nekādu lielu cerību saistībā ar dzelzceļa līnijas Mažeiķi – Reņģe atjaunošanu. Vest kravas pa dzelzceļu cauri vairāku valstu teritoriju dažādu operatoru dēļ ir daudz sarežģītāk, nekā nogādāt tās pa vienas valsts teritoriju," skaidro Svētiņš.

Pirms vairāk nekā 10 gadiem Latvija palūdza Lietuvai atvērt tiešo līniju uz Ventspils ostu. Tā par apmēram simts kilometriem samazinātu attālumu no Baltkrievijas līdz Ventspils ostai. Lietuva nepiekrita laist cauri savai teritorijai kravas, kuras ies uz Latviju.

Ziņu lente
0