Latvijas kompānija piegādās aprīkojumu Rīgas ostas konkurentam Krievijā

© Sputnik / Павел Львов / Pāriet pie mediju bankasРабочая поездка министра транспорта РФ М. Соколова в Мурманск
Рабочая поездка министра транспорта РФ М. Соколова в Мурманск - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Murmanskas apgabalā līdz 2020. gada beigām plānots palaist ogļu pārkraušanas termināļa "Lavna" pirmo kārtu, aprīkojumu piegādē tā darbam piedalīsies Latvijas kompānija.

RĪGA, 7. februāris – Sputnik. Latvijas kompānija LNK Industries piegādās aprīkojumu ogļu iekraušanas terminālim "Lavna" Murmanskas apgabalā. Valsts transporta līzinga kompānija (VTLK) norēķinu veikšanai piesaista bankas kredītu, secināms no materiāliem valsts iepirkumu portālā.

Aizdevuma ņēmējs piesaista kredītlīdzekļus 69 miljonu dolāru apmērā no Černomorskas tirdzniecības un attīstības bankas (ČTAB) dažu maksājumu segšanai iekārtu iegādei un uzstādīšanai priekš termināļa "Lavna". Piegādātāji – ThyssenKrupp Industrial Solutions AG (kompānija reģistrēta Vācijā) un AS LNK Industries (Latvija).

Выгрузка вагона с зерном в порту - Sputnik Latvija
Baltiju nebaros: KF būvē labības termināļus ar rezerves jaudu

Līgums tika noslēgts pērnā gada maijā. Pakalpojumu sniegšanas termiņā – no 2019. gada februāra līdz 2028. gada februārim, kredītprocenti – 6% gadā.

Latvijas kompānija LNK Industries specializējas daudzfunkcionālu objektu – termināļu, infrastruktūras un ražošanas, hidrotehnisko un civilo būvju – celtniecībā, kā arī to aprīkošanā ar pašu projektēto un izgatavoto transportēšanas tehnoloģisko sistēmu aprīkošanu.

Krievija sākusi būvēt Kolas līča rietumkrastā ogļu pārkraušanas kompleksu "Lavna". Projekts ietver Lavnas upes ietekā dzelzceļa atzara celtniecību, kurš savienos Vihodnojas ciematu ar Lavnu, paša ogļu termināla celtniecību līča krastā, kā arī jūras kravu kuģu iekraušanas piestātnes, kuru kravnesība ir līdz 150 tūkstošiem tonnu. Pirmās kārtas (9 milj. tonnu) ekspluatācijas sākums paredzēts 2020. gada beigās, 2021. gada decembrī projekts sāks darbu pilnībā. Tiek izskatīta iespēja līdz 2023. gadam uzbūvēt trešo kārtu, kuras jauda sastādītu 9 miljonus tonnu.

Добыча угля на Апсатском угольном месторождении в Забайкальском крае - Sputnik Latvija
Dārgi un politiski nepareizi: Krievija neatgriezīs ogles Latvijā

Ostu infrastruktūras attīstīšana Murmanskā, saskaņā ar ekspertu vērtējumiem, ļaus palielināt ogļu eksporta apjomus, novirzīt kravu plūsmu no Baltijas ostām un paaugstināt ogļu tranzītu no Kazahstānas, kuras iespējas ir ierobežo specializēto jaudu deficīts.

Šobrīd Krievijas ogles ir viena no galvenajām Rīgas Brīvostas kravām. 2018. gadā ostā kopumā tika pārkrauti 36 miljoni 432 tūkstoši tonnu kravu, no kuriem ogles sastādīja 14 miljonus 220 tūkstošus tonnu, jeb 38%. Ostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks ir pārliecināts, ka tuvāko piecu gadu laikā situācija nemainīsies. Tiesa, viņš nevēlējās izteikt prognozes par to, kā izskatīsies Rīgas ostas kravu apgrozījuma struktūra pēc 5 gadiem, jo Krievija aktīvi paplašina pati savu ogļu pārkraušanai paredzēto infrastruktūru.

Ziņu lente
0