Pētījums: katrs otrais Latvijas iedzīvotājs šķiro atkritumus

© Pixabay / blickpixelСортировка мусора
Сортировка мусора - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms astoņiem gadiem vien katrs trešais Latvijas iedzīvotājs izmeta atkritumus šķirošanas konteineros.

RĪGA, 7. februāris – Sputnik. Latvijā 56% aptaujāto iedzīvotāju šķiro atkritumus, liecina aptauja, kura tika rīkota pēc Eco Baltia grupa sastāvā esošā uzņēmuma "Latvijas zaļais punkts " pasūtījuma.

2011. gadā vien 34% Latvijas iedzīvotāju šķiroja atkritumus. Šobrīd visatbildīgākie izrādījušies Zemgales iedzīvotāji: 67% nodarbojas ar atkritumu šķirošanu. Tālāk seko Vidzeme (64%), Kurzeme un Latgale (54% katrā). Vismazāk ar atkritumu šķirošanu nodarbojas rīdzinieki – vien 45%.

Центр отдыха Lido на улице Краста - Sputnik Latvija
Restorānu ēdieni par zemām cenām: Latvijā sāks darbu jauna mobilā lietotne

Visbiežāk Latvijas iedzīvotāji šķiro stikla pudeles un burkas (84%), baterijas (74%), plastmasas pudeles (70%), papīru un kartonu (62%), konservu bundžas (29%), nolietotās elektroiekārtas (28%), bioloģiskos atkritumus (22%) un nolietotās riepas (16%). Vērts atzīmēt, ka cilvēki sākuši apzināties izlietoto bateriju bīstamību: ja 2011. gadā tās speciālajos konteineros izmeta 58% Latvijas iedzīvotāju, tad 2016. gadā – jau 62%.

Vairāk nekā puse (58%) aptaujāto paziņoja, ka nešķiro atkritumus šķirošanas konteineru trūkuma dēļ māju tuvumā. 38% procentiem saglabājies ieradums izmest atkritumus kopā, 22% sūdzas par šķirošanas neērtībām, 13% nesaprot, priekš kam jāšķiro atkritumi, 6% nosauca citus iemeslus.

Statistiski vidējais Latvijas iedzīvotājs, kurš šķiro atkritumus, – tā ir sieviete vecumā no 45 līdz 54 gadiem, kura dzīvo ārpus Rīgas vai laukos, ar vidējo, vidējo profesionālo vai augstāko izglītību un kura strādā sabiedriskajā sektorā. Visretāk atkritumus šķiro rīdzinieks vecumā no 18 līdz 44 gadiem, kuram ir pamatizglītība un kurš strādā sabiedriskajā sektorā.

В цехе медеплавильного завода - Sputnik Latvija
Rūdas kausēšana pie dzīvojamām mājām un 10 darbavietas: Liepāja pret atkritumu pārstrādi

Latvijā tiek pārstrādāti 25,2% atkritumu (24. vieta Eiropas Savienībā), kas ir sliktāks par Lietuvas un Igaunijas rādītājiem. Salīdzinājumam, Vācija pārstrādā gandrīz 70% atkritumu.

Vidējais atkritumu daudzums ES uz vienu iedzīvotāju 2016. gadā sastādīja 483 kilogramus, savukārt no 1995. gada tas palielinājies par 2,1%. Taču Latvijā iedzīvotāju skaits samazinās, bet atkritumu daudzums 20 gados palielinājies vairāk nekā divas reizes, sasniedzot jau 410 kilogramus. Tas ir saistīts ar patēriņa, preču un pakalpojumu klāsta pieaugumu un pieaugušo iepakojumu apjomu. Tai pat laikā sabiedrības informētība par saudzīgu resursu izmantošanu un dalību atkritumu šķirošanā palīdz paaugstināt iedzīvotāju apziņu.

Veiktajā aptaujā piedalījās 1002 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Ziņu lente
0