Rūdas kausēšana pie dzīvojamām mājām un 10 darbavietas: Liepāja pret atkritumu pārstrādi

© Sputnik / Георгий Зельма / Pāriet pie mediju bankasВ цехе медеплавильного завода
В цехе медеплавильного завода - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Liepājā vāc parakstus pret bīstamo atkritumu pārstrādes uzņēmuma celtniecību.

RĪGA, 28. janvāris – Sputnik. Sabiedriskā organizācija "Radi vidi pats" iniciējusi parakstu vākšanu sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv pret bīstamo atkritumu pārstrādes uzņēmuma celtniecību Liepājā.

Kad iniciatīva savāks nepieciešamo parakstu skaitu, to plāno iesniegt Liepājas pilsētas domē.

Problēma tāda, ka kompānija eVan Group iecerējusi bīstamo atkritumu pārstrādes uzņēmuma celtniecību Liepājā.

"Uzņēmumā plānots veikt bīstamo atkritumu – izlietoto katalizatoru pārstrāde un rūdas maisījumu un metāllūžņu kausēšana," - norādīts iniciatīvas tekstā.

Pārstrādes uzņēmumam jābūt uzceltam Kapsēdes ielā 3A, Kapsēdes ielā 9/15, kas ir vien 1100 metru attālumā no Liepājas slimnīcas, 800 metru attālumā no dzīvojamajiem namiem un netālu no dabas lieguma "Tosmare".

Kā norāda iniciatīvas autori, šāda veida uzņēmuma Baltijas valstīs vēl nav, gluži kā rūpnīcu, kuras ražošanas procesā izmanto katalizatorus. Un šāda uzņēmuma darbība var nelabvēlīgi ietekmēt cilvēku veselību.

"Šādas rūpnīcas darbībai pastāv sekojoši riski: smaku un trokšņu veidošanās un traucējumi Liepājas reģionālajai slimnīcai. Tehnoloģiskajā procesā ir plānots izmantot amonjaku, kas ir gāze ar asu smaku. Bažas rada gan elektrofiltru putekļu, gan pašu nolietoto elektrofiltru, kā arī izdedžu un sārņu atkritumu utilizācija," - raksta iniciatīvas autori Manabalss.lv.

Turklāt viņi apgalvo, ka pagaidām uzņēmums nav sniedzis pietiekami detalizētu informāciju par atkritumiem, kuri varētu veidoties plānotās darbības rezultātā.

Turklāt uzņēmuma tiks izveidotas vien 10-20 darbavietas. Vai tādā gadījumā vispār būtu vērts īstenot šo ieceri, uzdodas ar jautājumu iniciatīvas autori.

Organizācija "Radi vidi pats" tāpat sniedz PVO datus, saskaņā ar kuriem gaisa piesārņojums pilsētās katru gadu visā pasaulē izraisa 1,3 miljonus nāvju.

Ziņu lente
0