Politika

Ēnu valdība sākusi darbu

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasЧеловек с мегафоном. Архивное фото
Человек с мегафоном. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ēnu kabineta pirmais ierosinājums jau noraidīts: valdošā koalīcija nav atradusi līdzekļus savu priekšvēlēšanu solījumu pildīšana.

RĪGA, 1. februāris — Sputnik. Ēnu premjers Vjačeslavs Dombrovskis ("Saskaņa") pastāstījis par alternatīvās valdības darbu, informēja Latvijas radio 4.

Ēnu kabinetā strādā "Saskaņas" deputāti Ivars Zariņš, Evija Papule, Regīna Ločmele-Luņeva un citi. Viņi ir sadalījuši nosacītos ministru portfeļus un plāno ik nedēļu informēt sabiedrību par pašreizējā Ministru kabineta lēmumiem paralēlajiem ierosinājumiem.

Янис Борданс - Sputnik Latvija
"Jaunie konservatori" aicina rīkot protestus pie Saeimas

"Tā kā mūsu ēnu valdībā pārsvarā pārstāvētas patlaban opozīcijā esošas partijas, budžeta jautājumus mēs risināt nevaram. Taču mēs varam piedāvāt alternatīvu viedokli par to, kas un kā jādara," – paskaidroja Vjačeslavs Dombrovskis.

Viņš atklāja, ka ēnu valdības mērķis ir parādīt, kā jāstrādā, taču viņš neplāno dot konkrētas receptes valdošajai koalīcijai.

"Pēc kāda laika mēs ieraudzīsim, ka tās partijas šīs idejas iesniegs kā savus piedāvājumus. Jānim Bordānam vai Krišjānim Kariņam atliek tikai piezvanīt man, un es pastāstīšu, kā to paveikt," – viņš piebilda.

Ēnu valdība plāno iesniegt partiju priekšvēlēšanu solījumiem atbilstošas iniciatīvas, piemēram, pacelt minimālo algu līdz 500 eiro, tāpat palielināt neapliekamo minimumu, palielināt bērnu pabalstus līdz 50, 100 un 150 eiro (par pirmo, otro un trešo bērnu atbilstoši).

"No viņiem atšķiramies ar to, ka mēs, arī piedāvājot celt minimālo algu un neapliekamo minimumu līdz 500 eiro mēnesī, zinājām, kā to paveikt. Bet citas partijas, piemēram, JKP, kad nonāk līdz darbiem, nezina un sāk meklēt iemeslus, kāpēc viņi to nevar izdarīt," – paskaidroja Dombrovskis.

Paralēlās valdības pirmie ierosinājumi jau iesniegti un, kā jau bija gaidāms, tika noraidīti.

"Paskatieties uz balsojuma rezultātiem – nekā negaidīta :-( . Vecais princips "Kā var nesolīt?" paliek spēkā arī "jaunajām" partijām," – savā Facebook rakstīja Boriss Cilēvičs ("Saskaņa").

Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija
Bagātāka Latvija nekļūs: ekonomiskā izaugsme kļūs divreiz lēnāka

Jānis Bondars (JKP) šo neatbilstību paskaidroja "Latvijas radio" un uzsvēra, ka opozīcijas ierosinājumi izmaksās noteiktu summu. Viņš apgalvoja, ka iepriekšējā valdība papildu līdzekļus iztērējusi ne tikai par 2019. gadu, bet arī par 2020. un pat 2021. gadu.

Valdošās koalīcijas deputāti paralēlā ministru kabineta izveidi neuztver nopietni, taču Andrejs Judins ("Jaunā Vienotība") nenoliedza, ka opozīcijas piedāvājumi var būt lietderīgi.

Viņš atklāja, ka opozīcijas darbā draudus nesaskata, iespējams, būšot pat labums, mēģinājumi izstrādāt konstruktīvus piedāvājumus. Politiķis gan atgādināja, ka opozīcija nav atbildīga par saviem ierosinājumiem, tāpēc varot atļauties populismu.

Ziņu lente
0