Konflikts Jelgavā: vecāki neļauj slēgt krievu skolu

CC BY-SA 3.0 / Jānis Vilniņš / Jelgavas stacija (cropped image)Станция Елгава
Станция Елгава - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jelgavas 2. pamatskolas vecāku padome neatbalsta tās pārvākšanos uz pilsētas nomali.

RĪGA, 31. janvāris – Sputnik. Jelgavas pilsētas domes skolu reorganizācijas plāni izraisījuši skolēnu vecāku sašutumu, vēsta Novaja.lv.

Pilsētas dome izstrādājusi izglītības attīstības stratēģiju, kurā tostarp teikts par nacionālo minoritāšu skolu turpmāko likteni.

Учебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии - Sputnik Latvija
Pētījums: skolēni runā latviski, taču iekaltām frāzēm

Viens no notikumu attīstības variantiem paredz divu skolu apvienošanu – 2. pamatskolas un 6. vidusskolu – vidusskolas telpās. Pēc tam vienīgā bilingvālā vidusskola paliks Jelgavas 5. vidusskola.

Skolēnu vecākus šāds scenārijs neapmierināja – 2. un 6. skola atrodas dažādos pilsētas galos, un to apvienošana būtiski apgrūtinās skolēnu dzīvi.

"Mans dēls šajā mācību gadā sāka mācības 1.klasē. Dzīvojam pilsētas centrā, un uz 2.pamatskolu varam aiziet ar kājām. Ja mācību iestādi pārcels uz Pārlielupi, tur varēsim nokļūt, tikai braucot ar diviem sabiedriskā autobusa maršrutiem," pastāstīja aģentūrai LETA kāda skolēna māte Aleksandra.

Daži vecāki norādīja, ka pēdējo gadu laikā 2. pamatskola būtiski attīstījusies, ieguvusi ekoskolas statusu, mācību vide skolā kļuvusi patīkama, un būs ļoti žēl, ja to visu iznīcinās.

Учебники на русском и латышском языках - Sputnik Latvija
Papule: valstī trūkst latviešu valodas skolotāju

Pagājušajā svētdienā eirodeputāts Andrejs Mamikins atbrauca uz Jelgavu un tikās ar 2. pamatskolas skolēnu vecākiem, par ko pastāstīja savā Facebook.

Pēc viņa sacītā, daudzi vecāki piekrīt tam, ka viņu bērni mācās latviešu valodā, bet nepiekrīt tieši tam, ka skola tiks pārvietota uz citu ēku pilsētas nomalē. Mamikins pievērsa uzmanību tam, ka šie vecāki paši slikti runā latviešu valodā.

"Braucot prom no pilsētas, domāju par diviem jautājumiem, kuri nepazuda galvā. Kāpēc nemainīgais mērs Rāviņš vēl nulto gadu sākumā solīja pārvērst Jelgavu "nelatviešu asimilācijas poligonā" – citāts? Un kāpēc parastas krievu mammas, kuras pašas neko latviski pateikt nevar, pilnībā samierinās ar viņu bērnu izglītību tikai latviešu valodā, galvenais – atstājiet šajās sienās, ļoti ērti ar autobusu braukt uz skolu?" uzrakstīja Mamikins.

Tiesa, Novaja.lv ar atsauci uz informācijas aģentūru LETA paziņoja, ka svētdien notikušo tikšanos, kurā piedalījās arī Latvijas Krievu savienības un partijas "Saskaņa" aktīvisti, Jelgavas 2. pamatskolas vecāku padome neatbalsta.

Учебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии - Sputnik Latvija
Rīgas dome pastāstīja, cik šogad tā izmaksās izglītības pabalstu

Pirmdien vecāki tikās ar pilsētas pašvaldības un Izglītības pārvaldes vadību, kuri centās pārliecināt viņus reorganizācijas nepieciešamībā.

"Pie esošās mācību iestāžu noslodzes nevar runāt par efektīvu apmācību procesa nodrošināšanu. Turklāt likuma izmaiņas nosaka kritērijus, pēc kuriem mācību iestādēm ir jāstrādā. Ja tie netiks izpildīti, nevarēsim saņemt valsts dotācijas izglītības sistēmai," tikšanās laikā norādīja Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, aicinot vecākus pragmatiski izskatīt situāciju un izvērtēt, kā būs labāk bērniem.

Jelgavas Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Auza norādīja, ka Jelgavas izglītības iestādēs ir apmēram 1000 brīvu vietu, no kurām 650 – nacionālo minoritāšu skolās, un tāpēc ir nepieciešama skolu tīkla reorganizācija.

"Mūsu piedāvājums ir veidot mazākumtautību izglītības iestādi katrā Lielupes krastā, nevis koncentrēt tās vienā pilsētas daļā. Varu solīt, ka vecākiem būs iespēja izvēlēties, kurā skolā viņu bērni mācīsies, jo, piemēram, Jelgavas 5.vidusskola, kas atrodas pavisam netālu no 2.pamatskolas, ir gatava uzņemt visus 1. līdz 3.klašu skolēnus, savukārt Spīdolas Valsts ģimnāzija, ja tā ienāks šajās telpās, piedāvās iespēju palikt tajā 6. un 7.klašu skolēniem," skaidroja Auza.

Учебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии - Sputnik Latvija
Pedagogs: latviešu valodu nekas neapdraud

Tāpat viņa norādīja, ka, saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas datiem, 2. pamatskolas pamatizglītības indekss ir 51,3%, Jelgavas 6. vidusskolai – 57,7%, savukārt Jelgavas 5. vidusskolai – 65,1%, tādēļ slavēt tās par teicamiem rezultātiem nav vērts. Atbildes kārtā vecāki atgādināja, ka 2. pamatskolā speciālās programmās mācās 57 skolēni ar mācību grūtībām.

Pēc tikšanās vecāku padomes priekšsēdētāja Jeļena Zagorska pastāstīja, ka dažu dienu laikā vairāk nekā 1800 cilvēku parakstīja aicinājumu pilsētas domei saglabāt Jelgavas 2. pamatskolu. Ceturtajā februārī vecāku padomes pārstāvjiem ieplānota tikšanās ar pilsētas mēru Andri Rāviņu.

Gala lēmumu Jelgavas pilsētas dome pieņems 28. februārī.

Ziņu lente
0