Pāri robežai: kā Valkas iedzīvotāji reģistrējas Igaunijā

© Twitter / Valsts prezidentsПограничный столб на границе Латвия - Эстония
Пограничный столб на границе Латвия - Эстония - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar fiktīvu īres līgumu par 30 eiro mēnesī var saņemt Igaunijas bērnu kopšanas pabalstu un Igaunijas veselības apdrošināšanu.

RĪGA, 29. janvāris – Sputnik. Valka un Valga būtībā ir viena pilsēta, taču tās igauņu daļā dzīvojošā ģimene var saņemt ikmēnesī par 350 eiro vairāk nekā Latvijā, stāsta LTV7 raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Piemineklis grāmatas varonim, romantiķim Tomasam Nipernādijam Valgā - Sputnik Latvija
Atbraukt pēc alus, palikt muzeja dēļ: Valka attīsta "alkotūrismu"

Valgas un Valkas platība ir apmēram vienāda, taču iedzīvotāju blīvums atšķiras: Valkā dzīvo ap 5 tūkstošiem cilvēku, Valgā – vairāk nekā 10 tūkstoši. Viens no šādas atšķirības iemesliem ir Latvijas piederīgie, kuri reģistrējušies Igaunijas pilsētas daļā. To skaits jau ir gandrīz pusotrs tūkstotis – apmēram ceturtdaļa no visiem Valkas iedzīvotājiem.

Pērnā gada decembrī Valkas novada pašvaldības pārstāvji vērsās ar vēstuli pie premjera, finanšu ministra un Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētāja, lai viņi palīdz atrisināt šo problēmu.

Valgas mērs Marguss Lepiks nenoliedz, ka viņam šāda lietu kārtība ir izdevīga, jo pilsēta saņem valsts budžeta dotācijas, tostarp ņemot vērā arī iedzīvotāju skaitu.

"Un par 1,4 tūkstošiem Latvijas piederīgo mēs arī saņemam valsts budžeta atbalstu. Un, ja viņi strādā mūsu pusē un ir šeit deklarēti, mēs saņemam daļu viņu nodokļu. Tā kā tas mums ieguvums ir, jā," - piebilda Lepiks.

Taču Valkas budžets cieš iedzīvotāju samazināšanās dēļ.

Дорожный знак Валка на въезде в город - Sputnik Latvija
Bez dotācijām neiztikt: Valkas iedzīvotāji masveidā reģistrējas Igaunijā

"Ir Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likums, kur tātad mūsu budžets veidojas no divām daļām, viena daļa, kas ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļa, un to mēs dabūjam, un, ja viņš strādā Igaunijā, skaidrs, mums tas tā kā nepienākas. Bet ir otra būtiska daļa, kas ietilpst šajos 104 miljonos uz visām pašvaldībām, kur tātad ir aprēķins, cik liela ir daļa, ko piešķir valsts vai pārdala valsts. Un tur noteicošais kritērijs ir, cik iedzīvotāju ir dažādās vecuma grupās, jo viņas dažādi tiek vērtētas, teiksim, vecāki cilvēki, bērni un tā tālāk, katrai grupai ir savs vērtējums, tur ir formula. Un tad beigās dabū ciparu, cik naudas tu dabū no valsts," - paskaidroja Valkas mērs Armands Krauklis.

Visvairāk budžeta ienākumu pašvaldībai nes bērni, taču tieši viņus deklarēt Valgā ir visizdevīgāk;

"Trīs bērnu ģimenei Latvijā tu saņemsi ap 150 eiro, bet Igaunijā pāri par 500 eiro. Tāda izmēra ģimenei, protams, tā ir ļoti būtiska starpība katru mēnesi," - piebilda Krauklis.

Turklāt, bērna dzīvē, kuru deklarējuši Valgā, nekas nemainās: viņš drīkst iet skolā Valkā, kā arī bezmaksas ārstēties Latvijā.

Ziņu lente
0