Latvijas Aizsardzības ministrijai neļauj pirkt bruņumašīnas par 200 miljoniem

© Sputnik / Sputnik / Pāriet pie mediju bankasМеждународные военные учения Summer Shield XIV в Латвии
Международные военные учения Summer Shield XIV в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV un Dienvidāfrikas uzņēmumi apstrīdējuši Latvijas Aizsardzības ministrijas izsludinātā bruņumašīnu iepirkuma rezultātus.

RĪGA, 18. janvāris — Sputnik. Iepirkumu uzraudzības birojs nav ļāvis Latvijas Aizsardzības ministrijai noslēgt līgumu 200 miljonu eiro vērtībā par bruņumašīnu iegādi ar Somijas kompāniju Oy Sisu Auto Ab, kas izcīnījusi uzvaru iepirkumā, vēstīts biroja vietnē.

Abi pārējie uzņēmumi, kas piedalījās konkursā – Paramount International Marketing (Dienvidāfrika) un AM General LLC (ASV) – pārsūdzēja konkursa rezultātus. Pēc pārbaudes birojs secināja, ka Aizsardzības ministrija pieļāvusi virkni iepirkuma procedūras pārkāpumu, tostarp nepilnīgi atspoguļojusi savas vajadzības pārrunu procedūras dokumentācijā un grozījusi atsevišķus iepirkuma piedāvājuma punktus, nostādot konkursa dalībniekus nevienlīdzīgos apstākļos.

Раймондс Бергманис - Sputnik Latvija
No Latvijas NBS noliktavas pazudušas nakts redzamības ierīces

Rezultātā birojs atcēla iepirkuma komisijas lēmumu par pārrunu procedūras rezultātiem un aizliedza AM noslēgt vienošanos ar konkursa uzvarētāju.

AM uzdots triju mēnešu laikā novērst konstatētos pārkāpumus un atkārtoti novērtēt iesniegtos uzņēmumu piedāvājumus.

IUB lēmumu iespējams pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā.

Iepriekš vēstīts, ka bruņojuma iepirkumi ir sabiedriskajai kontrolei maksimāli slēgta sfēra, taču Latvijas armijā periodiski izceļas skandāli, kas saistīti ar ieroču, munīcijas un ekipējuma kvalitāti.

Virkni jautājumu radīja Latvijas Bruņoto spēku kājnieku brigādes mehanizācija: pagājušā gadsimta vidū izstrādātās lietotās bruņumašīnas CVR(T), ko Latvijai pārdeva britu karavīri, izrādījās gluži nemodernas un bija pārlieku dārgas – 123 kāpurķēžu mašīnas Latvijas budžetam izmaksāja ceturtdaļmiljardu.

Vēlāk noskaidrojās, ka Lielbritānijā slēgtas visas rūpnīcas, kurās ražoti šīm bruņumašīnām paredzēti lādiņi, taču Latvija paziņoja, ka lādiņus ražos pati. Tiesa, līgums par to vēl nav noslēgts.

155-мм гаубица M777 - Sputnik Latvija
Un cik jūsu kabatā samaksāts par haubici: baisais Latvijas militārais noslēpums

2016. gadā Zemessardzei tika iepirktas nederīgas patronas: mācībās lodes iestrēga ieročos. Šajā laikā izcēlās arī skandāls ap sapieru lāpstiņām: daži dati liecināja, ka tās ražotas Ķīnā. Tās salūza dažu minūšu laikā.

Savukārt 2018. gada janvārī Latvijas NBS noslēdza līgumu ar uzņēmumu Heckler & Koch GmbH (Vācija) par šauteņu G36 un citu ieroču iegādi 13 miljonu eiro vērtībā. Jāpiebilst, ka gada laikā Latvijas karavīri treniņos salauzuši jau 57 šautenes.

Aizvadītā gada februārī Valsts kontrole veica Latvijas aizsardzības nozares centralizēto iepirkumu sistēmas revīziju un secināja, ka tā ir neefektīva. VK atzīmēja, ka normatīvie akti tiek ievēroti, taču iepirkumu process ir pārāk birokrātisks, turklāt nodrošinājuma plānošanas sistēma nav pietiekami sekmīga.

Ziņu lente
0