Politika

Kučinskis pastāstīja, kādā gadījumā jaunais Ministru Kabinets "uzsprāgs" mēneša laikā

© AFP 2023 / THIERRY CHARLIERПремьер-министр Латвии Марис Кучинскис
Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizejošais premjers Kučinskis uzskata, ka Krišjānis Kariņš nenodarīs valstij neko ļaunu, taču stipri šaubās attiecībā uz dažiem no piedāvātajiem ministriem.

RĪGA, 15. janvāris – Sputnik. Ja šobrīd koalīcijas veidošanā iesaistītās partijas centīsies iestumt budžetā visus savus "fantastiskos solījumu", jaunā valdība "uzsprāgs" mēnesi pēc izveidošanas, pastāstīja aizejošās valdības vadītājs Māris Kučinskis (ZZS) LTV intervijā.

Saeimas balsojumā Zaļo un zemnieku savienība neatbalstīs vadību ar Krišjāni Kariņu ("Jaunā Vienotība") tās vadībā, taču, tā kā valdība jau gluži vienkārši ir jāizveido, ZZS balsojumā atturēsies, uzskata Kučinskis.

Vērtējot Kariņu kā potenciālo premjeru, Māris Kučinskis norādīja, ka šim politiķim ir liela pieredze, viņš centīsies un "neko ļaunu nenodarīs valstij".

Taču aizejošās valdības vadītājs pauda raizes attiecībā uz dažiem potenciālajiem ministriem un uzsvēra, ka ir visnotaļ bēdīgi, ka ministru kandidātiem tiek izvirzītas tik sīkas prasības.

Attiecībā uz 2019. gada budžetu Kučinskis uzskata, ka jaunajai valdībai nekas cits neatliek, kā vien strādāt ar sagatavoto projektu. Ja partijas šobrīd mēģinās pārskatīt budžetu un iekļaut tajā savus "fantastiskos solījumu", tad valdība "uzsprāgs" jau mēnesi pēc izveidošanas.

Здание Кабинета министров Латвии в Риге - Sputnik Latvija
Politika
KPV LV nesaprot, kurš veido valdību: Kariņš vai Ašeradens

Kā pastāstīja aizejošais premjers, par vienīgo reālo jaunā Ministru Kabineta solījumu viņš uzskata pašvaldību reformu. Taču arī tā būs daudz grūtāk īstenojama, nekā šie politiķi domām. Nekas cits no priekšvēlēšanu solījumiem valdības deklarācijā netika iekļauts.

Kā jau stāstīja Sputnik Latvija, vien katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs tic, ka Kariņa Ministru Kabinets nostrādās līdz kārtējām Saeimas vēlēšanām.

Prezidents Raimonds Vējonis 7. janvārī uzticēja valdības veidošanu premjera kandidātam no "Jaunās Vienotības" Krišjānim Kariņam – no politiskā spēka ar vismazāko deputātu skaitu Saeimā.

Partijas nosaukušas Kariņa kandidatūru kā kompromisu jau decembra vidū, taču līdz šim brīdim viņš veicis pārrunas par valdības veidošanu neoficiāli.

Iepriekš valdību nespēja izveidot nedz Jānis Bordāns no Jaunās konservatīvās partijas, nedz Aldis Gobzems no KPV LV, savukārt Artis Pabriks no "Attīstībai/Par!" atteicās kandidēt šim amatam.

Ziņu lente
0