Raimonds Pauls gaidījis savu kartīti "čekas maisos": "Varbūt es biju KGB majors"

© Sputnik / Evgeniy LeshkovskiyРаймонд Паулс
Раймонд Паулс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Komponists Raimonds Pauls uzskata par idiotismu skandālu ap Latvijas VDK kartotēkas publikāciju un atzinis, ka "gan jau nosauks" arī viņa vārdu.

RĪGA, 10. janvāris — Sputnik. Aizvadītā gada decembra nogalē vietnē kgb.arhivi.lv  tika publicēta daļa Latvijas PSR VDK kartotēkas - 10 612 kartītes.

Угловой дом в Риге на углу улиц Бривибас и Стабу - Sputnik Latvija
Intriga nav izdevusies: tikai ceturtā daļa iedzīvotāju tic "čekas maisu" informācijai

Pēc publikācijas vairāki plaši pazīstami cilvēki Latvijas, kuru vārdi publicēti kartotēkā, nāca klajā ar atklātiem stāstiem.

Maestro Raimonds Pauls, komentējot situāciju, atzina, ka sagaidījis, ka tiks nosaukts arī viņa vārds, viņš pat pauda pārliecību, ka "gan jau nosauks", vēsta Tvnet.lv.

Taču pats komponists kategoriski paziņoja, ka neko nevēlas par to dzirdēt. Viņš atklāja, ka sācies tas, par ko viņš bažījies: maisos izrādījušies cienījami cilvēki, kam tagad katrs "var pieiet klāt un parādīt ar pirkstu".

"Ko tas vispār nozīmē – sadarboties?!" – viņš bija sašutis un atgādināja, ka gudri cilvēki ar pirkstu nerādīs, bet citi gan to izmantos savā labā.

"Varbūt mani sauks vēlāk, jo man ir augstāka pakāpe? Varbūt es biju KGB majors, Streičs – leitnants… Līdz kādam idiotismam mēs aizejam. Dievs pasarg," – savu neizpratni pauda komponists.

R.Pauls piezīmēja, ka šajā jomā ir diletants, tomēr zināja teikt, kā rīkojās Vācija ar tiem, kas reiz bija saistīti ar tās Valsts drošības ministriju – Stasi.

"Visi, par kuriem bija pierādījumi, tika notiesāti. Bet attiecībā uz pārējiem tika novilkta sarkanā svītra – šie cilvēki ir nevainīgi. Vienīgi viņi nedrīkstēja darboties valsts aparātā. Vai tad mēs nevaram to pašu izdarīt?" – interesējās maestro.

"Aģenti maisos"

Jāpiebilst, ka vairāki Latvijā pazīstami cilvēki no "čekas maisiem" publicēja savas kartītes savās lapās sociālajos tīklos.

Piemēram, rakstnieks, dzejnieks, Latvijas Rakstnieku savienības loceklis Nikolajs Gudaņecs savā coming-out publicēja savu kartīti Facebook un atklāti atzinās: "Biju muļķis, nesapratu, ka ar velnu viņa spēles spēlēt nevajag," – viņš paskaidroja lasītājiem un piezīmēja, ka gūto pieredzi nenožēlo.

Сотрудница в научной библиотеке - Sputnik Latvija
Viedoklis
Atvērtajos "čekas maisos" atrasta okupantu tauta. Nu, par deokupāciju!

Savukārt uzņēmējs Jevgēnijs Gombergs publicēja Facebook savu "čekas aģenta" kartīti līdz ar stāstu par to, ka starp aģentiem nav bijis – viņš bija Starptautiskā jaunatnes tūrisma biroja "Sputņik" darbinieks, viņa kartīte bija aizpildīta statistikas labad un to apstiprinājusi arī tiesa.

Saeimas deputāts no partijas "Saskaņa" Igors Pimenovs savā lapā Facebook paziņoja, ka informāciju par savu kartīti VDK arhīvos saņēmis pirms vairākiem gadiem, kad pieņēmis Latvijas pilsonību.

Būs vēl interesantāk

2019. gada pavasarī plānots publicēt arhīvu otru daļu. Latvijas Nacionālā arhīva direktore Māra Sprūdža pastāstīja, ka šī publikācija būs vērtīgāka zinātniekiem un žurnālistiem, jo tajā būs iekļauta sarakste un dokumenti par Komunistiskās partijas sadarbību ar VDK.

Tiesa arhīvu pilnās versijas nebūs pieejamas visiem – tās varēs lasīt tikai speciālisti, jo daži dokumenti satur personisku informāciju, ko publiskot nav iespējams.

Ziņu lente
0