Skrieniet pie ārsta, kamēr buksē veselības aprūpes sistēma

© CC BY-NC-ND 2.0 / Steve Wilson / SkullЧереп. Архивное фото
Череп. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā Latvijas iedzīvotāji ārstēsies pēc jaunās veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas sistēmas darbības sākuma? Vai varētu notikt tā, ka cilvēki paliks bez palīdzības?

RĪGA, 10. janvāris — Sputnik, Jevgēņijs Ļeškovskis. No janvāra sākuma Veselības ministrijai bija jākļūst par savdabīgu Valsts ieņēmumu dienesta ēnu palīgu – tika plānots ieviest medicīnisko pakalpojumu sniegšanas diferencēto sistēmu.

Операция в клинике - Sputnik Latvija
Rēzeknes ārsts: e-veselība apdraud cilvēku dzīvību

Vienkāršāk sakot, cilvēki, kuri nemaksā sociālo nodokli vai maksā to tikai daļēji, atbilstoši stāvoklim darba tirgū, nevarētu pilnā mērā cerēt uz jebkādām valsts kompensācijām.

Pat ārstu vidē tamlīdzīga iecere tika izvērtēta ļoti negatīvi, - valdīja uzskats, ka ar jaunievedumu palīdzību mediķi tiks pārvērsti par VID ārštata asistentiem. Medicīnai jārūpējas par cilvēku veselību, nevis nodokļu ienākumiem valsts kasē.

Latvijas Veselības ekonomikas asociācijas (LVEA) valdes priekšsēdētāja Daiga Behmane atklāti paziņoja, ka veselības aprūpe nevar kļūt par nodokļu nemaksātāju audzināšanas un sodīšanas sistēmu – lai VID darbinieki un, protams, politiķi labāk pilda savus pienākumus, bet ārsti darīs savu darbu, nešķirojot pacientus "labajos" un "sliktajos".

Pēdējā iespēja uz veselību

Pagaidām ārsti un medicīnas personāls var gulēt mierīgi, jo pat valstij neizdodas sadalīt pacientus.

E-veselības sistēma atkal ir nojukusi. Vispirms Nacionālais veselības dienests ziņoja, ka IT infrastruktūrā radušās problēmas, tāpēc jaunā veselības apdrošināšanas sistēma Latvijā – apdrošinātajiem un neapdrošinātajiem – nesāks darbu no 1. janvāra, kā plānots, un saglabāsies vecā kārtība.

Latvijas veselības ministre Anda Čakša  - Sputnik Latvija
Veselības aprūpē apzināti tiek radīts haoss: Čakša iesaka mediķiem nesatraukties

Vēlāk kļuva skaidrs, ka tuvākajā laikā jaunā sistēma darbu nesāks. Saeimas Sociālo lietu un darba komisijas priekšsēdētājs Andris Skride pastāstīja, ka veselības aprūpes pakalpojumu dalīšanu divos grozos plānots atlikt līdz 1. jūnijam – nepieciešamās informācijas tehnoloģijas sistēmas nav gatavas.

Tāpēc visiem, kuri aizvadītajā gadā nav īsti kārtīgi maksājuši sociālo nodokli un kam vajadzīga veselības aprūpe, var ieteikt neatlikt ārsta apmeklēšanu – kad VID un Veselības ministrijas programmētāji draudzīgi sakārtos Latvijas iedzīvotāju šķirošanas sistēmu, jums nāksies atvērt maku. Tagad, tā sakot, ir pēdējā iespēja.

Sāpīgais nodokļu haoss

Kas gaida Latvijas iedzīvotājus, kad sistēma tiks sakārtota? Tie, kuri kaut kādu iemeslu dēļ nav varējuši kārtīgi samaksāt sociālo nodokli, taču vēlas, kā iepriekš, saņemt pilnu veselības aprūpes pakalpojumu paketi, var izdarīt iemaksu Veselības aprūpes fondā.

Piemēram, ja cilvēks nemaksā sociālo nodokli, taču vēlētos jau no 1. janvāra saņemt minēto pilno grozu, viņam bija jāiemaksā 206,4 eiro jau no pērnā gada 1. septembra.

Paradokss: pat pašā Veselības ministrijā ir papilnam cilvēku, kuri neformālās sarunās ar mediju pārstāvjiem atzīmēja, ka tamlīdzīga palīdzība VID, maigi sakot, nav pareiza. Medicīna Latvijā tiek finansēta nevis no sociālā budžeta, bet gan no kopējā, kas tiek formēts uz ienākumu nodokļa, PVN un citu dažādu maksājumu rēķina, pat no akcīzēm.

Протест медицинских работников у здания Министерства финансов в Риге - Sputnik Latvija
Iedzīvotāji paši glābj veselības aprūpi: "Cits finansējuma avots nav parādīts"

Tātad Latvijas iedzīvotājs jau "izdara iemaksas" veselības aprūpes sistēmā, vienkārši iepērkoties, iegādājoties pat kaitīgus produktus – alkoholu un cigaretes, pārskaitot naudu par dažādiem komunālajiem pakalpojumiem un tā tālāk. Ja jau parlamenta gudrās galvas gribēja ar tik cietsirdīgu paņēmienu palīdzēt VID, pareizāk būtu veselības aprūpes pakalpojumus piesaistīt ieņēmumu nodokļa nomaksai.

Lai arī tas ir absolūti nepareizi, jo pilnīgi pietiek ar to, ka Latvijas iedzīvotāji maksā PVN, pērkot visdažādākās preces un produktus. Valsts jau saņem naudu no iedzīvotājiem (starp citu, arī no ārzemniekiem), netieši – no preču un produktu ražotājiem, kuri maksā visdažādākos nodokļus, kas tāpat veido iepriekš minēto budžetu. Tāpēc absolūti visi valsts iedzīvotāji jau tagad lielākā vai mazākā mērā atbalsta veselības aprūpi.

Ziņu lente
0