Iedzīvotāji paši glābj veselības aprūpi: "Cits finansējuma avots nav parādīts"

© Sputnik / Oksana DzadanПротест медицинских работников у здания Министерства финансов в Риге
Протест медицинских работников у здания Министерства финансов в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunajai apdrošināšanas sistēmai būtu jāglābj veselības aprūpe Latvijā – cita finansējuma avota nav, paziņoja aizejošā veselības ministre Anda Čakša.

RĪGA, 24. novembris — Sputnik. Veselības ministre Anda Čakša vēlreiz lūgusi iedzīvotājus apdrošināties brīvprātīgi, vēsta Lsm.lv.

Slimnīcas palāta - Sputnik Latvija
Trīs jaunās Saeimas partijas varētu apturēt veselības aprūpes reformu

Politiķe pastāstīja, ka laikā no septembra sākuma brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas veikuši aptuveni 1000 iedzīvotāju. Kopējā iemaksātā summa – aptuveni 200 tūkst. eiro.

Jāpiebilst, ka oktobra sākumā Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga pastāstīja, ka septembrī brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas veikuši 942 iedzīvotāji, un kopsumma, ko iedzīvotāji jau samaksājuši par medicīnas apdrošināšanu, sasniegusi 100 tūkst. eiro. Šoreiz par tūkstoti samaksājušo runāja Čakša, taču tagad jau tuvojas beigām novembris.

Tomēr veselības ministre uzsvēra, ka patlaban nav pamata domāt, ka šīs iemaksas nevajag veikt. Viņa paskaidroja, ka ikviena kustība, kas vērsta uz nozares finansējuma samazināšanu, patlaban nav pieņemama.

"Vai kāds šobrīd ir gatavs atņemt nozarei naudu? Jo cits finansējuma avots jau nav parādīts," – teica ministre, norādot, ka pašlaik ir jādomā, kā atrast naudu veselības aprūpei.

Atcelt reformu

Dažu partiju pārstāvji, kuri piedalās pārrunās par koalīcijas veidošanu, iebilst pret iepriekšējās valdības pieņemto likumu par veselības aprūpes finansēšanu un pauž gatavību to atcelt.

Latvijas veselības ministre Anda Čakša  - Sputnik Latvija
Veselības aprūpē apzināti tiek radīts haoss: Čakša iesaka mediķiem nesatraukties

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija arī pieņēmusi vienbalsīgu lēmumu lūgt jauno Saeimu atcelt likumu par veselības aprūpes finansēšanu. Ģimenes ārsti uzskata, ka jāpieņem jauns likums, kas paredzētu atvēlēt medicīnai vērā ņemamu daļu IKP pieauguma, un paskatīties, kāda summa jāpiemaksā iedzīvotājiem.

Savukārt Čakša skaidroja, ka sociālās apdrošināšanas iemaksas trīs gadu laikā nodrošinās nozarei vairāk nekā 300 miljonus eiro, kas tiks novirzīti ārstu un medmāsu algām, pacienta iemaksu samazināšanai, rindu saīsināšanai. Ministre apgalvoja, ka veselīas aprūpes finansēšanas likuma atcelšana, nenorādot jaunu līdzekļu avotu, nozīmēs būtisku finansējuma sarukumu.

Jāpiebilst, ka Čakša mierināja iedzīvotājus un veselības aprūpes nozares darbiniekus ar to, ka jaunajai Saimai izdosies sameklēt naudu mediķu algu palielināšanai. Viņa apgalvoja, ka veselības aprūpē haoss tiekot radīts mākslīgi.

Ziņu lente
0