OIK aizvietos ar citu trīs burtu saīsinājuma sistēmu: cik piemaksās Latvijas iedzīvotāji

© Sputnik / Алексей ПавлишакВетрогенераторы
Ветрогенераторы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz 2022. gadam iedzīvotāju rēķinos beidzot izzudīs OIK rinda, taču piemaksāt par zaļo elektroenerģiju vienalga nāksies.

RĪGA, 6. janvāris – Sputnik. Valdība beidzot atcels obligātā iepirkuma komponenti (OIK), taču piemaksāt par zaļās elektroenerģētikas atbalstīšanu Latvijas mājsaimniecībām vienalga nāksies, vēsta LTV7.

Vairāk nekā pusgadu valdība gaidīja ekonomikas ministrijas OIK likvidācijas plānu – un lūk, tas beidzot ir gatavs. OIK sistēma tiks pilnībā slēgta trīs gadu laikā, taču tās vietā izdomāta jauna.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens pastāstīja, ka ministrijas jaunais plāns paredz ne tikai jaudas apmaksas sistēmas maiņu.

"Trīs gadu laikā mēs plānojam atteikties no elektroenerģijas atbalsta, kura saražota no dabasgāzes – manuprāt, tas nav dabiski.

Pēc tam būtiski mainīsies ienākumu normas aprēķina sistēma, mēs to esam saskaņojuši ar Eiropas komisiju, izmantojot viņas piedāvātos algoritmus," paskaidroja Ašeradens.

ASV dolāri - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc Latvijā mīl žuļikus: kas ir "praktiskais latvietis"

Izmaiņas skars arī zemnieku saimniecības, kuras ražo elektroenerģiju no biogāzes.

"Viņiem būs jānodemonstrē, ka viņi samazinās gāzes izmešus, un tikai tad mēs viņus atbalstīsim, citādi mēs neredzam iemeslus sniegt viņiem tik dāsnu atbalstu," norādīja ministrs.

Saskaņā ar jauno plānu, koģenerācijas stacijas, kuras darbojas uz dabasgāzes, vairs nesaņems valsts atbalstu, jo tā ir fosilā degviela. Taču Latvijas iedzīvotāji turpinās subsidēt TEC-2, jo šai stacijai ir svarīga nozīme valsts enerģētiskajā neatkarībā.

Trīs gadu laikā ministrija pastiprinās prasības un pārbaudīs visas stacijas, kuras strādā pēc OIK sistēmas – pēc revīzijas 27 no tām jau ir zaudējušas valsts atbalstu.

Līdz galam OIK rinda pazudīs iedzīvotāju rēķinos 2022. gadā, taču maksāt par ekoloģisko elektrību vienalga nāksies – pēc jaunas "zaļās enerģijas atbalsta" sistēmas. Runa ir par piemaksas ieviešanu virs tirgus cenas pēc tā dēvētās feed-in-premium sistēmas.

"Feed-in-premium paredz, ka komersants saņem nelielu fiksētu atbalstu, kurš sedz starpību starp tirgus cenu un viņa faktiskajām izmaksām. Pēc tam viņš strādā tirgū, cenšas nopelnīt, piemēram, karstākajās stundās vai kaut kā savādāk, meklē labāko risinājumu, kā nopelnīt tirgū," pateica ministrs.

No esošās sistēmas feed-in-premium atšķirsies ar to, ka uzņēmējs saņems nevis fiksētu maksu par nostrādātajām stundām, bet gan minimālo bāzes atbalstu, savukārt pārējā darbībā viņam būs jācenšas nodrošināt ienesīgumu tirgus nosacījumos.

Ašeradens - Sputnik Latvija
"Saskaņa" par Ašeradenu un OIK: skaļāk par visiem "turiet zagli!" kliedz pats zaglis

Ministrija sola, ka feed-in-premium izmaksas rēķinos būs zemākas, nekā par OIK, savukārt kopējie "zaļās" elektroenerģijas atbalsta izdevumi samazināsies no 1% 2017. gadā līdz 0,3%.

Enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš nosauca jauno sistēmu par taisnīgāku un caurspīdīgāku, taču viņš neizslēdz, ka tie, kas jau ir ieguldījuši miljonu investīcijas elektrostaciju attīstībā, tiesāsies ar valsti par to, ka tā atņēmusi tām daļu peļņas, ar kuru tie bija rēķinājušies.

Savukārt ekonomists Juris Paiders asi kritizēja Ekonomikas ministrijas piedāvājumu, jo tā vietā, lai atbrīvotu iedzīvotājus no zaļās enerģētikas sloga, ministrija izvirzījusi vēl ambiciozākus plānus tās attīstībā.

Ziņu lente
0