"Latvijas Gāze" izvērtēja gāzes krīzes riskus šoziem Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovЦеремония награждения самых успешных людей латвийского спорта по итогам 2018 год. Айгарс Калвитис
Церемония награждения самых успешных людей латвийского спорта по итогам 2018 год. Айгарс Калвитис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Latvijas Gāze" iesūknējusi Inčukalnā tik daudz gāzes, cik tika pārdots pērn, ja ar to nepietiks, kompānija atbildību nenesīs – tagad Latvijā ir brīvs tirgus.

RĪGA, 28. decembris – Sputnik. Inčukalna gāzes krātuve otro gadu stāv pustukša. Pērn sala laikā dievu dienu garumā PGK pietrūka spiediena, lai segtu visu gāzes pieprasījumu, ilgstoša sala gadījumā šoziem netiek izslēgts, ka situācija varētu atkārtoties, paziņoja kompānijas "Latvijas Gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis Latvijas Radio 4 programmā "Doma laukums".

Газодобывающее предприятие компании Укргаздобыча во Львовской области - Sputnik Latvija
Inčukalns ir pustukšs: Latvijā stāsta, vai gāzes ziemai pietiks

"Agrāk gāzes padeves sistēma tika veidota tā, lai nodrošinātu enerģētisko drošību. Katru vasaru mēs iesūknējām pilnu pazemes krātuvi un ziemā to gāzi izmantojām. Šobrīd krātuve funkcionē, pēc valdības lēmuma, pēc tirgus nosacījumiem. Savukārt tirgus nosacījumi nozīmē gāzes tirgotājiem atkarību no cenu svārstības. Un, protams, Inčukalns otro sezonu stāv pustukšs, jo glabāt gāzi ir ļoti dārgi, un neviens nevēlas uzņemties ekonomiskos riskus," - paziņoja Kalvītis.

Tieši tāpēc pērn, kad martā divu nedēļu garumā Latvijā turējās sals ar temperatūrām ap mīnuss 20 grādiem, radās riska situācija: divu dienu garumā Inčukalns nevarēja padot patēriņam nepieciešamos gāzes apjomus, jo nebija pietiekama spiediena, paskaidroja kompānijas "Latvijas Gāze" valdes priekšsēdētājs.

"Paldies Dievam, tās bija tikai divas dienas, un mēs tās pārdzīvojām, un iedzīvotāji pat neko nesajuta," - piebilda viņš.

Šogad rudens beigās un decembrī bija silti laikapstākļi, taču, ja janvārī, februārī un martā gaisa temperatūra pazemināsies līdz mīnus 10-20 grādiem, Kalvītis neuzdrīkstas prognozēt, kas notiks, jo gāzes Inčukalnā ir maz – vien 55-60% no PGK jaudas.

Компрессорная установка - Sputnik Latvija
Krievijas gāze ies uz Lietuvu ar Latvijas tirgotāja starpniecību

Viņš norādīja, ka kompānija "Latvijas Gāze" – vienīgais lielais Inčukalna PGK klients – iesūknējis tik daudz gāzes, cik tika pārdots (acīmredzot, pērn – red.).

"Taču, ja būs nepieciešams papildus gāzes apjoms – ļoti aukstā laika dēļ, tad kaut kādā veidā būs jārisina šī problēma. Mēs ("Latvijas Gāze" – red.) vairs neesam atbildīgi par valsts energodrošību," pateica Kalvītis, nepaskaidrojot, ko šādā situācijā iespējams izdarīt.

Runājot par Latvijas gāzes tirgus atvēršanas jautājumu, Kalvītis paziņoja, ka šobrīd Baltijas reģionā ir piecas kompānijas, kurām ir tieši piegādes līgumi ar Krievijas Gazprom, viņi arī pārdot gāzi šajā tirgū, visas pārējās vairāk nekā 30 reģistrējušās gāzes tirgotāju kompānijas strādā kā pārpircēji.

"Tādējādi tirgus strādā, piecas galvenās kompānijas, kuras pērk gāzi pa tiešo, tās tā arī ir palikušas," - noslēdza Kalvītis.

Диспетчерская Latvijas Gāze - Sputnik Latvija
"Latvijas gāze" izmaksās "Gazprom" 1,8 miljonus eiro no agrāko gadu peļņas

Atgādināsim, ka šobrīd, lai nodrošinātu pietiekamu gāzes apjomu Inčukalna PGK spiediena uzturēšanai, Conexus organizē izsoles noteikta degvielas apjoma glabāšanas tiesību pārdošanai, šogad tika sarīkotas četras šāda veida izsoles. Taču, ņemot vērā to, ka tā īpašnieks zināmu laiku nevarēs izmantot Inčukalna krātuvē iesūknēto gāzi, operators ir spiests dāvāt tirgotājiem piekļuvi krātuvei par zemāku cenu, jo pretējā gadījumā tirgotājiem nav pietiekama stimula iesūknēt krātuvē savu gāzi. Cenu starpību spiesti kompensēt visi gāzes patērētāji – Conexus to iekļāvis kopējā tarifā. Šīs situācijas dēļ operatoram radās domstarpības ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK) par to, vai ir juridiski pareizi iekļaut iedzīvotāju gāzes tarifā izdevumus, ko operators sedzis gāzes izsoļu organizēšanas rezultātā. Strīdu izskata tiesā.

Ziņu lente
0