"Ātrās palīdzības" jaunās mašīnas Latvijai izmaksājušas gandrīz 4 miljonus eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovМашина Службы неотложной медицинской помощи в Риге
Машина Службы неотложной медицинской помощи в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādes jau līdz nākamā gada pavasarim saņems 35 jaunas mašīnas. Katras automašīnas cena – 105 700 eiro.

RĪGA, 23. decembris — Sputnik. Latvija piešķīrusi 3,7 miljonus eiro jaunām automašīnām, kas paredzētas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, vēsta Grani.lv.

NMPD vajadzībām iepirktas 35 automašīnas. 14 no tām jau sākušas darbu dažādos Latvijas reģionos. Pārējos automobiļus dienests saņems līdz 2019. gada pavasarim.

Градусник и таблетки - Sputnik Latvija
Saaukstēšanās sezona: pacienti zvana "ātrajiem", nevis ģimenes ārstam

Jaunie transporta līdzekļi ir aprīkoti ar speciālajiem līdzekļiem un iekārtām, tās ir pilna pievada automašīnas. Katras mašīnas cena – 105,7 tūkstoši eiro, ieskaitot apdrošināšanu, apkalpošanu un četru gadu garantijas periodu.

NMPD saņemtās automašīnas devušās uz Daugavpili, Rēzekni, Talsiem, Skrundu, Aizputi, Kandavu, Siguldu, Gulbeni, Limbažiem, Bausku, Aizkraukli un Lielvārdi. Arī pārējās tiks sadalītas pa reģioniem.

NMPD pārstāvji paskaidroja, ka jaunās automašīnas varēs operatīvi nokļūt pie pacientiem jebkurā Latvijas vietā – tās tiks galā arī ar darbu ziemas periodā, kad daudzi ceļi netiek savlaicīgi attīrīti no sniega.

NMPD darbiniekiem nav nekādu pretenziju arī jautājumā par automašīnu aprīkojumu – tajās uzstādītas jaunākās iekārtas, kas būtiski atvieglo mediķu darbu.

Nestuves automašīnā iespējams fiksēt brīvi izraudzītā augstumā – tas vienkāršo pacientu parvietošanu. Sēdekļi aprīkoti ar drošības siksnām, kas piemērotas arī bērniem, ja mazos pacientus jāpārved sēdus stāvoklī.

Ilgi gaidītās algas

Pēc grozījumu apstiprināšanas veselības aprūpes finansēšanas likumā Latvijas valdība beidzot atradusi līdzekļus algu palielināšanai veselības aprūpes darbiniekiem. No 2019. gada 1. janvāra medicīniskā personāla atalgojums pieaugs par 20%. Zemākās algas tiks palielinātas visām veselības aprūpes darbinieku grupām.

Piemēram, sertificēta ārsta un stomatologa alga pieaugs par 180 eiro – no 899 līdz 1079 eiro, sertificētas medmāsas un ārsta palīga alga augs par 119 eiro – no 595 līdz 714 eiro.

Plānots pieņemt grozījumus arī likumā par veselības aprūpes pakalpojumu organizāciju un apmaksu. Tas ļaus palielināt ģimenes ārstu algas.

Ziņu lente
0