Saaukstēšanās sezona: pacienti zvana "ātrajiem", nevis ģimenes ārstam

© Sputnik / Вадим АнцуповГрадусник и таблетки
Градусник и таблетки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neatliekamā medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki sūdzas: pacienti vēršas "ātrajā palīdzībā", nevis lūdz ģimenes ārsta padomu.

RĪGA, 18. decembris – Sputnik. Ziemas sezonā, kad parasti saasinās elpceļu slimības, ko pavada paaugstināta temperatūra, iesnas, klepus un galvassāpes, strauji aug Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) izsaukumu skaits. Dienests saņem ap simts izsaukumu dienā, lai gan pacientiem nāktos vērsties pie ģimenes ārsta, raksta nra.lv. Liela daļa izsaukumu saņemta Rīgā, lai arī šeit palīdzības saņemšanas iespējas ir visplašākās.

В машине скорой помощи - Sputnik Latvija
Ātrās palīdzības jaunie tarifi: sieviete nobijās izsaukt ātros un zaudēja tēvu

NMPD direktore Liene Cipule uzsvēra, ka nereti mediķu brigādes tiek izsauktas, jo mājas nav termometra un temperatūru pazeminošu medikamentu. Viena no biežākajām kļūdām – nepietiekama šķidruma (ūdens, sulas vai zāļu tējas) lietošana, kas ir ļoti svarīga ārstēšanās procesā. Bieži vien cilvēki nezina, kā pareizi rīkoties, ja ir paaugstināta temperatūra. Taču tādus jautājums iespējams atrisināt ar ģimenes ārsta, nevis NMPD palīdzību.

Šādās vienkāršās situācijās iedzīvotājiem pastiprināti vēršoties NMPD, būtiski palielinās brigāžu slodze, tātad aug arī risks nepaspēt ierasties gadījumā, ja cilvēka dzīvībai patiešām draud briesmas. L.Cipule atgādināja, ka NMPD Rīgā vēl joprojām strādā ārkārtas medicīniskās situācijas režīmā un tā resursi ir jākoncentrē uz kritiskām situācijām.

Машина неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
NMPD jaunās likmes: nepamatots izsaukums – 56 eiro, "ātrie" ārzemniekam – 133 eiro

"Avārijas, ugunsgrēki, smagas traumas, bezsamaņa, infarkts, insults - tās ir situācijas, kurās pacientam nav citas alternatīvas un viņš var paļauties tikai uz brigādes mediķu ātru ierašanos un palīdzību," – norādīja L.Cipule.

NMPD aicināja iedzīvotājus parūpēties, lai mājās būtu ziemas sezonai nepieciešamie medikamenti, kas īpaši svarīgi, ja saslimšana sākas vēlu vakarā vai naktī.

Ja esat saslimuši, izmantojiet alternatīvas iespējas saņemt veselības aprūpi:

  • savlaicīgi sazinieties ar savu ģimenes ārstu un lūdziet padomu par pareizu ārstēšanos.
  • vakaros un brīvdienās, kad ģimenes ārsts nestrādā, palīdzību var sniegt dežūrārsts. Dežūrārstiem ir tādas pašas pilnvaras kā ģimenes ārstiem - viņi izraksta receptes, darba nespējas lapu, nozīmē ārstēšanu un nepieciešamos medikamentus. Vizīte pie dežūrārsta maksā tikpat, cik vizīte pie ģimenes ārsta. Rīgā dežūrārsti pieejami 12 vietās, bet ārpus Rīgas - Daugavpilī, Rēzeknē, Ventspilī, Liepājā, Siguldā, Jēkabpilī, Jelgavā u.c. lielākajās pilsētās.
  • ārpus ģimenes ārsta darba laika palīdzību sniedz arī steidzamās medicīniskās palīdzības punktos 15 vietās visā Latvijā. Noskaidrojiet tuvāko palīdzības saņemšanas vietu Nacionālā veselības dienesta mājaslapā.
  • savukārt darbdienu vakaros un nakts stundās (plkst. 17.00-8.00) un brīvdienās (visu diennakti) mediķu padomu var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.
Ziņu lente
0