Čakša par mediķu algām: FM gatavo grozījumus, VM meklē naudu

© Pixabay / schuldnerhilfeПустые карманы
Пустые карманы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības ministre Anda Čakša apspriedusies ar finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu par mediķu algām Latvijā.

RĪGA, 7. decembris — Sputnik. Veselības ministre Anda Čakša pēc apspriedes ar finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu pasteidzās apliecināt mediķiem, ka jau no 2019. gada 1. janvāra viņu algas pieaugs vidēji par 20%, vēsta Grani.lv.

Anda Čakša norādīja, ka Veselības ministrija un Finanšu ministrija cenšas pasargāt veselības aprūpes darbiniekus no riska, ko var radīt nopietnā aizkavēšanās valdības izveides jautājumā. Tāpēc jau tagad Veselības ministrija gatavo grozījumus Ministru kabineta noteikumos par algu palielināšanu no 2019. gada 1. janvāra, savukārt Finanšu ministrija meklē resursus, lai norādītu, no kurienes nāks finansējums.

Машина скорой помощи - Sputnik Latvija
NMPD Rīgā pie pacientiem dodas ar "sēru" lentītēm

Veselības ministre paskaidroja: ja jaunā valdība netiks izveidota līdz šī gada pēdējai Ministru kabineta sēdei, grozījumus par algas palielināšanu veselības aprūpes darbiniekiem, kā arī finansējumu visam 2019. gadam apstiprinās tagadējā valdība.

Jāpiebilst, ka mediķu algu palielināšana nākamgad prasīs 103,6 miljonus eiro.

Iepriekš Latvijas Slimnīcu biedrība brīdināja par ārkārtas situāciju, kas varētu veidoties veselības aprūpes sistēmā no 2019. gada 1. janvāra sakarā ar Satversmes tiesas lēmumu par medicīnas darbinieku virsstundu darba ierobežošanu. Tas nozīmē, ka 1. janvāri Latvija varētu sagaidīt ar tukšām slimnīcām un nestrādājošu neatliekamo palīdzību.

Liela slodze un maza alga

9.novembrī NMPD pieņēma lēmumu izsludināt ārkārtas medicīnisko situāciju Rīgas reģionālajā centrā, ņemot vērā darbinieku masveida aiziešanu no darba. "Ātrās palīdzības" darbinieki ir neapmierināti ar lielo slodzi un mazo algu.

Jau 12. novembrī Latvijas Veselības ministrija vēstīja, ka steidzami gatavos grozījumus, kuri palīdzēs paplašināt mediķu loku, kam ļauts strādāt NMPD.

Operāciju zāle P.Stradiņa slimnīcā  - Sputnik Latvija
Slimnīcas lūdz atgriezties pie virsstundu darba mediķiem

No 16. novembra Rīgas reģiona NMPD brigādes tika paplašinātas ar mediķiem, kuri nosūtīti turp komandējumā no Latgales. Arī citos reģionos tiek meklēti kadri, kuri pēc dežūras pamata darba vietā varēs doties uz Rīgu.

Meklējot risinājumu situācijā, dispečeru dienests, kas pieņem zvanus pa numuru 113, paplašinājis pacientu konsultatīvo atbalstu. Patlaban izsaukumu skaits sarucis aptuveni par 12%, jo pacienti tiek sūtīti pie ģimenes ārstiem un citiem speciālistiem.

Iepriekš Latvijas veselīas minister aicināja mediķus nomierināties un uzsvēra, ka veselības aprūpe ir jaunās valdības prioritāte. Viņa apgalvoja, ka NMPD darbinieku algas pieaugs – tas nav atkarīgs no jaunās koalīcijas izveides termiņiem. Čakša uzsvēra, ka patlaban veselības aprūpē tiekot mākslīigi radīts haoss.

Ziņu lente
0