Nākamgad varētu būtiski samazināties jauno ārstu algas

CC0 / pxhere / Врач в операционной
Врач в операционной - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja gaidāmā algas pielikuma vietā neizdosies saglabāt arī esošo algu, jauno ārstu emigrācija no Latvijas atjaunosies.

RĪGA, 5. decembris – Sputnik. Joprojām nav skaidrs, vai mediķiem nākamgad tiks apmaksātas virsstundas, un ja tiks, tad kādā apmērā. Šī iemesla dēļ jaunajiem ārstiem rodas jautājums, vai ir vērts palikt Latvijā, vēsta LTV.

Latvijas Slimnīcu biedrība iepriekš brīdināja par ārkārtas situāciju, kura varētu rasties veselības aprūpes sistēmā no 2019. gada 1. janvāra sakarā ar Satversmes tiesas lēmumu par medicīnas darbinieku virsstundu darba ierobežošanu. Šobrīd ārsti un medmāsas katru dienu strādā vidēji pusotru slodzi, jeb apmēram 20 virsstundas nedēļā. 2019. gadā virsstundu skaits nedrīkstēs pārsniegt 13 stundas nedēļā, jeb 1,3 slodzes, savukārt no 2020. gada – 8 virsstundas nedēļā.

Министерство здравоохранения Латвии, табличка - Sputnik Latvija
Veselības ministrija: mediķu algu palielināšanai nepieciešami 103 miljoni eiro

Runājot vienkāršā valodā, 1. janvāri Latvija varētu sagaidīt ar tukšām slimnīcām un nestrādājošu ātro palīdzību.

"Janvārim tiek gatavoti divi grafiki. Viens grafiks ar virsstundām cerībā, ka šī nauda tiks saņemta. Un otrs, kad naudas virsstundu apmaksai nav. Šie grafiki tiek saspiesti tā, lai primāri veiktu neatliekamo palīdzību, un iespēju robežās samazināsim plānveida uzņemšanu," norādīja Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis.

Ar mediķiem noslēdz jaunus līgumus: katram – viena likme, ne vairāk.

Visstiprāk no šādas prakses cietīs rezidenti: jaunie ārsti no valsts saņem pilnas likmes apmaksu un vēl papildus 24 stundas, taču praksē strādā ievērojami vairāk, jo noslēdz līgumus citās medicīnas iestādēs kā stažieri.

"Uz rezidentiem daudz kas turas gan uzņemšanas ietvaros, gan nodaļās. Tas ir normāli – jaunajiem ir jāstrādā, bet arī jāsaņem. Vidēji rezidents Latvijā strādā 300 stundas mēnesī. (...) Ir viena, divas, trīs, pat sešas darba vietas," norāda Jauno ārstu asociācijas vadītājs Kārlis Rācenis.

Врач проводит ультразвуковое исследование в кабинете УЗИ - Sputnik Latvija
Čakša: virsstundu darbs ar divkāršu samaksu novērsīs ārkārtas situāciju medicīnā

Ja nākamgad rezidentiem būs atļauts strādāt tikai vienu likmi, viņu alga samazināsies līdz 500 eiro.

"Šis ir attieksmes jautājums. Tā ir viena ļoti būtiska sabiedrības daļa, un ir nedaudz virs 1000 cilvēkiem, kuri iet un dara. Un izdara būtisku darba apjomu. Jaunais ārsts dara būtisku darbu," uzsver rezidents Juris Jansons.

Jaunie ārsti atgādināja, ka viņi nav streikojuši, negāja uz piketiem. Taču, ja gaidāmā algas pielikuma vietā neizdosies saglabāt arī esošo algu, jauno ārstu emigrācija atjaunosies.

"Tā summa, ko saņem, ir smieklīga. Lietuvā nākamgad rezidentiem būs 970 eiro uz papīra, ap 700 eiro uz rokas. Igaunijā jau ap 1800 eiro uz papīra, 1200 eiro uz rokas. Nerunājot par Vāciju un tā tālāk. Tāpēc mums daudzi brauc uz Igauniju, tur var labāk nopelnīt," norāda Rācenis.

Tas, ka alga ir viens no būtiskākajiem faktoriem, apstiprina arī Austrumu slimnīcā. Šogad par 20% izdevies samazināt vakanču skaitu – tieši pateicoties tam, ka algas sāka stabilizēties, kā arī uz 2019. gadā solītā algas pielikuma rēķina.

Ziņu lente
0