Veselības ministrija: mediķu algu palielināšanai nepieciešami 103 miljoni eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистерство здравоохранения Латвии, табличка
Министерство здравоохранения Латвии, табличка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisija apspriedīs mediķu algu palielināšanu ar Finanšu ministrija un Latvijas lielāko slimnīcu pārstāvjiem.

RĪGA, 28. novembris – Sputnik. Valdība bez diskusijām uzklausīja un ierakstīja darba kārtībā Veselības ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par mediķiem apsolīto algu palielinājumu vidēji par 20% nākamo trīs gadu laikā, vēsta LSM.lv.

Ziņojumā, kurš aicina saņemt valdības atbalstu medicīniskā personāla algu palielināšanas jautājumā, teikts, ka mediķu algas paaugstināšanai 2019., 2020. un 2021. gadā vidēji par 20% kopumā nepieciešami 641,6 miljoni eiro, no kuriem 103,6 miljoni nepieciešami jau 2019. gadā. Turklāt Veselības ministrija uzsver, ka medicīnas darbinieku algas ir jāpaaugstina, jo nozarē vērojams liels kadru deficīts.

Врач проводит ультразвуковое исследование в кабинете УЗИ - Sputnik Latvija
Čakša: virsstundu darbs ar divkāršu samaksu novērsīs ārkārtas situāciju medicīnā

Latvijas Slimnīcu biedrība iepriekš brīdināja par ārkārtas situāciju, kura varētu rasties veselības aprūpes sistēmā no 2019. gada 1. janvāra sakarā ar Satversmes tiesas lēmumu par medicīnas darbinieku virsstundu darba ierobežošanu. Šobrīd ārsti un medmāsas katru dienu strādā vidēji pusotru slodzi, jeb apmēram 20 virsstundas nedēļā. 2019. gadā virsstundu skaits nedrīkstēs pārsniegt 13 stundas nedēļā, jeb 1,3 slodzes, savukārt no 2020. gada – 8 virsstundas nedēļā.

Runājot vienkāršā valodā, 1. janvāri Latvija varētu sagaidīt ar tukšām slimnīcām un nestrādājošu ātro palīdzību.

"Ja nekas netiks izdarīts, ir absolūti skaidrs, ka no 1. janvāra ne neatliekamajā palīdzībā, ne slimnīcās nebūs, kas dežūrē. Tas ir kritiski un ļoti nopietni!" paziņoja Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece.

Darbu pie mediķu algu palielināšanas Saeimas Sociālo un darba lietu komisija uzsāks šodien, 28. novembrī. Uz tikšanos ir uzaicināti visu Latvijas lielāko slimnīcu un Finanšu ministrijas pārstāvji.

Ziņu lente
0