Latvijas GTS operators lemj, no kā lai ņem naudu par gāzes glabāšanu

© Sputnik / Людмила ПрибыльскаяПодземное газовое хранилище в Инчукалнсе
Подземное газовое хранилище в Инчукалнсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Conexus Baltic Grid meklē variantus ziemas periodam pietiekamā gāzes apjoma iesūknēšanas nodrošināšanai Inčukalna PGK.

RĪGA, 27. novembris – Sputnik. Latvijas GTS operators – kompānija Conexus Baltic Grid – uzstāj uz jauna Inčukalna pazemes gāzes krātuves darbības modeļa izstrādes. Pretējā gadījumā pastāv valsts enerģētiskās drošības draudi, vēsta BNN.

Pagājušajā nedēļā kompānija Conexus Baltic Grid organizēja diskusiju par stabilas Inčukalna PGK darbības modeļa izveidošanas jautājumu. Ja netiks pieņemta jauna regulēšanas kārtība, pastāv risks, ka nākotnē Inčukalna PGK nespēs izpildīt tās funkcijas Latvijas enerģētiskās drošības un neatkarības nodrošināšanā, norādīja GTS operators.

Kompānijas Gazprom logo - Sputnik Latvija
Latvijas GTS operators tiesājas par tiesībām strādāt ar "Gazprom"

Konferencē "Pazemes dabasgāzes krātuves ieguldījums piegādes drošības problēmu risināšanā" piedalījās gan nozares eksperti, gan arī atbildīgās personas par attiecīgu lēmumu pieņemšanu. Eksperti apsprieda esošo situāciju Latvijas tirgū, tāpat tika izskatīta arī Francijai, Ungārijai un Polijai šajā jomā esošā pieredze. Visās šajās valstīs gāzes krātuvju operatori saskarās ar Latvijā līdzīgām problēmām.

"Likumsakarīgi, ka diskusiju rosinām tieši šobrīd, jo pēc dabasgāzes tirgus atvēršanas 2017.gada pavasarī, esam izdarījuši pirmos secinājumus. Lai gan krātuve Latvijā ir regulēts darbības veids, valstī nav noteikti pienākumi izmantot krātuvi, un tās piepildījums ir atstāts paša tirgus ziņā. Rezultātā krātuve ir noslogota 60% apmērā, nesedzot infrastruktūras uzturēšanas izmaksas," norādīja Conexus valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne.

Viņa paskaidroja, ka pieprasījums pēc krātuves pakalpojumiem pieaug tad, kad tirgū pastāv starpība starp ziemas un vasaras cenām, kura pēdējā laikā ievērojami samazinājusies. Piemēram, starpības starp ziemas un vasaras cenām 2018. gadā bija vidēja 0,5 eiro par megavatstundu, kas, ņemot vērā esošo PGK aizpildīšanas līmeni, sedz tikai 30% krātuves izmaksu.

"Šie ir nopietni signāli, kas mudina pieņemt valstiski atbildīgus un izšķirošus lēmumus, skaidri atbildot uz jautājumu, vai mēs vēlamies, lai Inčukalna PGK arī turpmāk ir resurss, kas nodrošina Latvijas un visa Baltijas reģiona enerģētisko drošību un neatkarību?" pateica Kotāne.

Gāzesvads - Sputnik Latvija
Igaunija sākusi gāzesvada Balticconnector celtniecību ar Somiju

Viņa norādīja, ka Latvija savā izvēlē neatrodas unikālā situācijā. Arī citas valstis stāvējušas izvēles priekšā, kā nodrošināt tirgotāju nepieciešamos gāzes iesūknēšanas apjomus brīvā tirgus nosacījumos. Dažādas valstis atrada dažādus situācijas risinājumus. Tā, piemēram, Ungārija ieviesa valsts stratēģisko rezervi; Polijā ieviesa pienākumu tirgotājiem nodrošināt gāzes piegādes no krātuves, izņemot piegādes no SDG termināla, savukārt Francijā pieņēma komplekso lēmumu, atzīstot krātuves par neatņemamu transporta sistēmas daļu un nodrošinot krātuvju izmaksu segšanu no transportēšanas tarifiem.

"Jāuzsver, ka konference iezīmēja pozitīvu tendenci – tirgus dalībnieki ir ieinteresēti sarunas turpināt un meklēt Latvijai labāko risinājumu, jo tādas krātuves priekšrocības, kā apgādes drošība, spēja elastīgi reaģēt uz cenu svārstībām un pīķa stundām, tirgotāju piedāvāto produktu balansēšana, ir neatsveramas," paziņoja Kotāne.

Paredzēts, ka Conexus, ņemot vērā citu valstu pieredzi, turpinās diskusijas ar nozares ekspertiem un tirgus dalībniekiem, lai izstrādātu labāko risinājumu priekš Latvijas stabilas PGK darbības nodrošināšanas jomā. Ja būs nepieciešams, tiks izstrādāti arī attiecīgi Enerģētikas likuma grozījumi.

СПГ Klaipedos nafta - Sputnik Latvija
Lietuvā pastāstīja, kādēļ Baltijas gāzes tirgus tiek veidots bez tās

Atgādināsim, ka šobrīd, lai nodrošinātu pietiekamu gāzes apjomu Inčukalna PGK spiediena uzturēšanai, Conexus organizē izsoles noteikta degvielas apjoma glabāšanas tiesību pārdošanai, šogad tika sarīkotas četras šāda veida izsoles. Taču, ņemot vērā to, ka tā īpašnieks zināmu laiku nevarēs izmantot Inčukalna krātuvē iesūknēto gāzi, operators ir spiests dāvāt tirgotājiem piekļuvi krātuvei par zemāku cenu, jo pretējā gadījumā tirgotājiem nav pietiekama stimula iesūknēt krātuvē savu gāzi. Cenu starpību spiesti kompensēt visi gāzes patērētāji – Conexus to iekļāvis kopējā tarifā. Šīs situācijas dēļ operatoram radās domstarpības ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK) par to, vai ir juridiski pareizi iekļaut iedzīvotāju gāzes tarifā izdevumus, ko operators sedzis gāzes izsoļu organizēšanas rezultātā. Strīdu izskata tiesā.

Ziņu lente
0