Var ciest gan dzīvnieki, gan tehnika: kādos gadījumos jāsaskaņo filmēšana no drona

© Sputnik / Sergey MelkonovДрон
Дрон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šķietami nevainīgie lidojumi un filmēšana no drona var beigties bēdīgi, ja runa ir par savvaļas dzīvniekiem, atgādina Dabas aizsardzības pārvalde.

RĪGA, 20. novembris – Sputnik. Dabas aizsardzības pārvalde aicina saskaņot savvaļas dzīvnieku dronu filmēšanu, raksta Skaties.lv.

Par iemeslu atgādināt filmēšanas sagatavošanas noteikumus kļuva video no Magadanas apgabala, kurā lācēns izmisīgi rāpjas pa sniegoto kalna nogāzi un vairākas reizes noslīd lejā lāču mātes acu priekšā.

Беспилотный летательный аппарат SPH Engineering во время исследования в Гренландии - Sputnik Latvija
Drons no Latvijas palīdzējis atrast Grenlandē iesalušu Otrā pasaules kara lidmašīnu

Latvijā ir daudz teritoriju, kurās mīt īpaši apsargāti dzīvnieki. Ja filmēšanas noteikumi tiek pārkāpti, var ciest gan dzīvnieki vai putni, gan arī tehnika. Bezpilota aparātu dzīvnieki bieži uztver kā nezināmu draudu, tāpēc var uzvesties agresīvi.

Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvis Jānis Greivulis paskaidroja, ka filmēšana ir jāsaskaņo, vēršoties ar iesniegumu pārvaldē. Jānorāda laiks, vieta un filmēšanas pamatojums. Iesniegumu var iesniegt arī elektroniski.

"Paskaidrojiet savu vēlmi filmēt, norādiet vēlamo vietu – un, ja dabas vērtības netiks skartas, mēs, visticamāk, piešķirsim šādu atļauju," paskaidroja pārvaldes eksperts.

Dabas aizstāvji jau daudzas reizes atraduši Internetā videomateriālus, kuri netika saskaņoti. Kaut arī pēc noteikumiem šādus pārkāpējus ir jāsoda, neviens sods pagaidām nav izrakstīts.

Krievijas Pasta bezpilota lidaparāts - Sputnik Latvija
Pirmais Krievijas Pasta bezpilota lidaparāts nokrita uzreiz pēc pacelšanās

Nacionālajos parkos var lidot bez saskaņošanas vairāk nekā trīssimt metru augstumā. Taču droniem šie noteikumi neder, jo, saskaņā ar Civilās aviācijas aģentūras noteikumiem, augstāk par 120 metriem bezpilota objekti Latvijā lidot nedrīkst.

Sputnik Latvija iepriekš ziņoja, ka pirms lidojuma uzsākšanas uz aparāta jānorāda īpašnieka kontakti. Lidojumus atļauts īstenot tikai diennakts gaišajā laikā.

Ziņu lente
0