Ukraina pieprasa Latvijā arestētā baņķiera Reiņa Tumova izdošanu

© pexelsIeslodzītais. Foto no arhīva
Ieslodzītais. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izmeklēšana liecina, ka bijušais CityCommerce Bank prezidents Reinis Tumovs piesavinājies gandrīz 10 miljonus eiro.

RĪGA, 16. novembris - Sputnik. Latvijā aizturēts un arestēts viens no Ukrainas bankas "CityCommerce Bank" īpašniekiem Reinis Tumovs, vēsta Ukrainas Nacionālā policija. 

Latvijas Republikas tiesībsargājošās iestādes aizturējušas CityCommerce Bank bijušo prezidentu un līdzīpašnieku Reini Tumovu pēc Ukrainas pieprasījuma. Finansists iekļauts starptautiskā meklēšanā aizdomās par bankas aktīvu piesavināšanos par summu gandrīz 300 miljonu grivnu (vairāk nekā 9,5 miljoni eiro) apmērā.  

Наручники - Sputnik Latvija
Pēterburgā aizturēts bijušais Latvijas Krājbankas līdzīpašnieks

Izmeklēšanas gaitā noskaidrojies, ka 2013.-2014. gg. bankas amatpersonas kreditējušas fiktīvus uzņēmumus, bet līdzekļus legalizējušas ar pakļauto komercstruktūru starpniecību. Piemēram, fiktīviem uzņēmumiem piešķirti kredīti pret īpašuma ķīlu, kura vērtība bija mākslīgi paaugstināta desmitiem reižu. Ukrainas Nacionālās policijas Ekonomikas aizsardzības departamenta operatīvie darbinieki un Galvenās izmeklēšanas pārvaldes izmeklētāji savākuši pierādījumus, kuri liecina par CityCommerce Bank vadītāju saikni ar bankas aktīvu izvešanu un piesavināšanos.

Reinis Tumovs tiek turēts aizdomās par noziegumiem saskaņā ar pantiem "īpašuma piesavināšanās, izšķērdēšana vai iegūšana, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli", "noziedzīgā ceļā iegūtu ienākumu legalizācija", "fiktīvs uzņēmums". 2017. gadā Tumovs tika izsludināts starptautiskā meklēšanā, viņa īpašumi Ukrainā ir arestēti.

Šī gada oktobrī Latvijas tiesībsargājošās iestādes aizturēja R.Tumovu. Kā drošības līdzeklis izraudzīta aizturēšana uz vienu gadu. Nacionālās policijas Ekonomikas aizsardzības departamenta operatīvie darbinieki un Galvenās izmeklēšanas pārvaldes izmeklētāji gatavo materiālus Latvijā aizturētā baņķiera ekstradīcijai uz Ukrainu.

Tiesa - Sputnik Latvija
Bijušais Latvijas Krājbankas vadītājs tiks aizmuguriski tiesāts Lietuvā

CityCommerce Bank tika atzīta par maksātnespējīgu 2014. gadā, bet gadu vēlāk tika pieņemts lēmums par kredītiestādes likvidāciju. Mediji informē, ka CityCommerce Bank agrākais nosaukums ir paju akciju sabiedrība "Konversbank", un trīs tās galvenie menedžeri, kuru vidū bija arī R.Tumovs tika turēti aizdomās par vismaz 55 miljonu eiro piesavināšanos.

Cita versija liecina, ka šos līdzekļus nolaupījis Vladimirs Antonovs – Konversbankas (kā arī Lietuvas bankas Snoras un Latvijas Krājbankas) bijušais īpašnieks pirms organizācijas pārdošanas menedžeru grupai, kuru vidū bija R.Tumovs. Līdzekļu trūkumu korespondētājkontos jaunie īpašnieki it kā esot konstatējuši jau pēc darījuma noslēgšanas.

Ziņu lente
0