Veselības aprūpē apzināti tiek radīts haoss: Čakša iesaka mediķiem nesatraukties

© Foto : facebook / Anda CaksaLatvijas veselības ministre Anda Čakša
Latvijas veselības ministre Anda Čakša  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas veselības ministre Anda Čakša paskaidrojusi, kāpēc līdzekļi veselības aprūpes nozares darbinieku algu palielināšanai nav iekļauti budžetā.

RĪGA, 15. novembris — Sputnik. Latvijas veselības ministre Anda Čakša norādījusi, ka veselības aprūpe ir nākamās valdības prioritāte un visi politiskie spēki jau apsolījuši šīs nozares finansēšanu, vēsta Mixnews.lv.

Машина Службы неотложной медицинской помощи в Риге - Sputnik Latvija
Ātrajā palīdzībā varēs strādāt vairāk mediķu

9. novembrī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests pieņēmis lēmumu izsludināt ārkārtas medicīnisko situāciju Rīgas reģionālajā centrā, ņemot vērā darbinieku masveida aizplūšanu. Ātrās palīdzības darbinieki ir neapmierināti ar lielo slodzi un mazo atalgojumu.

Čakša norādīja, ka tādējādi veselības nozarē tiek mākslīgi radīts haoss, taču patiesībā iemesla satraukumam nav. Nākamajai valdībai nodotas visas prioritātes, kā arī sagatavots aprēķins mediķu atalgojuma palielināšanai. "Tālāk nepieciešams politisks lēmums, lai to ieliktu budžetā," – piebilda Čakša.

Politiķe uzsvēra, ka valdībai nodots informatīvs ziņojums par mediķu darba atalgojuma paaugstināšanu, bet finansējums virsstundu darba apmaksai jau iekļauts budžetā.

Новые машины неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
Rīgā līdz Jaunajam gadam NMPD brigāžu skaits var sarukt līdz kritiskam rādītājam

Saistībā ar pārmetumiem, ka mediķu atalgojuma palielinājums nav ielikts bāzes budžetā, Čakša paskaidroja, ka šāda veida iniciatīvas nekad netiek liktas bāzes budžetā, jo esot grūti paredzēt, kur nauda "ienāks", turklāt, iestrādājot algu paaugstināšanu bāzes budžetā, būtu jādomā, kam finansējums tiks atņemts, piebilda ministre.

Taču pat gadījumā, ja jaunā valdība vēl kādu laiku netiks izveidota, mediķiem tik un tā nav jāuztraucas, jo Saeima var pieņemt lēmumu, lai nodrošinātu šos līdzekļus jau janvārī.

Iepriekš Čakša skaidroja, ka Veselības ministrija gatavo grozījumus, kuri ļaus paplašināt mediķu loku, kam ļauts strādāt NMPD.

Par medicīnu nav vienojušies

Pēc partiju pārrunām pirmdien, 12. novembrī, kurās piedalījās Jaunā konservatīvā partija, KPV LV, "Jaunā Vienotība", apvienība "Attīstībai/Par!" un Nacionālā apvienība, JKP līderis Jānis Bordāns paziņoja, ka politiķiem izdevies panākt vienošanos.

Piemēram, politiskie spēki vienojušies par Latvijas valdības prioritārajām sfērām: tiesības, OIK, sociālās nevienlīdzības mazināšana, izglītība, labklājība, administratīvi teritoriālā reforma, kā arī finansiālā stabilitāte un drošība.

Ziņu lente
0