Satversmes tiesa ierosinājusi vēl vienu lietu par izglītību latviešu valodā

© Sputnik / Sergey MelkonovКонституционный суд Латвии
Конституционный суд Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad Latvijas prezidents Raimonds Vējonis apstiprināja likumu grozījumus, kuri paredz visu skolu pāreju uz mācībām latviešu valodā un aizlidz studijas krievu valodā valsts privātajās augstskolās un koledžās.

RĪGA, 14. novembris – Sputnik. Latvijas Satversmes tiesa ierosinājusi lietu par panta "Privātajās izglītības iestādēs vispārējo izglītību un profesionālo izglītību pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē iegūst valsts valodā" atbilstību Satversmei, vēsta tiesas preses dienests.

Tiks izvērtēts jautājums par tā neatbilstību trim Satversmes punktiem:

  • Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika;
  • Ikvienam ir tiesības uz izglītību;
  • Personām, kuras pieder pie mazākumtautībām, ir tiesības saglabāt un attīstīt savu valodu, etnisko un kultūras savdabību.

Lieta ierosināta pēc pieteikuma, kuru iesnieguši mazākumtautības pārstāvji – bērni, kas privātās izglītības iestādē apgūst vispārējo izglītību pamata izglītības pakāpē viņu dzimtajā valodā – krievu valodā. Apstrīdētā norma paredz, ka no 2019. gada 1. septembra pieteikuma iesniedzējiem privātajā izglītības iestādē vispārējā izglītība pamatizglītības pakāpē būs jāapgūst valsts valodā, vēsta Satversmes tiesa.

KFC - Sputnik Latvija
Uzrunātiem krievu valodā atbildēt tikai latviski: Saeimā atbalstīti grozījumi

Satversmes tiesa lūgusi Saeimai līdz 2019. gada 14. janvārim iesniegt atbildi ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš – 2019. gada 12. aprīlis.

Iepriekš Latvijas Satversmes tiesa ierosināja lietu par Izglītības likuma grozījumu, kuri paredz pāreju uz mācībām valsts valodā, atbilstību Satversmei saskaņā ar frakcijas "Saskaņa" deputātu iesniegumu.

Latvijā dzīvo nepilni divi miljoni cilvēku. Valstī ir viena oficiālā valoda — latviešu. Lai arī krievu valodā runā aptuveni 40% valsts iedzīvotāju, tai piešķirts svešvalodas statuss.

23. martā Latvijas Saeima apstiprināja, un 2. aprīlī prezidents Raimonds Vējonis parakstīja Izglītības likuma grozījumus, kuri paredz pāreju pie mācībām latviešu valodā. Mazākumtautību mācību iestāžu reformu plānots noslēgt 2021./22. mācību gadā. Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji reformu uztvēra ļoti negatīvi, pār valsti vēlās protestu vilnis. Krievija apsolīja darīt visu iespējamo, lai Latvijā tiktu ievērotas krievvalodīgo tiesības uz izglītību krievu valodā.

Ziņu lente
0