Latvijas valdība kļūdījusies par 30 milj. eiro aplēsē par PVN samazināšanu dārzeņiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas zemkopības ministrs Jānis Dūklava pastāstījis, kā valdība kļūdījusies, vērtējot PVN samazināšanu vietējiem dārzeņiem, augļiem un ogām.

RĪGA, 13. novembris — Sputnik. Zemkopības ministrija, apspriežot lēmumu par PVN likmes samazināšanu līdz 5% vietējo dārzeņu, augļu un ogu ražotājiem, prognozēja, ka valsts budžets šī lēmuma rezultātā nesaņems aptuveni 5 miljonus eiro gadā, taču ienākumi, gluži pretēji, pusgada laikā pieauguši par 12,5 miljoniem eiro, paziņoja ministrs Jānis Dūklavs.

Samazinatā PVN likme 5% apmērā Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām tika ieviesta no 2018. gada 1. janvāra un attiecināta uz nomazgātiem, tīrītiem un iesaiņotiem augļiem, ja tie nav saldēti, sālīti vai kaltēti. Jaunais nodoklis nav attiecināms uz produktiem, kas netiek audzēti Latvijā, vai tiek audzēti nelielā daudzumā: banāniem, apelsīniem, arbūziem, sēnēm, papriku utt.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, vērtējot nodokļu samazinājuma rezultātus vietējiem zemniekiem, paziņoja, ka PVN samazināšana līdz 5% bijusi ļoti sekmīga, vēsta LSM. Laimējuši gan lauksaimnieki un patērētāji, gan arī valsts budžets.

Politiķis pastāstīja, ka alga nozarē pieaugusi par 9%, pārdošanas kopējais apjoms – par 10%. Viņš atklāja, ka par ietekmi uz valsts budžetu valdībā bijušas ilgas pārrunas – politiķi uzskatīja, ka budžetā netiks saņemti aptuveni 5 miljoni eiro, taču rezultātā pusgada laikā ienākumi pieauguši par 12,5 miljoniem eiro.

Ja 2018. gada otrajā pusgadā dinamika saglabāsies, valsts budžeta ienākumi varētu izrādīties aptuveni par 25 miljoniem eiro lielāki.

Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusevičs paskaidroja, ka dārzeņu, augļu un ogu iepirkums no vietējiem piegādātājiem pieaudzis apmēram par 15%.

Latvijas augļi un ogas Ražas svētkos - Sputnik Latvija
"Zemnieku saeima": samazināts PVN augļiem un dārzeņiem ir sevi attaisnojis

Pēc viņa domām, šāda tendence vērojama tāpēc, ka vietējiem piegādātājiem radusies iespēja samazināt cenas produktu piegādei veikalos.

Pērn, izvērtējot likumprojektu, Saeima noraidīja dažu deputātu ieteikumus grozīt vai paplašināt samazinātās PVN likmes pielietojumu. Piemēram, Jūlija Stepaņenko ("Saskaņa") piedāvāja samazināt PVN likmi līdz 12% maizei, svaigai gaļai un zivīm, pienam un sviestam.

Frakcija "No sirds Latvijai" uzskatīja par vajadzīgu attiecināt samazinātu PVN likmi uz piena produktiem, maizi, sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem, izņemot alkoholu. Vitālijs Orlovs ("Saskaņa") ierosināja samazināt PVN likmi līdz 5% kompensējamiem medikamentiem.

Ziņu lente
0