"Zemnieku saeima": samazināts PVN augļiem un dārzeņiem ir sevi attaisnojis

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas augļi un ogas Ražas svētkos
Latvijas augļi un ogas Ražas svētkos - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Zemkopības ministrija informēja, ka pagaidām būtu pāragri apspriest PVN likmes samazināšanu vietējiem piena produktiem.

RĪGA, 4. oktobris — Sputnik. Jau pirms diskusijas Latvijas Zemkopības ministrijā par samazināto PVN likmi vietējiem augļiem un dārzeņiem lauksaimnieki paziņoja, ka jaunievedums sevi attaisnojis, vēsta "Soma laukums".

Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis pastāstīja, ka radušās bažas par iespējamu līdzekļu trūkumu budžetā aptuveni sešu miljonu eiro apmērā. taču VID dati liecina, ka, salīdzinājumā ar pērno gadu, kad PVN likme bija 21% apmērā, ienākumi pieauguši gandrīz par 13 miljoniem. Arnītis piebilda, ka par 4% pieaudzis nodokļu maksātāju skaits, un vairāk nekā par 9% palielinājies līdzekļu apgrozījums dārzeņu audzēšanas un augļkopības jomā.

Eiro - Sputnik Latvija
Nodokļi žņaudz biznesu: Vecrīgā tiek slēgts nozīmīgs amatnieku veikals

Nodokļa likmes samazināšana pozitīvi ietekmējusi zemnieku saimniecību ekonomiku, jo līdzekļu apgrozījums rit ātri, atzina "Zemnieku saeimas" valdes locekle Edīte Strazdiņa. Taču viņa piebilda, ka cilvēki nav sākuši pirk lielāku daudzumu augļu un dārzeņu, vienkārši tagad viņi dod priekšroku vietējai, nevis importētajai produkcijai.

Strazdiņa piebilda, ka PVN samazinātā likme, kā jau bija plānots, sekmējusi cīņu ar ēnu ekonomiku: zudusi jēga tirgoties uz ielas ar atvestiem dārzeņiem un augļiem, iepērkot tos bez nodokļa un pārdodot bez čeka.

Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs paziņoja, ka samazinātās nodokļa likmes rezultātā priekšrocības guvuši gan pircēji, gan pārdevēji.

Viņš norādīja, ka aptuveni par 15% palielinājies iepirkums no vietējiem piegādātājiem, jo vietējie ražotāji varēja samazināt cenas produktu piegādēm veikalos.

Pie tam Zemkopības ministrija paziņoja, ka pagaidām būtu pāragri apspriest PVN likmes samazināšanu vietējiem piena produktiem.

Brokastis restorāna - Sputnik Latvija
Vai ēdieni restorānos kļūs lētāki: Latvija mācās no paradoksiem

No 2018. gada 1. janvāra līdz 2020. gada 31. decembrim Latvijā tiek pielietota samazināta PVN likme valstij raksturīgiem dārzeņiem un augļiem. PVN samazināts no 21% līdz 5%. Tāda nodokļa likme tika attiecināta uz nomazgātiem, tīrītiem un iesaiņotiem augļiem, ja tie nav saldēti, sālīti vai kaltēti.

Pērn, izvērtējot likumprojektu, Saeima noraidīja dažu deputātu ieteikumus grozīt vai paplašināt samazinātās PVN likmes pielietojumu. Piemēram, Jūlija Stepaņenko ("Saskaņa") piedāvāja samazināt PVN likmi līdz 12% maizei, svaigai gaļai un zivīm, pienam un sviestam.

Frakcija "No sirds Latvijai" uzskatīja par vajadzīgu attiecināt samazinātu PVN likmi uz piena produktiem, maizi, sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem, izņemot alkoholu. Vitālijs Orlovs ("Saskaņa") ierosināja samazināt PVN likmi līdz 5% kompensējamiem medikamentiem.

Uz pārtikas produktiem attiecinātā PVN standarta likme Latvijā — 21%. Samazināta likme 12% apmērā tiek pielietota bērnu uzturam.     

Ziņu lente
0