Izraēla steidz nodot Latvijai raķešu kompleksus Spike

© Sputnik / Sergey MelkonovИзраильская противотанковая ракета SPIKE
Израильская противотанковая ракета SPIKE - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš bija zināms, ka prettanku raķešu kompleksiem Spike no Izraēlas bija jābūt nogādātiem Latvijā līdz 2023. gadam.

RĪGA, 12. novembris – Sputnik. Saskaņā ar Latvijas Aizsardzības ministrijas informāciju, pirmos prettanku raķešu kompleksus (PTRK) Spike Nacionālie bruņotie spēki (NBS) saņems jau 2019. gadā, vēsta Mixnews.lv.

Spike piegāde ilgs līdz 2023. gadam, saskaņā ar iepriekš starp Latviju un Izraēlu noslēgtā līguma nosacījumiem.

Latvijas armija saņēmusi daudzfunkcionālo radiolokatoru TPS-77 MRR - Sputnik Latvija
ASV piegādājušas Latvijas armijai pirmo radiolokatoru

Tiek norādīts, ka daļa prettanku raķešu sistēmu paredzēta arī no Lielbritānijas iegādāto izlūkdienesta kāpurķēžu bruņutehnikas aprīkošanai.

Līgumu par Izraēlas PTRK iegādi 2018. gada 12. februārī parakstīja Latvijas Aizsardzības ministrijas vadītājs Raimonds Bergmanis un kompānijas EuroSpike izpilddirektori Ginters Lauers un Arje Lapidots Izraēlā. Līguma summa sastādīja 108 miljonus eiro.

Bergmanis toreiz norādīja, ka tehnikas iegāde padarīs Latviju ievērojami spēcīgāku, un ar tās spēkiem nāksies rēķināties tiem, kas vēlēsies tos pārbaudīt.

Daudzfunkcionālais prettanku raķešu komplekss Spike, kuram pastāv vesela virkne modifikāciju dažādam šāvienu attālumam un jaudai, paredzēts mūsdienu bruņutanku tehnikas ar dinamisko aizsardzību, zema ātruma gaisa un ūdens mērķu, fortifikācijas celtņu – betona bunkuru, kā arī pretinieka dzīvā spēka uzveikšanai.

Tā ietver: Spike-NLOS ar mērķa iznīcināšanas attālumu līdz 25 kilometriem, Spike-LR – līdz 4000 metriem, Spike-MR – līdz 2500 metriem, vieglais komplekss Spike-SR ar šāviena attālumu līdz 1500 metriem.

Lielbritānijas bruņutransportieri - Sputnik Latvija
Latvijas NBS saņēmuši no Lielbritānijas 65 bruņumašīnas

Par vienīgo Spike trūkumu marketologi uzskata tā augstos izdevumus. Viens šāviens izmaksā 250 tūkstošus dolāru. Taču, palielinot aizsardzības budžetu līdz 2% no IKP, Latvija, acīmredzot, nolēmusi šiki padzīvot un tagad var atļauties vairākus simtus šādu palaišanu.

Interesanti, ka Latvijas poligonos šie PTRK tika manīti 2014. gadā. Taču komplekss Spike nebūt nav bruņojuma jaunums. Tas tika pieņemts ekspluatācijā Izraēlas armijā 1981. gadā.

Kopš 2009. gada kompānijas Rafael sākusi virzīt PTRK starptautiskajā ieroču tirgū. Kompleksu Spike ražošanai Eiropas pasūtītāju interešu dēļ Rafael kopā ar vācu kompānijām Rheinmetall Defence Electronics un Diehl Munitionssysteme 2004. gadā nodibināja konsorciju EuroSpike.

Ziņu lente
0