ASV piegādājušas Latvijas armijai pirmo radiolokatoru

© Foto : Latvijas armijaLatvijas armija saņēmusi daudzfunkcionālo radiolokatoru TPS-77 MRR
Latvijas armija saņēmusi daudzfunkcionālo radiolokatoru TPS-77 MRR - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas karavīri veikuši ASV korporācijas piegādātā radiolokatora TPS-77 MRR pirmo testu.

RĪGA, 10. marts — Sputnik. Latvijas armija saņēmusi no ASV pirmo daudzfunkcionālo radiolokatoru TPS-77 MRR, kas paredzēts gaisa telpas novērošanai un veikusi tā pieņemšanas testu, informē Latvijas Aizsardzības ministrijas izdevums Sargs.lv.

Līgums par trīs šāda veida radaru piegādi 2015. gada oktobrī parakstīja toreizējais Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Lockheed Martin Radar Surveillance Systems viceprezidents Gregs Larioni. Kontrakta summa netika izpausta.

​Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS) ir pārliecināti, ka saņemtais radiolokators uzlabos gaisa telpas novērošanas iespējas.

"Radiolokatoru "TPS-77 MRR" iegāde sniedz lielu ieguldījumu Nacionālo bruņoto spēku kaujas spēju stiprināšanā un modernizācijā, ļaujot atbilstoši reaģēt uz mūsdienu apdraudējumiem. Zemo lidojumu novērošana un mērķu identificēšana ir vitāli svarīga Latvijas gaisa telpas novērošanas sastāvdaļa. Jaunā daudzfunkcionālo radiolokatoru tehnoloģija ir savietojama ar radiolokatoru sistēmām visā pasaulē," — uzsvēra aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Latvija pēdējā laikā aktīvi iegādājas dažādu bruņojumu.

Израильская противотанковая ракета SPIKE - Sputnik Latvija
Latvija iztērēs 108 miljonus eiro ieroču iegādei Izraēlā

Aizvadītā gada oktobra sākumā Latvijas NBS saņēma lietotu 120 mm mīnmetēju partiju no Austrijas. Mīnmetēju piegādi paredzēja Latvijas un Austrijas Aizsardzības ministriju paredzētais divpusējais līgums par 6 miljoniem eiro. Šī kontrakta ietvaros Latvijas armija iegādājās arī lietotas pašgājējhaubices.

Augusta nogalē kļuva zināms, ka Latvijas NBS vienojušies ar Zviedrijas uzņēmumu SAAB Dynamics AB par 84 mm rokas prettanku granātmetēju partijas iegādi par miljonu eiro. Toreiz NBS atzina, ka pārrunas ar SAAB Dynamics notika slepus, neinformējot sabiedrību.

Vasaras nogalē Latvija parakstīja līgumu ar Dānijas Bruņotajiem spēkiem par pārnēsājamo zenītraķešu kompleksu Stinger iegādi. Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis pavēstīja, ka valsts NBS un zemessardze varētu saņemt bruņojumu jau 2017. gadā.

Militārās mācības Saber Strike 2017 - Sputnik Latvija
Latvija saņems no ASV 62 taktiskos transporta līdzekļus

2018. gada 12. februārī tika parakstīts līgums par prettanku raķešu sistēmu Spike iegādi Izraēlā par summu 108 miljonu eiro apmērā. Plānots, ka raķešu sistēmas tiks piegādātas Latvijai līdz 2023. gadam.

Tāpat 2018. gadā plānots iegādāties helikopterus ar mērķi aizvietot Krievijā un PSRS ražotos Mi-17 un Mi-2. pašreizējo transporta helikopteru aizvietošanai AM plāno iztērēt vairākus desmitus miljonu eiro.

Latvijas aizsardzības budžets 2018. gadā sastāda 576,34 milj. eiro — par 126,8 milj. vairāk nekā gadu iepriekš. No šīs summas 43% paredzēts atvēlēt investīcijām, 24% — uzturēšanai un 33% — personālam. Tātad šogad Latvija panāks aizsardzības izdevumu pieaugumu līdz NATO pieprasītajiem 2% no valsts iekšzemes kopprodukta.

Ziņu lente
0