Politika

Nekāda darba bez parlamentārās demokrātijas Latvijā: Mūrniece metas cīņā

© Photo Ieva Ābele, SaeimaИнара Мурниеце
Инара Мурниеце  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atkārtoti Saeimas spīkera amatā ievēlētā Ināra Mūrniece steidzina kolēģus, raizējoties par likuma netaisnību Latvijā.

RĪGA, 11. novembris – Sputnik. Ināra Mūrniece, kura 6. novembrī Saeimas pirmās sēdes laikā, tika atkārtoti ievēlēta spīkera amatā, nevar sagaidīt, kad beidzot ķersies pie darba, vēsta Mixnews.lv.

Izņemot Mūrnieci, kura pārstāv Nacionālo apvienību "Visu Latvijai" - "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), uz Saeimas priekšsēdētāja krēslu pretendēja Dagmāra Beitnere-Le Galla no Jaunās konservatīvās partijas (JKP), taču viņai pietrūka nepieciešamā atbalsta.

Edvards Smiltēns - Sputnik Latvija
Politika
"Nāksies iet strādāt": deputātu jociņi

Tagad Mūrniece aicina pēc iespējas ātrāk izveidot Saeimas komisijas, lai tās varētu ķerties pie darba.

Spīkere paziņoja, ka uzdevumu skaits, kuri ir jārisina, pieaug katru dienu. Piemēram, piektdien, 9. novembrī, Latvijas prezidents Raimonds Vējonis atgrieza atkārtotai izskatīšanai Saeimā Darba likuma grozījumus.

Grozījumi paredzēja darba virsstundu apmaksu 50% apmērā ar nosacījumu, ka nozarē noslēgta ģenerālvienošanās par algu.

Turklāt Mūrniece atgādināja, ka iepriekšējā Saeima atstājusi mantojumā jaunajam parlamentam 145 likumprojektus, un ir vēl 30 jauni likumprojekti, kuri ir jāizskata komisijām.

Parlamenta priekšsēdētāja uzsvēra, ka likumdošanas darbs nevar tikt pakļauts valdības veidošanas tempiem, jo Saeimai ir izšķiroša loma Latvijas parlamentārajā demokrātijā.

Iepriekš ziņots, ka ieilgušās jaunās valdības veidošanas pārrunas nostādījušas 13. Saeimu ķīlnieka pozīcijā. Latvijas likumdošanas vara nonākusi neparastā situācijā – deputātu pilnvaras jau ir apstiprinātas, taču pilnvērtīgs darbs tiek atlikts.

13. sasauksmes Saeimas pirmā sēde  - Sputnik Latvija
Politika
Vai gaidīsim līdz Jāņiem: kā Saeima kļuvusi par koalīcijas pārrunu ķīlnieci

Parlamenta komisijas ir galvenais parlamenta darba instruments. Koalīcija vēl nav noformēta, tādēļ nav īsti skaidrs, kā sadalīs amatus Saeimas komisijās – savukārt bez tām nedrīkst virzīt tālākai izskatīšanai nevienu likumu.

Saeimā ir sešpadsmit komisijas, dažas strādā konkrētā likumdošanas jomā, citas veic dažādus uzdevumus: uzrauga izpildvaru, risina deputātu ētikas pārkāpumu gadījumu vai izvērtē Latvijas pozīciju dažādos ES politikas jautājumos.

Parasti partijas vēlas pārņemt kontroli pār budžeta, juridisko un lauksaimniecības komisiju – to priekšsēdētāju amatus arī sadala koalīcijas pārrunās.

Ziņu lente
0