Politika

Vai gaidīsim līdz Jāņiem: kā Saeima kļuvusi par koalīcijas pārrunu ķīlnieci

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeima nokļuvusi neparastā situācijā: kaut arī deputātu pilnvaras ir apstiprinātas, pilnvērtīgs darbs atlikts līdz 20. novembrim – taču algu par divu nedēļu dīkstāvi parlamentārieši tik un tā saņems.

RĪGA, 9. novembris – Sputnik. Ieilgušās jaunās valdības veidošanas pārrunas nostādījušas 13. Saeimu ķīlnieka pozīcijā, raksta skaties.lv.

Juta Strīķe un Juris Bordāns 13. Saeimas pirmajā sēdē  - Sputnik Latvija
Politika
Eksperti: Bordānam nav izredžu izveidot Ministru kabinetu, arī Vējonis viņam netic

Latvijas likumdošanas vara nokļuvusi neparastā situācijā: kaut arī deputātu pilnvaras jau ir noteiktas, pilnvērtīga darba sākums tiek atlikts.

Nav izveidotas Saeimas komisijas – galvenais parlamenta darba instruments. Koalīcija vēl nav noformēta, tādēļ nav īsti skaidrs, kā sadalīs amatus Saeimas komisijās – savukārt bez tām nedrīkst virzīt tālākai izskatīšanai nevienu likumu.

Saeimā ir sešpadsmit komisijas, dažas strādā konkrētā likumdošanas jomā, citas veic dažādus uzdevumus: uzrauga izpildvaru, risina deputātu ētikas pārkāpumu gadījumu vai izvērtē Latvijas pozīciju dažādos ES politikas jautājumos.

Parasti partijas vēlas pārņemt kontroli pār budžeta, juridisko un lauksaimniecības komisiju – to priekšsēdētāju amatus arī sadala koalīcijas pārrunās.

Vienojās vienoties vēlāk

Lai apspriestu turpmākās darbības, 8. novembrī kopā sanāca Saeimas prezidija un frakciju pārstāvji. Bez domstarpībām izdevās apstiprināt komisiju veidošanas principus, taču par to izveidošanas termiņiem viedokļi sadalījās.

Deputāte Jūlija Stepaņenko - Sputnik Latvija
Politika
Jau pirmajā Saeimas darba dienā deputāte Jūlija Stepaņenko pametusi frakciju "Saskaņa".

Jaunā konservatīvā partija vēlas, lai termiņi tiktu pietuvināti 21. novembrim – datumam, līdz kuram Jānis Bordānam jāizveido valdība.

"Loģika liecina, ka, veidojot koalīciju, lemj ne tikai par ministru amatiem, bet arī atbildības sfēru sadalījumu Saeimā. Taču tas vienmēr noticis līdz jaunās Saeimas sanākšanai. Ja mēs nosakām 21. datumu, tad sanāk, ka līdz tam brīdim Saeima faktiski nestrādā," - norādīja "Jaunās Vienotības" frakcijas vadītājs Ainārs Latkovskis.

Savukārt KPV LV frakcijas vadītāja vietniekam Artusam Kaimiņam ir cits viedoklis.

"Šīs sarunas, kurām ir jānotiek Saeimā, un sarunas, kuras vada Bordāna kungs, ir paralēlas. Nevajag jaukt kopā komisiju izveidi ar Ministru Kabineta izveidi," - paziņoja viņš.

"Nedrīkst parlaments būt ķīlnieks koalīcijas sarunām. Ja nesanāks līdz 21. novembrim, tad gaidīsim līdz Jāņiem?" - vaicā Saeimas sekretārs Andrejs Klementjevs.

Beigās deputāti atbalstīja JKP piedāvājumu. Deputātu kandidatūrām dalībai komisijās jābūt iesniegtām līdz 15. novembrim, savukārt Saeima nobalsos par to sastāvu pēc 20. novembra.

"Es vēlētos, lai komisijas darbu sāktu daudz agrāk, ja tas būtu iespējams. Tomēr jāņem vērā vairākuma viedoklis un jāatrod kopsaucējs. Ne vienmēr tas ir vienkārši," - komentēja šo lēmumu Saeimas spīkere Ināra Mūrniece.

Vērts atzīmēt, ka gandrīz par pusmēnesi ilgo dīkstāvi deputāti algu tik un tā saņems.

Ziņu lente
0