Vilciens Kijeva – Rīga atved uz Latviju par 100 cilvēkiem vairāk, nekā aizved

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasVilciens Kijeva – Rīga
Vilciens Kijeva – Rīga - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstu un Ukrainas dzelzceļu kompānijas novembrī izvērtēs eksperimenta rezultātus ar vilciena Kijeva – Rīga palaišanu.

RĪGA, 3. novembris – Sputnik. Vilciens Kijeva – Rīga, kurš tika palaists pirms mēneša, katrā savā reisā atved uz Latvijas galvaspilsētu 160-190 pasažierus, savukārt atpakaļceļā aizved ap 80. neskatoties uz to, ka sastāvs brauc cauri arī Minskai un Viļņai, lielākā pasažieru daļa brauc tieši no Kijevas uz Rīgu un atpakaļ, vēsta bb.lv.

Neliela pasažieru plūsma

Jaunais maršruts atklāts sadarbībā starp Ukrainas, Baltkrievijas, Latvijas un Lietuvas dzelzceļu uzņēmumiem un līdz gada beigām saglabās pilotprojekta statusu – pagaidām saraksts sastādīts tikai līdz 7. decembrim.

Latvijas teritorijā tā operators ir LDz Cargo. Šobrīd Lietuvas lokomotīve velk vilcienu līdz Jelgavai, tur pieslēdzas Latvijas lokomotīve, ved sastāvu līdz Rīgai, pēc pāris stundām aizved atpakaļ uz Jelgavu, kur atkal piekabina Lietuvas lokomotīvi.

Vilciena Maskava-Kijeva pasažieri Kijevas Centrālajā stacijā - Sputnik Latvija
Pirmo vilcienu Kijeva-Minska-Viļņa-Rīga Latvijas galvaspilsētā sagaidīja orķestris

Apkopojot pirmā darbības mēneša rezultātus šajā maršrutā, LDz Cargo atzina: pasažieru plūsma pagaidām nav tik liela, cik gribētos. Vilciens, kurā ir 320 vietas, Latvijas virzienā aizpildās par 50-60%, savukārt atpakaļceļā – tikai par 25%. Lielākā daļa pasažieru (80-90%) brauc tieši no Kijevas līdz Rīgai un atpakaļ. Starpstacijās izkāpj un iekāpj vien nenozīmīga daļa pasažieru.

Salīdzinoši nelielo pasažieru plūsmu LDz Cargo skaidro ar to, ka vilciens pagaidām veicis vien četrus reisus, jo izbrauc tikai reizi nedēļā, un tam vēl ir nepieciešama aktīva reklāma, jo cilvēku baumu efekts nav nostrādājis.

Vilcienā joprojām nav bezvadu Interneta, un šo jautājumu Latvijas dzelzceļnieki grasās uzstādīt saviem ukraiņu kolēģiem. Tāpat sastāvā nav arī vagona-restorāna – par ēdināšanu atbild tieši Ukrainas puse, tās stjuarti cenšas pārdot pasažieriem tēju un sausās uzkodas.

… taču cerība ir

Taču Latvijas dzelzceļa uzņēmums uzskata, ka šim maršrutam ir perspektīvas. Kaut arī vilciena biļetes ir dārgākas, nekā autobusa, tas tomēr ir komfortablāks.

"Kaut arī vilciena biļete ir dārgāka, taču, veicot šādu braucienu ar autobusu, sēžot daudzas stundas autobusā vienā pozā, izkāpjot uz robežas jebkurā laikā, cilvēki pēc tam vairākas dienas atkopjas pēc tik nogurdinoša ceļojuma. Vilcienā šādu neērtību nav. Tādēļ daudzi uztver biļetes cenas starpību tieši kā maksu par "pretsāpju smēri". Lai varētu atbraukt ar labu pašsajūtu," norādīja LDz Cargo rīkotājdirektora vietnieks Eduards Čerņavskis.

Rezultātu izvērtēšana

Jautājumu par maršruta Kijeva – Rīga Ukrainas, Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas dzelzceļu kompāniju pārstāvji plāno apspriest novembra pirmajā dekādē. Sanāksmes beigās tiks pieņemt lēmums: vai ir jāmaina saraksts, kustības biežums, tāpat tiks sniegt ekspluatācijas ekonomisko rādītāju vērtējums.

Tāpat puses apspriedīs jautājumu par maršruta pagarināšanas iespēju līdz Tallinai.

Vilciens - Sputnik Latvija
Ukrainas ministrs par vilcienu Kijeva – Rīga: padārgi, bet varbūt iebraukāsies

Sakarā ar Kijevas vilciena parādīšanos, kurš brauc cauri Minskai, rodas arī jautājums par vilciena Rīga – Daugavpils – Minska turpmāko likteni. Šobrīd šis sastāvs samazinājies līdz trim vagoniem un brauc katru otro dienu.

Izdevums vēsta, ka šajā jautājumā daudz būs atkarīgs no Baltkrievijas puses. Jo dzelzceļi "nepārmet vilcienus" viens otram, bet gan sadarbojas. Un ja "Belorusskaja čigunka" nolems, ka vilciens caur Daugavpili ir nepieciešams ērtai Baltkrievijas iedzīvotāju saiknei ar radiniekiem un atpūtas vietām Latvijā, tad tas turpinās kursēt.

Ziņu lente
0